Top 5: Beheerders met het langste track record

De mensen die een fonds beheren zijn van groot belang. Niet voor niets vormen zij een belangrijke element in het research raamwerk voor de Morningstar Analyst Rating. Ervaring van de beheerder is een voornaam beoordelingspunt bij het evalueren van de kwaliteit van de beheerder. Deze week de top 5 van de beheerders met het langste track record op een fonds.

Ronald van Genderen 04 juni, 2018 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

People, oftewel de mensen die een beleggingsfonds beheren, vormt één van de vijf pilaren binnen het research raamwerk dat Morningstar´s fondsanalisten toepassen bij het vaststellen van de kwalitatieve Morningstar Analyst Rating. Om de kwaliteit van een beheerder of een team te evalueren, bekijken zij vele aspecten. Talent en kunde is moeilijk vast te stellen, maar een heel belangrijk onderdeel. Eenvoudiger te beoordelen is de omvang en structuur van het team en het verloop onder de teamleden.

Ervaring van een beheerder is ook eenvoudig meetbaar. Het is echter niet per definitie te zeggen hoeveel ervaring goed is en bij welk aantal jaren er sprake is van gebrek aan ervaring. Een jonge en talentvolle beheerder hoeft niet zonder meer onder te doen op het gebied van kwaliteit in vergelijking met een beheerder die al veel langer in het vak zit.

Gunstige aspecten
Toch brengt ervaring een aantal gunstige aspecten met zich mee. Zo heeft een ervaren beheerder al meerdere marktcycli meegemaakt en weet de beheerder hoe de strategie presteert in verschillende marktomstandigheden. Niet minder belangrijk, hij weet ook hoe hijzelf reageert in bijvoorbeeld sterk neerwaartse markten of in periodes dat de strategie achterblijft bij de benchmark en/of de concurrentie.

Er zijn voldoende beheerders met een langjarige carrière. Lange ervaring op één en hetzelfde fonds is echter zeldzamer. Niet in de laatste plaats vanwege de competitiviteit van de fondsenindustrie. Beheerders staan onder continue druk om outperformance te leveren en bij gebrek daaraan staat mogelijk hun baan op het spel. En die focus op prestaties is niet zelden op de korte termijn gericht. Aan de andere kant wordt ook getrokken aan succesvolle beheerders door andere fondshuizen die graag de beste beheerders aan boord willen halen en hen willen verleiden om van werkgever te wisselen.

Keerzijde
Ervaring kent echter ook een keerzijde. Bij een carrière van een beheerder die al enkele tientallen jaren beslaat, zal de pensioengerechtigde leeftijd waarschijnlijk in zicht komen. Dat werpt de vraag op hoe lang beleggers nog van de opgebouwde ervaring kunnen profiteren en hoe groot het key-person risk is en welke opvolgingsplannen er zijn geïmplementeerd. Bovendien, met het einde van de carriere in zicht is het wel denkbaar dat een beheerder minder ambitieus wordt en bereidwillig is om dezelfde tijd en energie in zijn werk te steken als een beheerder die aan het begin van zijn loopbaan staat.

De Top 5
Deze week kijken we in deze rubriek naar de portefeuillebeheerders met de langste staat van dienst op een fonds.

Jacques Berghmans op plek één
Op de eerste plaats met bijna 30 jaar aan ervaring op één en hetzelfde fonds, treffen we het Jacques Berghmans van TreeTop Convertible International aan. Zijn ervaring begon in 1981 bij Merrill Lynch International. In 1988 richtte hij samen met Hubert d'Ansembourg dit fonds op. Samen richtten zij in 2005 de vennootschap Convertible Advisory Management op, die in 2007 TreeTop Asset Management werd.

Voor dit fonds zoekt hij naar globale thema's die kunnen leiden tot belangrijke economische veranderingen. Vervolgens selecteert hij 20 tot 30 bedrijven die in zijn ogen over een groot groeipotentieel op middellange termijn beschikken in deze thema’s. Hij baseert zich met name op het onderzoek van brokers en graaft in cijfers en grafieken. Om de rendementsbronnen en de risico's te spreiden, wordt de portefeuille steeds belegd in 3 grote geografische zones: Europa, Azië en Amerika, en in verschillende economische sectoren.

Edouard Carmignac tweede én derde
Op de tweede (en derde plek) treffen we in beleggersland een bekende naam aan: Edouard Carmignac. Op beide fondsen zit hij inmiddels circa 29 jaar. Hij begon zijn loopbaan in 1972 als financieel analist bij Blyth Eastman Dillon in New York. Na een aantal andere posities zette hij in 1989 zijn eigen fondshuis op onder de naam Carmignac Gestion.

In eerste instantie lanceerde Carmignac vier verschillende fondsen op die tevens door hem werden beheerd. Hij verwierf met name faam met de uitstekende prestaties van de fondsen onder zijn beheer tijdens de financiële crisis in 2008. Terwijl op de wereldwijde financiële markten in dat jaar het bloed door de straten liep, wist Carmignac met zijn vlaggenschipfonds Carmignac Patrimoine licht in de plus te eindigen.

Op plek vier David S. Cohen
David S. Cohen van het Morgan Stanley US Growth Fund vinden we terug op plaats 4. In 1993 trad hij in dienst bij de onderneming waar hij onderdeel uitmaakt van het Growth team dat verantwoordelijk is voor diverse groei-strategieën variërend van small-caps tot large-caps. Binnen dit team is ervaring geen uitzondering, want van de acht leden kwam Krace Zhou er in 2008 als laatste bij.

Plek vijf voor Douglas J. Peebles
Douglas J. Peebles maakt deze top 5 compleet. Hij is de Chief Investment Officer van AB Fixed Income en in die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor het beheer van AB FCP I American Income. Op dit fonds heeft hij inmiddels een track record opgebouwd van bijna 25 jaar. Hij trad in 1987 bij AllianceBernstein in dienst en wordt binnen de onderneming gezien als een pionier op het gebied van de benadering van wereldwijde multi-sector high income beleggingen.

Top 5 Beheerders met langste track record

FN Top 5 week 23 Langst zittende beheerders Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten