Terugblik op eerste halfjaar: Europese beleggers worden defensief

Beleggers in Europese aandelen hebben een turbulent eerste halfjaar meegemaakt. De vrees voor een opnieuw oplaaiende eurocrisis maakte de Europese aandelenbeurzen nerveus. Beleggers keerden zich af van groei-aandelen en zochten hun toevlucht tot 'safe assets'. Morningstar's Muna Abu-Habsa maakt de balans op aan het begin van het tweede halfjaar.

Muna Abu-Habsa 09 juli, 2018 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

Veelbewogen, zo valt het eerste halfjaar te kenschetsen voor Europese aandelen. Het eerste kwartaal was turbulent, en vervolgens trok de markt in april en mei weer wat aan, maar daarna kregen de zorgen over een eventuele eurocrisis weer de overhand en kregen Europese aandelen het weer lastig.

Muna Abu-Habsa, Director Manager Research Ratings bij Morningstar, maakt de balans op aan het begin van het tweede halfjaar. Dat begint met een situatie waarin beleggers zich hebben afgekeerd van Europese groei-aandelen en voor een defensievere strategie lijken te kiezen. In de loop van mei deed bijvoorbeelde sector gezondheidszorg het goed, terwijl de sector financials juist onder aan de statistieken bungelde.

De vlucht naar 'veilige assets' drijft hun waardering op, maar temidden van de huidige volatiliteit zijn er wel interessante koopjes te vinden, want onder defensieve aandelen zijn er aardig wat die in de voorbije maanden flink zijn achtergebleven toen de markt vooral op groei-aandelen gericht was.

Muna Abu-Habsa noemt enkele voorbeelden in onderstaande video:

 

Lees meer:

- Robert Shiller voorspelt de waarschijnlijkheid van een beurscrash

- Europa te prefereren boven VS: deze drie fondsen benutten de kansen

- Jeremy Grantham: meltdown Amerikaanse aandelen of niet?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Muna Abu-Habsa  is a senior investment research analyst at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten