Top 5 Aandelen Rusland: Herverkiezing van Poetin zal weinig veranderen

De aanstaande Russische presidentsverkiezingen lijken welhaast zeker een prooi voor zittend president Vladimir Poetin te worden. Dat betekent weinig verandering op economisch gebied. Een tegenvaller voor beleggers. Russische aandelen zijn zeer laag gewaardeerd en hervormingen op economisch gebied, en corporate governance, zouden welkom zijn voor beleggers.

Ronald van Genderen 12 maart, 2018 | 8:51

Op 18 maart gaan de Russen naar de stembus om voor de komende zes jaar een nieuwe president te kiezen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal Vladimir Poetin worden herkozen. Zijn tegenstanders maken weinig kans. Niet in de laatste plaats, omdat zijn belangrijkste uitdager Aleksej Navalny niet aan de verkiezingen mag meedoen.

Met de verwachte winst van Poetin lijken er vanuit economisch oogpunt geen grote wijzigingen op til te zijn voor de Rusland. Dat is voor beleggers een tegenvaller. Wellicht dat vanuit een corporate governance standpunt meer verbeteringen mogelijk zijn in de komende jaren. Aangezien de Russiche overheid het in menig beursgenoteerde onderneming voor het zeggen heeft, is het interessant om te zien of de voorzichtige verbeteringen die we op dit vlak in de afgelopen tijd gezien hebben, zich daar zullen voortzetten.

Aansprekende voorbeelden van overheidsondernemingen zijn onder andere te vinden in de olie en gas industrie (Gazprom en Rosneft), de mijnbouw (ALROSA) en de financiële industrie (Sberbank en VTB bank). Hoewel de Russische staat in dergelijke ondernemingen groot- en in de meeste gevallen meerderheidsaandeelhouder is, verschilt de staatsinvloed per onderneming. In het geval van Gazprom is deze bijvoorbeeld nog altijd zeer groot, terwijl de dagelijkse invloed van de staat bij Sberbank gering lijkt te zijn.

Gebrekkige corporate governance
Een verdere verbetering van de corporate governance bij Russische ondernemingen in het algemeen en staatsondernemingen in het bijzonder, zou welkom zijn. Gebrekkige corporate governance is namelijk een veelgehoorde verklaring voor de zeer lage waardering van de Russische aandelenmarkt, naast de matige economische prestaties. Zo bedraagt de koers/winst-verhouding voor de MSCI Russia index momenteel ongeveer 6, terwijl de bredere MSCI Emerging Markets index een waardering van 13 keer de winst per aandeel kent.

In de top 5 van deze week de best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de categorie Aandelen Rusland, waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met eind februari 2018.

De Top 5
De top 5 vormt een uiteenlopende combinatie van aan de ene kant ETFs, oftewel op large-cap gefocuste indexvolgers (ComStage, iShares en Lyxor), aan de andere kant een tweetal fondsen met een relatief hoge activeshare en grote blootstelling aan mid- en small-caps (Prosperity en Neptune).

Comstage aan kop
De lijst wordt aangevoerd door ComStage Dow Jones Russia. De ETF volgt de Dow Jones Russia GDR index, deze volgt de prestaties van grote Russische bedrijven die via Global Depositary Receipts (GDR's) genoteerd staan aan de London Stock Exchange. Met maar 12 posities is dit een zeer geconcentreerde portefeuille, die bovendien slechts in vier sectoren is belegd, namelijk olie en gas, financiële waarden, basismaterialen en consumentengoederen. De olie en gas sector is daarbij ook nog eens goed voor 60% van de totale portefeuille.

Prosperity op twee
Het Russian Prosperity (Luxembourg) op plaats twee komt uit de stal van Prosperity Capital Magament, een vermogensbeheerder die zich volledig heeft gespecialiseerd in beleggen in Rusland. Het fonds heeft van Morningstar analisten een Silver rating toegekend gekregen. Alexey Krivoshapko is de hoofdbeheerder van het fonds, maar hij beheert het fonds zeker niet alleen. Hij is onderdeel van een 8 personen tellend team dat bestaat uit (zeer) ervaren beheerders en analisten. Het bottom-up process rust volledig op aandelenonderzoek dat door het team zelf wordt uitgevoerd. De portefeuille van circa 40 aandelen kent een relatief hoge active share en een hang naar mid- en small-caps.

iShares op ETF op drie
Nummer drie is een ETF van iShares. Het doel is het rendement te volgen van een index die bestaat uit ADR's en GDR’s die ondernemingen uit Rusland vertegenwoordigen. Net als bij de ETF van ComStage zien we ook hier weer een zeer geconcentreerde portefeuille van slechts 15 aandelen en een geringe sectorspreiding, hoewel de de olie en gas sector hier 49% van de portefeuille voor haar rekening neemt en er ook een geringe allocatie naar de telecom sector is.

Top 5 Aandelen Rusland

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux