Beveiligingsbranche klaar voor groeispurt dankzij technologie

Hou de beveiligingsindustrie in de gaten. Deze branche biedt goede mogelijkheden om de marges structureel naar een hoger niveau te tillen dankzij technologie. De grotere bedrijven zijn het best in staat om in te spelen op die ontwikkeling. Mede daarom is marktleider G4S de top pick van Morningstar binnen de sector.

Robert van den Oever 04 januari, 2018 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

De beveiligingsindustrie is een groeimarkt en bovendien een industrie waar nog een groot potentieel voor margegroei in het verschiet ligt. Dankzij nieuwe technologie kunnen beveiligingsbedrijven geavanceerder en efficiënter werken en daarmee interessanter worden voor hun klanten.

Morningstar-analist Michael Field buigt zich over de beveiligingssector, een sector die door beleggers nogal eens over het hoofd wordt gezien als beleggingskans. Onterecht, vindt Field, en hij laat zien waarom.

De rol van technologie
Beveiliging is altijd een arbeidsintensieve bedrijfstak geweest. Van oudsher is het mensenwerk: de meeste beveiligingstaken vragen aandacht en aanwezigheid van mensen. Persoonlijke bewaking bijvoorbeeld. Er moet een mannetje bij staan, is het bekende beeld. Maar dat is aan het veranderen. In de afgelopen jaren is de rol van technologie als ondersteunend middel steeds groter geworden.

Dat komt door innovaties zoals software voor gezichtsherkenning, algoritmen die crimineel gedrag kunnen ontrafelen, zoekmethoden om aan de hand van bepaalde criteria camerabeelden na te trekken en robots. Al dat soort technologische vindingen kunnen mensen ondersteunen of taken van hen overnemen.

Bijvoorbeeld: het kost veel mankracht om alle ID’s van bezoekers van een groot kantoorpand te controleren. Als die taak wordt overgenomen door detectiepoortjes, dan zijn er veel minder mensen nodig. Of ze kunnen worden ingezet op andere plekken waar ze harder nodig zijn. Een beveiligingsbedrijf dat bereid is te investeren in dergelijke innovaties, maakt veel meer kans om een contract te winnen dan bedrijven die dat niet doen.

Analist Field becijfert dat de marge van zulke geïntegreerde contracten omhoog kan naar 10 tot 12%, het dubbele van wat beveiligingsbedrijven gewend zijn te maken op minder geavanceerde contracten.

Security Sector Exhibit 3

Schaalgrootte essentieel
Niet meer alleen een mannetje als beveiliger neerzetten, maar een die wordt ondersteund door technologie die de beveiligingstaak effectiever en efficiënter invult, dat kunnen alleen de bedrijven die ook schaalgrootte in de strijd kunnen gooien. Zij kunnen bijvoorbeeld bewaking verzorgen op afstand vanuit een centraal controlecentrum waarvandaan ze meerdere verschillende klanten kunnen bedienen.

Bijvoorbeeld op bouwlocaties buiten werkuren. Vroeger was er veelal een bewaker ter plekke aanwezig, maar met goede camera’s die onder meer mensen van auto’s kunnen onderscheiden en reageren op bewegingen, kan de bewaking op afstand gebeuren: efficiënter, mits het beveiligingsbedrijf wel eerst investeert in de benodigde camera-apparatuur.

‘Integrated’ is toverwoord
De kleinere bedrijven die vooral bewakingspersoneel neerzetten via kleinere contracten zullen ten prooi vallen, als dat al niet het geval is, aan stevige prijsconcurrentie. Door het gebrek aan toegevoegde waarde en aan schaalgrootte zijn zij gemakkelijk tegen elkaar uit te spelen door potentiële klanten. Zulke bedrijven kunnen niet meekomen met ‘integrated security’ dat volgens Field een echte gamechanger voor de sector zal zijn.

Grote jongens als G4S, Prosegur en Securitas kunnen dat wel. Analist Field schat dat de business van G4S en Prosegur voor 30% bestaat uit integrated contracten waarbij geavanceerde technologie een belangrijke rol speelt. Bij Securitas is dat met 16% iets minder.

Security Sector Exhibit 0 companies mentioned

Er is een verschuiving in de markt gaande waarbij klanten bij het afsluiten van nieuwe beveiligingscontracten expliciet vragen om een ‘integrated contract’, dus inclusief beschikbare technologie. Dat speelt de grote bedrijven in de kaart. Prosegur claimt dat zo’n 60% van de nieuw afgesloten contracten ‘integrated’ is.

Het potentieel voor margegroei is dus groot, stelt analist Michael Field. En dat is goed nieuws voor de belegger, want er zit dus ook potentieel in de aandelenkoersen van de beveiligingsbedrijven.

Top pick: G4S
G4S is het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld met 585.000 medewerkers. Het is voortgekomen uit een samengaan van Group 4, Falck en Securicor. De combinatie is marktleider in een zeer gefragmenteerde markt. Het marktaandeel van G4S bedraagt 4,7%. De top-5 van grootste bedrijven heeft samen amper 20% van de markt in handen. Het leeuwendeel van ruim 80% is versnipperd en in handen van een grote groep kleinere spelers.

Security Sector Exhibit 10

(klik op grafiek voor vergroting)

Wat maakt G4S anders dan zijn concurrenten?
G4S onderscheidt zich van zijn concurrenten door een gedifferentieerde samenstelling van de omzet. Zo’n 30% van de omzet komt van activiteiten buiten de traditionele bewakingsdiensten of ‘integrated’ contracten. Het gaat daarbij om bewaking in gevangenissen, het verzorgen van diensten die door de politie zijn uitbesteed, en arbeids- en werkgeversdiensten. Sommige van deze activiteiten, zoals gevangenisbewaking (circa 5% van de groepsomzet), liggen dicht tegen de kerntaken aan en zijn zeer aantrekkelijk. De marges liggen in de dubbele cijfers en de contractduur kan tot wel 20 jaar belopen. Zulke business geeft G4S een voorsprong op zijn concurrenten.

Wat er goed is aan G4S?
Een voorbeeld van een recentelijk vernieuwd contract van G4S is dat met de luchthaven van Brussel. Dat is verlengd voor 6 jaar en omvat werk voor 900 beveiligers. Maar het contract onderscheidt zich van traditionele bewakingsdiensten door de technologie die G4S gebruikt voor screening van passagiers, bewaking van de luchthaventerminal, onderzoeken van bagage, toegangscontrole voor VIP’s, bemanningen en grondpersoneel en zelfs aanwezigheid in het commandocentrum van de luchthavenautoriteiten.

Opwaarts potentieel
Het aandeel G4S is onder druk komen te staan door korte-termijnproblemen in een aantal van zijn groeimarkten. In India en het Midden-Oosten was dit jaar een omzetdaling te noteren terwijl 2016 nog 6% groei in die gebieden liet zien. Het noodzaakte het bedrijf tot het verlagen van de eigen verwachting voor de groepsomzet in 2017 van een range van 4-6% naar 3-4%. Dat veroorzaakte onrust onder beleggers en leidde weer tot koersdaling.

Analist Field is van mening dat deze terugval niet structureel is, en bovendien vertegenwoordigen de genoemde regio’s maar een klein deel van de groepsomzet. Hij ziet juist structurele mogelijkheid om de marges op te krikken. De operationele marge zal in de komende 5 jaar naar zijn verwachting stijgen van 6,1% naar 7,5%. Sterke posities in belangrijke ontwikkelde markten plus snellere groei in groeimarkten zullen de omzet voor de middellange termijn opstuwen met 4 tot 6%.

 

Field hanteert een Fair Value voor G4S van 312 Britse pence per aandeel. Ten opzichte van de huidige aandelenkoers betekent dat een opwaarts potentieel van ongeveer 20%.

 

Lees meer over aandelen:

- Deze belangrijke stappen zette Amazon in 2017

Zo kan Royal Dutch Shell omgaan met een aanhoudend lage olieprijs

Royal Dutch Shell keert alleen nog cash dividend uit

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen - december

Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - december

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten