Fonds van de Week: Stewart Investors Worldwide Sustainability Fund

De nieuwe Europese variant van Stewart Investors Worldwide Sustainability Fund krijgt net als zijn zusterfonds een Morningstar Analyst Rating van Silver. De teamaanpak en de strategie van fundamentele aandelenanalyse met het oog op de prestaties voor de lange termijn zijn sterke punten van dit fonds.

Robert van den Oever 06 september, 2018 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Stewart Investors Worldwide Sustainability Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

Stewart Investors Worldwide Sustainability Fund

Deze Europese variant volgt dezelfde strategie als zijn Australische zusterfonds dat al een Silver rating had. Hoewel deze strategie tamelijk nieuw is, namelijk opgericht in 2012, kennen we de kern van het proces al sinds 1990, en die is goed: de basis is uitgebreide bottom-up fundamentele aandelenanalyse met de nadruk op de houdbaarheid van het businessmodel en de winstgroei.

De strategie is flexible qua marktkapitalisatie, dus de portefeuille telt meer small- en mid-caps dan zijn concurrenten. Dat brengt meer risico en hogere volatiliteit met zich mee,waarschuwt Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen, maar de beheerders hebben de deskundigheid en de overtuiging om daar goed mee om te gaan.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 36 Stewart Worldwide Sustainability Fund  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Dit fonds behoort tot de groep duurzame fondsen binnen Stewart Investors en maakt gebruik van de deskundigheid en ervaring van een hoogstaand beleggingsteam. Kort nadat beheerder Nick Edgerton in april 2012 bij Stewart Investors kwam werd hij al bevorderd tot co-beheerder van dit fonds, in november 2012, naast lead-manager David Gait die al een lange staat van dienst had. Edgerton heeft eerder ervaring opgedaan bij AMP Capital en First State Investments.

In juli 2016 werden de rollen omgedraaid en werd Edgerton de lead-manager en Gait de co-manager, en samen beheren ze de portefeuille. Hun 12-koppige beleggingsteam zetelt in Singapore, Sydney, Edinburgh en Londen waarbij meerdere analisten diepgaande analyse op een bedrijf uitvoeren. Ondanks de onderlinge geografische afstand is de samenwerking een goedwerkend sleutelelement voor dit team.

Het fondshuis neemt junior analisten aan op tijdelijke contracten en maakt die pas full-time na een beoordeling die maanden of zelfs jaren in beslag kan nemen. Dit heeft bijgedragen aan een laag personeel verloop, zeker in de hogere rangen. Het aannemen van senior krachten van buiten is zeldzaam, maar als het gebeurt, dan met zorg en beleid. Zo werd Ashis Swarup in 2014 aangesteld op een senior positie in het wereldwijde aandelen team, maar Stewart was toen al vijf jaar met hem in gesprek.

Medewerkers worden beloond middels winstdeling die is gebaseerd op lange-termijn prestaties, waarbij een groot deel is belegd in strategieën die door dit team beheerd worden. Het oordeel op de People Pillar is dan ook positief.

Fondshuis
Commonwealth Bank of Australia's Wealth Management is een van de grootste, meest diverse vermogensbeheerders in Australië. Die is samengesteld uit enkele groepen, waaronder CFS Global Asset Management en CFS Investment Limited.

In 2017 kondigde de groep aan dat het een strategische review ging toepassen op CFS Global Asset Management waar de teams voor obligaties, multi-asset, aandelen en Stewart Investors onder vallen, hetgeen kan resulteren in het afstoten van deze business. Daar maken wij ons niet echt zorgen over, aangezien het op zichzelf een gezonde business is die al een zekere mate van autonomie heeft.

De omvang van Commonwealth Bank of Australia's Wealth Management brengt wat voor- en nadelen met zich mee. Het fondshuis biedt een uitgebreid aanbod van strategieën en door zijn sterke financiële basis kan het volop investeren in mensen en middelen. Daardoor is bijvoorbeeld het obligatieteam sinds 2013 flink gegroeid. Het nadeel is dat er onderdelen in het fondshuis zijn die een hoog personeel verloop kennen, maar dat is vrij gebruikelijk bij hele grote firma's.

Het fondshuis heeft een goed beloningsbeleid dat portefeuillemanagers beloont voor sterke prestaties op de langere termijn. Hoewel sommige teams stevig belegd zijn in hun eigen fondsen, parallel aan hun eindbeleggers, in het bijzonder het team van Stewart Investors, kan het fondshuis meer doen om alle teams op die lijn te krijgen door dat formee van bovenaf nadrukkelijker te ondersteunen.

Proces
De portefeuille wordt opgebouwd vai bottom-up aandelenselectie die is gericht op absoluut rendement en minder op relatief rendement. De portefeuille kan tot 20% cash bevatten als aandelen duur zijn. Een buy-and-hold proces zoekt naar bedrijven die houdbare en voorspelbare groei. Selectie op die criteria reduceert het wereldwijde universum tot een watchlist en uiteindelijk een portefeuille van 40-60 aandelen.

Het team beoordeelt aandelen vanuit drie invalshoeken: kwaliteit, winstgroei en waardering. Het kwaliteitsperspectief omvat factoren zoals management, corporate governance en kracht van de balans. En het team besteedt veel aandacht aan de drijfveren achter winstgroei, zoals merkkracht, capaciteitscycli, industriestructuur en prijsmacht. Waardering benaderen ze op een flexibele manier: de belangrijkste criteria zijn koers/omzet, koers/boekwaarde en winstwaardering/EBITDA. 

De strategie van diit fonds is anders dan die van het verwante fonds met de 'Leaders' strategie. Het 'Sustainability' fonds belegt doorheen het hele spectrum aan marktkapitalisaties en dat kan leiden tot een hogere volatiliteit. Het bevat in elk geval meer groei-aandelen dat de Leaders-strategie omdat de flexibiliteit ten aanzien van de marktkapitalisatie het fonds blootstelt aan minder ontwikkelde businesses.

Prestaties
Stewart Investors heeft dit fonds in november 2012 geïntroduceerd, dus het is bezig een track record op te bouwen. In die korte periode heeft het fonds gemengde resultaten opgeleverd en dat komt vooral door een lastig 2014. In dat jaar boekte de MSCI ACWI een rendement van bijna 19% en het fonds bleef daar behoorlijk bij achter met 15%. Jeronimo Martins, een Portugese foodretailer met een wereldwijde aanwezigheid was het slechtst presterende aandeel. De lange-termijn aanpak van dit fonds blijkt wel uit het feit dat dit aandeel nog steeds in portefeuille zit en dat het in de afgelopen jaren heeft geprofiteerd van een rally.

De prestaties over 2014 werden ook gedrukt doordat in dat jaar zo'n 8% van de portefeuille bestond uit cash. ook in 2015 en 2016 was dat percentage nog hoog met 7%, maar in die jaren hield het fonds de index beter bij en kwam het rendement uit in het bovenste kwartiel. De Japanse apotheekketen AIN Holdings was toen het best presterende aandeel door zijn succesvolle expansie op de Japanse thuismarkt. Ook de wereldwijde verzekeraar Chubb deed het goed.

In 2017 profiteerde de strategie van Novo Nordisk, Water Corp en softwarebedrijf Ansys die het rendement boven dat van de benchmark uittilden. In 2018 tot en met juni loopt het fonds weer voor op zijn benchmark. Vanwege het nog korte track record krijgt de Performance Pillar een neutraal oordeel.

Kosten
De lopende-kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse van dit fonds bedraagt 0,99%. Dat is 7 basispunten hoger dan de mediaan van 0,92% voor vergelijkbare clean share classes van wereldwijde aandelen fondsen. Er is geen performance fee van toepassing die de kosten zou kunnen verhogen. Hoewel dit fonds dus iets duurder is dan vergelijkbare fondsen, is het nog altijd redelijk geprijsd en daardoor krijgt het een neutraal oordeel op de kostenpijler.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Stewart Investors Worldwide Sustainability Fund B Acc EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 36 Stewart Worldwide Sustainability Fund  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Brandes Emerging Markets Value Fund

Robeco BP US Select Opportunities Equities

Capital Group AMCAP Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten