Goudprijs zal dalen ondanks Amerikaanse renteverhogingen

De Amerikaanse renteverhogingen hebben geen invloed op de licht negatieve verwachting van Morningstar over de goudprijs. Toenemende inflatie zal de kans op snelle renteverhogingen alleen maar groter maken, oordeel Morningstars goudanalist.

Robert van den Oever 03 juli, 2018 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

Geheel onverwacht was het niet dat de Amerikaanse Federal Reserve tijdens de vergadering in juni opnieuw de rente verhoogde met 25 basispunten, tot een bandbreedte van 1,75%-2%. Bovendien verwacht de meerderheid van de leden van de centrale bank nu vier renteverhogingen in 2018, terwijl tijdens de vergadering in maart de helft uitging van drie verhogingen en de andere helft van vier.

De renteverhoging in juni werd grotendeels verwacht door de markt, omdat de optieprijzen vóór de aankondiging ruim 91% waarschijnlijkheid aangaven. De markt lijkt ook niet onder de indruk van het vooruitzicht op een extra renteverhoging dit jaar, omdat de goudprijzen grotendeels vlak bleven.

Deze renteverhoging verandert niets aan de opvatting van Morningstar-analist Kristoffer Inton dat vooruitzicht voor beleggen in goud zal verzwakken. Zijn verwachting is nog steeds dat de goudprijs eind 2018 zal dalen tot 1.225 dollar per ounce, omdat de stijgende nominale rente de kosten van het aanhouden van goud verhoogt.

Bovendien speelt de stijgende inflatie mee. Hoewel de recente stijging van de inflatie een goed voorteken is voor goud, denkt de analist dat een hogere inflatie juist zal zorgen voor snellere renteverhogingen. Daarom blijven zijn Fair Value-schattingen en Economic Moat ratings voor mijnbouwbedrijven ongewijzigd.

De meeste commissieleden van de Fed blijven anticiperen op een rentepercentage dat zal oplopen naar rond de 3% op langere termijn. van de federale fondsen dat oploopt naar ongeveer 3% langere termijn. Daarnaast houdt de commissie onveranderd rekening met een lange-termijninflatie van circa 2%. Als gevolg hiervan is de beleggingscasus voor goud op de langere termijn zwak.

Naarmate de vraag naar goud vanuit beleggings zal dalen, verwachten we dat de toenemende Chinese en Indiase vraag naar juwelen de kloof op de lange termijn zal dichten. De toename van die vraag vanuit consumenten zal echter tijd vergen, terwijl de vraag vanuit beleggers juist snel kan veranderen, en dat kan op de korte termijn een aanzienlijk risico voor de goudprijs betekenen.

Intussen is het volgens analist Inton oppassen met de aandelen van mijnbouwers, want die zijn wat overgewaardeerd in het licht van zijn verwachtingen rond de goudprijs.

 

Lees meer:

- Grote verschillen tussen categorieën in ETF-stromen over mei

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten