Een nadere blik op strategic beta ETF flows in eerste helft 2018

Strategic beta ETF's blijven beleggers verleiden met een combinatie van actieve elementen en toch de lage kosten van passief beleggen. Daardoor stijgt het vermogen onder beheer en het aantal nieuwe beleggingsproducten waar de belegger uit kan kiezen. In de eerste helft van 2018 waren beleggers vooral geïnteresseerd in fondsen met blootstelling aan robotica en grondstoffen.

Robert van den Oever 08 augustus, 2018 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

Strategic beta betekent dat een exchange traded fund (ETF) zijn benchmark niet strikt volgt, maar aanpassingen doet om ofwel het rendement te verhogen ofwel het risico te verminderen ten opzichte van een traditionele marktkapitalisatie-gewogen benchmark. Er zijn ook strategic beta ETF's die de bekende nadelen van traditionele benchmarks proberen te ondervangen, zoals de overweging van met schulden overladen obligatie-uitgevers in marktkapitalisatie-gewogen obligatiebenchmarks.

Morningstar hanteert de aanduiding strategic beta, waar in de markt ook wel de namen smart beta en alternative beta circuleren, maar die zijn volgens Morningstar te zeer marketing-georiënteerd.

Volgens de data van Morningstar waren er per ultimo juni 2018 precies 382 strategic beta exchange-traded funds verkrijgbaar in Europa. Dat is een hoger aantal dan per ultimo 2017, toen er 357 te koop waren.

SB Flows 2018 H1

(klik op grafiek voor vergroting)

Gedurende de eerste helft van 2018 wisten deze fondsen 2,8 miljard euro aan vermogen op te halen, waarmee het totale vermogen onder beheer per 30 juni 2018 uitkomt op 58,2 miljard euro.

De Europese ETF-industrie als geheel telt 2,379 fondsen in totaal en die hebben samen ruim 23 miljard euro nieuw geld opgehaald in het eerste halfjaar, zodat hun beheerd vermogen nu 638 miljard euro bedraagt.

SB AUM 2018 H1

(klik op grafiek voor vergroting)

Risico versus rendement
Van de strategic beta ETF's zijn er 192 te karakteriseren als rendement-georiënteerde ETF's die strategieën volgen die zijn gebaseerd op dividend, fundamentals, momentum of kwaliteit. Deze kampten in het eerste halfjaar met uitstroom van vermogen: er ging per saldo 281 miljoen euro uit, waarmee het beheerd vermogen daalde naar 39 miljard euro per ultimo juni.

Verder zijn er 30 risico-georiënteerde producten waarvan de meeste zijn gericht op lage volatiliteit. Ook die kenden uitstroom, want er werd per saldo 406 miljoen euro aan onttrokken, waardoor het beheerd vermogen daalde naar 5,7 miljard euro.

In de categorie 'overig', waar voornamelijk gelijkgewogen fondsen of niet-traditionele grondstoffen in zitten, was wel sprake van instroom. Die 160 fondsen wisten samen 3,5 miljard euro op te halen waarmee hun beheerd vermogen uitkomt op 13,6 miljard euro. De instroom werd aangewakkerd door de interesse van beleggers voor fondsen die blootstelling hebben aan de robotica sector en aan gedivisifieerde mandjes met grondstoffen.

SB Tab 2018 H1

(klik op tabel voor vergroting)

Marktaandeel groeit
De flows in en uit strategic beta ETF's zijn goed voor 12% van de totale ETF fund flows in Europa in het eerste halfjaar en het marktaandeel in de totale ETF-industrie bedraagt 8,4%. De autonome groei van strategic beta ETF's ligt hoger dan de rest van de industrie in passieve beleggingsproducten.

SB OGR 2018 H1

(klik op tabel voor vergroting)

Top-5 in- en uitstroom
Enkele fondsen die er uit springen wat instroom betreft, zijn bijvoorbeeld iShares Automation & Robotics UCITS ETF met 843 miljoen, UBS CMCI Composite SF UCITS ETF met 364 miljoen euro en Amundi ETF iStoxx Europe Multi-Factor Market Neutral UCITS ETF met 359 miljoen euro.

De ETF's met uitstroom waren uitsluitend rendement-georiënteerde ETF's die met name te lijden hadden onder de magere prestaties van Japanse aandelenfondsen en vastgoedfondsen.

Onderstaande tabel geeft de vijf ETF's met de grootste instroom en de vijf met de grootste uitstroom weer:

Top Flop SB 2018 H1

(klik op tabel voor vergroting)

De grootste ETF's
De enige twee strategic beta ETF's die de grens van 2 miljard euro aan beheerd vermogen passeren, en beide een Morningstar Analyst Rating van Silver hebben, zijn iShares Developed Markets Property Yield met 2,7 miljard euro per eind juni, en iShares Automation & Robotics met iets meer dan 2 miljard euro. Die neemt de tweede plaats over van SPDR S&P US Dividend Aristocrats dat door uitstroom is teruggezakt van boven de 2 miljard naar naar 1,94 miljard euro.

Morningstar beoordeelt 31 strategic beta ETF's met een Morningstar Analyst Rating, waarvan 24 met een positieve rating. Bekijk ze alle 31 in onderstaande tabel:

SB An Rat 2018 H1

(klik op tabel voor vergroting)

Nieuwe ETF's
In de eerste helft van 2018 kwamen er 25 nieuwe strategic beta ETF's op de markt in Europa. Daarvan classificeert Morningstar er 17 als rendement-georiënteerd, twee als risico-georiënteerd, en de rest valt in de categorie 'overig'. Bekijken we ze aan de hand van de vermogenscategorieën, dan zijn er 20 nieuwe aandelenproducten en 5 obligatieproducten.

De actiefste aanbieder van nieuwe producten was Amundi met 9 nieuwe fondsen, gevolgd door Xtrackers met vier, UBS en ETF Securities komen daarna met ieder drie en WisdomTree heeft er twee. BlackRock, First Trust en JP Morgan introduceerden ieder één nieuw product.

 

Lees meer over ETF's:

- ETF flows juni: toenemende volatiliteit en uitstroom

- De verschillen tussen twee multi-factor ETF's in Amerikaanse aandelen

Prijzenoorlog in ETF-land gaat door, maar let op totale kostenplaatje

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten