Fund flows tonen hogere risicobereidheid bij fondsbeleggers

De instroom in beleggingsfondsen ging in januari door op hetzelfde hoge niveau als in 2017. Opvallend is dat beleggers bereid zijn tot meer risico, gezien de hoge instroom in risicovollere categorieën. Dit is het Morningstar fund flows rapport over januari 2018.

Ali Masarwah 27 februari, 2018 | 16:25
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in beleggingsfondsen in Europa lag in januari 2018 op hetzelfde hoge niveau als ook in 2017 het geval was. Beleggers zijn duidelijk bereid om meer risico te nemen, blijkt uit de toegenomen instroom naar de meer risicovolle categorieën.

Bij het samenstellen van het overzicht van de fondsstromen heeft Morningstar een belangrijke verandering aangebracht: voortaan worden niet alleen actieve open-end fondsen geïnventariseerd, maar ook exchange-traded funds.

Samen komen zij aan een instroom van ruim 120 miljard euro in de maand januari. Daarbinnen is de sterk toegenomen instroom in aandelenfondsen en -ETF's opvallend. Zij wisten per saldo 42,8 miljard euro aan te trekken.

Obligatiefondsen boekten een netto-instroom van 22,7 miljard euro. Dat is na de aandelenfondsen de op een na hoogste instroom, maar het cijfer ligt wel beduidend onder het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Allocatiefondsen deden het juist beter dan hun 12-maandsgemiddelde en haalden 14,3 miljard euro op.

Het totale beheerd vermogen is in januari verder gestegen vooral dankzij de stijging van de aandelenmarkten. De correctie vond immers pas begin februari plaats. Zodoende werd januari afgesloten met 8,57 biljoen (8.570 miljard) euro onder beheer.

Bekijk in onderstaande tabel de fondsstromen per brede categoriegroep:

Im 1 Flows 01 18

(klik op tabel voor vergroting)

Actief versus passief

Kijken we naar de verdeling tussen actief versus passief, dan valt te noteren dat passief beheerde aandelenfondsen per saldo 16,4 miljard euro binnenhaalden en dat waren voornamelijk ETF's. Actief beheerde aandelenfondsen haalden 26,4 miljard euro op en daarmee zetten zij de opwaartse trend van 2017 voort.

Bij obligatiefondsen boekten de passieve fondsen een instroom van 2,8 miljard euro terwijl hun actieve tegenvoeters 19,9 miljard euro ophaalden.

Het meeste nieuwe geld in alternative fondsen ging naar alternative long/short debt strategieën en dat illustreert de zorgen bij veel beleggers over de hoge waarderingen of de meeste obligatiemarkten, en in mindere mate alternative multi-strategie fondsen.

Wat marktaandelen betreft zijn passieve aandelenfondsen goed voor 26,2% van de Europese aandelenfondsenmarkt. Bij obligatiefondsen heeft passief slechts een marktaandeel van 11,9%.

Bekijk in onderstaande tabel de onderverdeling van de fondsstromen tussen actief en passief:

Flows Active Passive Jan 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Bij de categorieën met de hoogste instroom valt op dat daar opkomende-markten categorieën hoog scoren. Drie van de categorieën in de top vijf betreffen opkomende markten. Dat geeft aan dat beleggers bereid zijn tot meer risico. De opkomende markten fondsen van J.P. Morgan en Schroders haalden respectievelijk 829 en 584 miljoen euro op.

Ook de wereldwijde aandelenfondsen profiteerden van de goede vooruitzichten op economische groei. De categorie Global Large Cap Blend Equity was goed voor 57% van de instroom. UBS ETF MSCI ACWI was de topper in de categorie met zo'n 600 miljoen euro instroom.

Omgekeerd ging de instroom in de Global Large Cap Growth categorie bijna geheel naar actieve fondsen, waarbij met name Baillie Gifford Global Alpha Growth Fund eruit sprong.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Im 3 Flows 01 18

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Staatsobligaties in eurogebied zijn uit de gratie en dat is duidelijk te zien aan de uitstroomcijfers. De categorieën EUR Government Bonds en EUR Diversified Bond prijken in de top 5 van hoogste uitstroom. Dat beeld past bij de trend van de afgelopen decembermaand. Alleen het Robeco Euro Government Bonds Fund al zag bijna 1 miljard euro aan vermogen wegvloeien.

Er waren ook bewegingen bij individuele fondsen die een hele categorie omlaag trokken. Bijvoorbeeld LF Woodford Equity Income zag 230 miljoen euro wegstromen en dat had invloed op de categorie UK Equity. Het fonds van beheerder Neil Woodford behoudt zijn Morningstar Analyst Rating van Silver, hoewel het de afgelopen twee jaar slechter heeft gepresteerd dan zijn categorie.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Im 4 Flows 01 18

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

In het actieve landschap wist Baillie Gifford met afstand de hoogste instroom binnen te halen. Ook BlackRock deed het goed met zijn actieve fondsen, terwijl dit fondshuis vooral bekend staat om zijn passieve producten. Die deden het juist slecht met uitstroom van per saldo 140 miljoen euro in januari.

Fidelity is in januari sterk teruggekomen na een zwak 2017. Met name het Fidelity MoneyBuilder Income Fund deed het goed en het was goed voor 2 miljard euro van de 3 miljard die er naar Fidelity's obligatiefondsen ging.

Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:

Im 5 Flows 01 18

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Carmignac had het in 2017 al moeilijk en in januari 2018 ook. Vlaggenschipfondsen Carmignac Securite en Carmignac Patrimoine zagen respectievelijk 400 en 348 miljoen euro wegstromen. Beide fondsen behouden hun Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Franklin Templeton's wereldwijde obligatiefondsen raakten afgelopen maand 400 miljoen euro kwijt, waarbij het Bronze-rated Global Total Return alleen al 256 miljoen euro verloor.

BBVA gaat aan kop in de lijst met uitstroom uit actieve fondsen doordat zijn obligatiefondsen veel vermogen zagen wegvloeien.

Aan passieve zijde prijkt Degroof Petercam bovenaan door uistroom uit zijn Amerikaanse en Japanse aandelenproducten. Overigens richt dit fondshuis zich in hoofdzaak op actieve fondsen.

Bekijk hier de uitstroom in actief en passief per fondshuis:

Im 6 Flows 01 18

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

Het grootste actieve fonds per eind januari 2018 is Pimco GIS Income en dat zal geen verrassing zijn, want dit fonds groeit al sinds de oprichting in 2012 sterk. In 2017 ging het helemaal hard met 41,5 miljard euro aan nieuw vermogen, ofwel een groei van 200%. In januari 2018 echter was de instroom relatief laag met 1,86 miljard, het laagste niveau in een jaar tijd.

De groei van M&G Optimal Income Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, is te verklaren door de succesvolle defensieve strategie die het de laatste jaren voert. Het fonds heeft het goed gedaan sinds de obligatiemarkt te maken kreeg met scherpe toename van de volatiliteit vanaf het vierde kwartaal van 2016.

Bij de passieve fondsen is iShares Core S&P 500 ETF de grootste, ondanks fikse uitstroom van 764 miljoen euro. Ook de drie volgende fondsen in de top 5 kampten met uitstroom. Bij het iShares fonds en bij nummer twee Vanguard S&P 500 ETF is dat in tegenspraak met de algemene positieve trend bij Amerikaanse large cap aandelen.

Nummer drie iShares UK Equity Index Fund had te lijden onder uitstroom omdat vooral Britse beleggers hun geld daar weghaalden. 

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, de 5 grootste actieve en de 5 grootste passieve, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind januari 2018:

Im 7 flows 01 18

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Fund flow report 2017: hét jaar van obligatiefondsen

- Dit zijn alle nieuwe duurzame fondsen in Nederland van 2017

- Dit zijn de beste fondshuizen

- Dit zijn de beste beleggingsfondsen volgens Morningstar

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten