Dit zijn de finalisten van de Morningstar Awards

Morningstar presenteert u de finalisten voor de Morningstar Awards van 2018. Het is ieder jaar weer een bijzonder moment waar vooral fondsbeheerders en fondshuizen naar uitkijken. Kijk snel wie er meedingen naar deze prestigieuze prijs.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 februari, 2018 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn

Ieder jaar gaat Morningstar op zoek naar fondsen en fondshuizen die excelleerden binnen hun categorie. Fondsen die niet alleen het afgelopen jaar een sterke prestatie hebben geleverd, maar ook over de afgelopen vijf jaar overtuigende cijfers kunnen overleggen. Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico.

Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden:

 

De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen en ETF's binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen Nederland, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Allocatiefondsen. De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.

Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. Deze maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 15 maart de winnaars van de Morningstar Awards in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!

Aandelen Nederland
De award voor beste aandelenfonds Nederlandse aandelen is een ware titanenstrijd. We hebben hetzelfde podium als in 2017, maar krijgen we ook dezelfde winnaar?

Het met een Bronze rating gewaardeerde Add Value Fund van Willem Burgers en Hilco Wiersma is een bottom-up, small-cap beleggingsfonds pur sang. De zeer geconcentreerde portefeuille van minder dan 20 aandelen is gebaseerd op diepgaande fundamentele research die het team uitvoert. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat het rendement een volatiel verloop kan laten zien. Op de lange termijn heeft het fonds echter zijn waarde duidelijk getoond, waarvoor het in 2013 al de award voor beste Nederlandse aandelenfonds in ontvangst mocht nemen. 2017 was wederom een sterk jaar. Is het genoeg om de award nogmaals te winnen?

Kempen Orange Fund kan een fantastisch 2017 bekronen met het winnen van de derde Morningstar Award in zijn geschiedenis. Het fonds, dat onder leiding staat van Joop Witteveen en Michiel van Dijk, was in het verleden al finalist in 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017, waarbij het in 2011 en 2016 de award won. Het sterke fundamentele bottom-up proces en de overtuigende resultaten bewijzen de deskundigheid van het team, dat zich sinds vorig jaar mag rekenen tot het selecte groepje beleggingsfondsen met een Gold Morningstar Analyst Rating. Wordt het succes onderstreept met een Morningstar Award?

Niet als het aan Think ETF’s ligt. Sinds de in december 2009 geïntroduceerde Think AEX ETF over een vijfjarig trackrecord beschikte, wat een voorwaarde is om voor een award in aanmerking te komen, wist de ETF ieder jaar een podiumplek te bemachtigen. In 2017 werden Add Value en Kempen Orange verslagen. Het laat zien dat de kostenefficiënte, fysiek replicerende ETF een aantrekkelijke mogelijkheid is voor beleggers om blootstelling te krijgen naar Nederlandse aandelen. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Aandelen Europa
De eerste finalist in deze categorie is Investec GSF European Equities. De pro-cyclische positionering, onder andere via mijnbouwers Glencore en Rio Tinto, heeft het fonds veel gebracht. Het kwalificeerde zich in de afgelopen vijf jaar structureel in het bovenste kwartiel van zijn categorie, wat uiteraard een prima prestatie is van beheerder Ken Hsia.

MFS Meridian European Value is echter een tegenstander van formaat. Het fonds was in 2015 ook een van de finalisten en hoort in 2018 wederom bij de beste drie. Het fonds heeft meer vrijheidsgraden dan categoriegenoten, wat het fonds over de afgelopen 10 jaar van waarde naar groei-aandelen heeft gedirigeerd. De resultaten zijn zeer solide en behaald met een lager risiconiveau dan voor concurrenten.

De derde kanshebber is Oddo Avenir Europe, dat in 2017 ook al op het podium stond. Het fonds heeft een hang naar Europese mid- en small-caps, die echter een belangrijk deel van hun omzet buiten Europa genereren. De portefeuille kan sterke sectorconcentraties hebben. De kracht van dit fonds zit hem mede in het risicomanagement, wat tot uiting komt in een iets lagere standaarddeviatie en minder sterke drawdowns in vergelijking met het categoriegemiddelde. Tevens zijn de rendementen goed, want het fonds verslaat over vijf jaar gemeten 95 procent van zijn categoriegenoten.

Aandelen Wereldwijd
Comgest Growth World heeft een sterke voorkeur voor groeiaandelen, wat het fonds in 2017 geen windeieren legde. Dankzij beleggingen in Chinese en Japanse bedrijven zoals Keyence, Kweichow Moutai en Ping An slaagde het fonds erin om in 2017 het beste jaarresultaat in de afgelopen 10 jaar neer te zetten met een rendement van 35,9%. Dit in combinatie met het relatief lage risiconiveau maakt het fonds een sterke kandidaat voor deze award.

Het zal echter moeten opboksen tegen twee goede tegenstanders. Bijvoorbeeld het met een gold rating gewaardeerde Fundsmith Equity Fund. Het fonds wordt beheerd door de zeer ervaren Terry Smith en richt zich op het investeren in bedrijven van hoge kwaliteit voor de langetermijn. De omloopsnelheid van minder dan 5% per jaar onderstreept dat. Het fonds kan een uitstekend track record overleggen, en versloeg in 2017 maar liefst 97% van zijn categoriegenoten.

De laatste potentiële winnaar is Investec GSF Global Strategic Equity. Het fonds wordt op basis van zowel een kwantitatief model als kwalitatieve analyses beheerd en staat onder leiding van Mark Breedon. Het fonds heeft een voorkeur voor emerging markets en met name Chinese aandelen en prefereert vanuit een sectoroogpunt financials, basismaterialen en cyclische consumentengoederen. Het fonds heeft een 5-sterren track record, een Silver Morningstar Analyst Rating en kan voor het eerst een Morningstar award in de wacht slepen.

Euro-Obligaties
Voor de Euro-Obligatie award hebben drie fondsen het podium bereikt die alle drie in 2017 tot de beste 10% van hun categorie behoorden. De eerste finaleplaats is voor het Optimix Income Fund. Het fonds belegt zowel direct in obligaties als via beleggingsfondsen van derden, en eindigde in de afgelopen drie jaar in het bovenste kwartiel van zijn categorie eindigde. Een solide prestatie die het fonds kan bekronen met een Morningstar award.

Finalist nummer twee is Rothschild Asset Management's R Euro Credit, dat de opgaande lijn in de fondsprestaties voortzette door vorig jaar 92% van zijn concurrenten te verslaan. Het fonds heeft inmiddels een 5-sterren track record en wellicht dat dit bekroond wordt met een Morningstar Award.

De laatste gegadigde voor deze prijs is Schroder ISF Euro Corporate Bond, dat ook een Bronze rating heeft. Dit fonds eindigde de afgelopen vijf jaar structureel bij de beste twintig procent van zijn categorie. Iets dat op het conto komt van de in september 2012 aangestelde Patrick Vogel, die met ondersteuning van een sterk team deze solide propositie met succes beheert. Het fonds won de Morningstar award vorig jaar. Gaat dat in 2018 weer lukken?

Allocatie
De mixfondsen van NNIP waren jaren achtereen ongenaakbaar, maar in 2018 ontbreken de fondsen op het podium. De eerste finalist bij de allocatiefondsen is Invesco Pan European High Income, dat een Silver rating heeft van de fondsanalisten van Morningstar en in 2017, 2016 en 2013 bij de beste 10% van zijn categorie hoorde.

JP Morgan Global Balanced is echter een geduchte concurrent, die vorig jaar maar liefst 95% van zijn categoriegenoten versloeg en over zowel 3 als 5 jaar gemeten een benedengemiddeld risicoprofiel heeft ten opzichte van vergelijkbare fondsen.

De laatste finalist is M&G Dynamic Allocation Euro. Het fonds wordt sinds 2011 geleid door het duo Juan Nevado en Tony Finding en heeft een sterk track record op zowel drie als vijf jaar. De vijf sterren zijn dan ook geen verrassing. Wordt dit fonds de opvolger van de NN Mixfondsen?

Fondshuis-awards
De grote vraag bij de fondshuis-awards is natuurlijk of de hegemonie van Fidelity eindelijk wordt doorbroken. Het fondshuis nam in 2016 en 2017 alle fondshuis-awards mee naar huis, maar moet in 2018 in ieder geval afstand nemen van de award voor beste fondshuis aandelenfondsen.

In deze categorie zijn namelijk ACTIAM, Comgest en Robeco de kanshebbers. Voor de fixed income award is Fidelity nog wel in de race, waarbij Deutsche Asset Management en T. Rowe Price de uitdagers zijn.

De award voor beste fondshuis overall gaat in 2018 tussen Capital Group, Fidelity en T. Rowe Price.

Uitreiking
De uitreiking van de Morningstar Awards zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 15 maart aanstaande in Amsterdam.

Alle finalisten vindt u hier bij elkaar in een handzaam overzicht:

 

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten