Top 5 Aandelen UK: Mirabaud aan kop

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een lastige positie nu de onderhandelingen over de Brexit lopen, maar de exacte gevolgen zijn nog steeds lastig in te schatten. Wel is duidelijk dat sommige Britse aandelen nu al hard geraakt worden. Maar er zijn ook fondsen die dubbelcijferige rendementen boeken. Morningstar bekijkt de 5 best presterende fondsen in Britse aandelen.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 maart, 2018 | 9:06

Dat het Verenigd Koninkrijk zich in een lastige positie bevindt is een understatement. De onderhandelingen over de Brexit lopen, maar wat de exacte gevolgen van een Brexit zijn, is nog steeds lastig in te schatten. Dat hangt ervan af of het een harde of zachte exit wordt.

De onderhandelingen daarover werden gestart nadat op 29 maart vorig jaar de zogenaamde Artikel 50 procedure die de uittreding mogelijk maakt officieel in gang werd gezet, zullen diverse stadia doorlopen, waarin duidelijk moet worden op welke manier de Britten de EU verlaten, of er sprake is van een handelsovereenkomst en hoe hoog de miljardencompensatie zal zijn die het Verenigd Koninkrijk moet betalen om uit te treden.

De Brexit-stem in juni 2016 deed de (financiële) wereld op zijn grondvesten schudden. Met een minimale meerderheid van 51,9% had het Brexit kamp een vertrek uit de EU geforceerd. Het betekende het startschot van een turbulente periode. De Britse politiek, het Britse pond en de Britse economie kwamen flink onder druk te staan. De uitslag kostte David Cameron zijn premierschap, dat werd overgenomen door Theresa May. Dat de Brexit onderhandelingen veel tijd in beslag zouden nemen was direct duidelijk. Ook weten we dat op 29 maart 2019 Brexit een feit zal zijn.

Pijnlijke gevolgen
De gevolgen van de Brexit voor de Britse economie werden pijnlijk duidelijk toen retailers Bonmarché en Carpetright vorige maand lieten blijken dat de verkopen tegenvallen omdat de Britse consument de hand op de knip houdt. De aandelen daalden respectievelijk met een kwart en 55%. Ook de Britse vastgoedmarkt lijkt over zijn hoogtepunt heen, wat werd onderstreept door een winstwaarschuwing van Countrywide.

Toch heeft de FTSE 100 index inclusief dividend sinds de Brexit-stem een geannualiseerd rendement van 12,41% gerealiseerd, gemeten in Britse ponden. In euro’s blijft daar echter maar 3,37% van over. Dat de FTSE 100 index niet diep in het rood staat is te danken aan het herstel van internationaal opererende bedrijven.

Mijnbouwers zagen hun koersen flink opveren als gevolg van een fors herstel van metaalprijzen. Anglo American, Glencore, Rio Tinto en BHP Billiton behoren sinds de Brexit-stem tot de koplopers in de index en wonnen minimaal 30% gemeten in euro’s. Ook de solide prestaties van HSBC, met een weging van ruim 7 procent het belangrijkste aandeel in de index, droegen bij aan de stijging van de index.

De Top-5
De top-5 fondsen uit de Morningstar categorie Aandelen Verenigd Koninkrijk large-cap gemengd, gebaseerd op de rendementen van de afgelopen twaalf maanden per eind januari 2018, hebben allemaal een dubbelcijferig rendement weten te realiseren.

Mirabaud koploper
Koploper is Mirabaud UK Equity High Alpha, dat sinds september 2017 onder leiding staat van Jeremy Hewlett. Het fonds kent veel vrijheidsgraden en heeft actief beheerde, geconcentreerde portefeuille van beste ideeën met een hoge overtuiging. Het team is op zoek naar kwaliteitsbedrijven die hoge toetredingsdrempels kennen en hierdoor de potentie hebben om sterke kasstromen te genereren in de komende jaren. Het fonds heeft momenteel ongeveer 35 aandelen in de portefeuille waarbij het een sterke voorkeur heeft voor de sectoren financials en duurzame consumentengoederen, terwijl de ook sector technologie een sterke overweging is ten opzichte van de FTSE All Share index.

BGF nummer twee
Nummer twee is het met een Bronze rating gewaardeerde BGF United Kingdom. Het fonds wordt beheerd door Nick Little, die 15 jaar voor BlackRock werkt en sinds 2012 hoofdbeheerder is van deze strategie. Hij wordt bij het beheer ondersteund door een team van 11 specialisten die zich richten op het Verenigd Koninkrijk. De aanpak van Little is flexibel en omvat top-down elementen en bottom-up aandelenselectie. Hij zoekt naar bedrijven met een leidende rol in hun industrie die beschikken over duurzame concurrentievoordelen. De portefeuille heeft een tilt naar groei-aandelen, belegt meer in small- en mid-caps en scoort bovengemiddeld op return on equity en return on assets versus categoriegenoten. Booker Group en SSP Group zijn voorbeelden van mid-caps uit de consumentensectoren die een top-10 positie hebben in het fonds.

Aviva op drie
De derde plaats wordt ingenomen door Aviva Investors UK Opportunities. Dit fonds bewoog in afgelopen drie jaar van groei-aandelen richting waardeaandelen, waarbij HSBC, Shell en BP grote posities zijn. Het fonds heeft een cyclische positionering, waarbij basismaterialen en financials zijn overwogen. De belangrijkste positieve bijdragen over de afgelopen twaalf maanden werden geleverd door posities in financials (Sanne Group en London Stock Exchange) en binnen cyclische consumentengoederen (Next Fifteen Communications, Smiths).

Top 5 aandelen UK

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux