Top-5 Aandelen Opkomende Landen: verschil met ontwikkelde landen houdt aan

Aandelen uit opkomende landen kennen een moeilijk jaar, na de fantastische jaren 2016 en 2017. Hoewel het verlies in het derde kwartaal beperkt was, hield het verschil in ontwikkeling met ontwikkelde landen aan. Hier boekten aandelen immers een stevig positief rendement. In deze marktomgeving blijken defensievere fondsen in opkomende landen hun waarde te kunnen bewijzen.

Ronald van Genderen 08 oktober, 2018 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Na de krachtige prestaties in 2016 en 2017 voor opkomende markten werd de opgaande trend reeds in de eerste twee kwartalen van dit jaar gebroken. Met name het tweede kwartaal was met een negatief rendement van ruim 3% een relatief slechte periode. Zeker afgezet tegen de ontwikkeling van aandelen uit de ontwikkelde wereld, gemeten aan de hand van de MSCI World, was de prestatie tegenvallend want wereldwijde aandelen boekten een winst van 7%.

Hoewel het verlies over de afgelopen drie maanden met 58 basispunten gering was, bleef de discrepantie tussen ontwikkelde en opkomende landen overeind. De MSCI World index boekte namelijk intussen wederom een positief rendement van 5,5%.

Serieuze zorgen
Beleggers in opkomende markten hebben dan ook voldoende op hun bord om zich zorgen over te maken. Zo zijn er de serieuze schermutselingen met het invoeren van importtarieven tussen China en de VS, die mogelijk zal kunnen leiden tot een handelsoorlog. Of de zorgen om de al dan niet te hoge schuldenlast in het land en de vraag of het land de hoge groei kan vasthouden. Inmiddels staat de MSCI China index, de index voor zogenaamde H-shares) op een verlies van 6%.

India wordt een rooskleurige toekomst toegedicht. De afgelopen jaren heeft Narendra Modi een succesvol economisch beleid gevoerd, nadat hij in 2014 werd gekozen tot premier van het land. De echte vruchten gaan waarschijnlijk pas echt worden geplukt wanneer dat beleid in de komende jaren kan worden voortgezet. Met de verkiezingen op komst in 2019, hangt die vraag als een donkere wolkendeken boven de markt. Over de eerste negen maanden van het jaar daalden Indiase aandelen eveneens met 6%.

Turkije
En wat te denken van de situatie in Turkije. De Turkse Lira heeft een duikvlucht genomen en inmiddels staat er voor beleggers in Turkse aandelen een jaarverlies van 42% in euro’s op de borden. Voeg daarbij stevige dalingen in relatief zwaarwegende landen in de MSCI Emerging Market index, zoals Korea (-6%) en Brazilië (-9%) en het plaatje voor opkomende landen is ingekleurd.

In de top 5 van deze week de best presterende wereldwijde opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de eerste negen maanden van 2018.

De Top-5
Een eerste blik op de fondsen in de top 5 leert dat met name defensievere fondsen, zoals fondsen gericht op inkomsten of laag risico fondsen het goed hebben gedaan in het lopende jaar.

Zo vinden we op de derde plek het door Morningstar analisten met Silver gewaardeerde Uni-Global Equities Emerging Markets. Het doel van dit fonds is blootstelling te bieden aan opkomende landen via een een portefeuille met lage volatiliteit. Het team, onder leiding van de ervaren Alexei Jourovski, combineert hiertoe kwantitatieve optimalisatie technieken met fundamentele risico-analyses om tot een defensieve portefeuille te komen.

Op de vierde plek staat Robeco QI Robeco QI Emerging Conservative Equities. Dit fonds draagt een Bronze rating. Het team onder leiding van Pim van Vliet belegt in aandelen uit opkomende landen die het beste scoren op drie factoren: risico, waardering en momentum.

Het derde fonds dat zich richt op laag risico is een passief alternatief bekleedt plaats vijf. De iShares Edge MSCI Emerging Markets Minimum Volatility ETF, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, volgt een index die probeert een portefeuille samen te stellen met een zo laag mogelijke volatiliteit.

Fondsnieuws Top 5 week 41 Aandelen Emerging Markets tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten