Top 5 Aandelen Sector Water: Parvest aan kop

Water als thema krijgt binnen de duurzaamheidsdiscussie minder aandacht dan bijvoorbeeld de CO2 uitstoot. Hoewel de water footprint wel degelijk wordt meegenomen binnen duurzaamheidsratings voor bedrijven en een enkele duurzame beheerder daar zelfs expliciet op selecteert, lijkt het thema nog redelijk onderbelicht. Toch hebben beleggers al meer dan 15 jaar de mogelijkheid om in het thema te beleggen. Deze week de top 5 best presterende waterfondsen over de eerste negen maanden van dit jaar.

Ronald van Genderen 05 november, 2018 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Veel van de discusies en nieuws over het klimaat gaan over de CO2-uitstoot. Het belang daarvan is niet te onderkennen. Duurzame beleggers worden tegenwoordig dan ook met een diversiteit aan producten de mogelijkheid geboden om te beleggen in portefeuilles met een lage CO2-uitstoot, oftewel carbon footprint.

Water lijkt binnen duurzaamheid nog een wat minder onderkent thema of in ieder geval minder in de aandacht te staan. Onterecht, want de beschikbaarheid en kwaliteit van water is evenzeer een belangrijk thema. Toch wordt de water footprint van bedrijven zeker meegewogen in de bepaling van duurzaamheidsratings voor bedrijven. En een enkele beheerder neemt dit ook mee in zijn aandelenselectie en streeft, conform de low carbon footprint benadering, naar een low water footprint. Beheerders die dit expliciet doen zijn echter nog zeldzaam.

Beleggers hebben echter al meer dan 15 jaar de mogelijkheid om te beleggen in het water thema. En niet zonder succes. Zo behaalde wereldwijde aandelen over de afgelopen 15 jaar een rendement van gemiddeld 7,37% per jaar. Een toonaangevende water-index, zoals de S&P Global Water index, stelt daar echter een rendement van 11,22% tegenover. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat die prestatie door de tijd weinig consistent is en de rendementen van tijd tot tijd zeer van elkaar kunnen verschillen.

Met 12 miljard euro aan beheerd vermogen in waterfondsen, zowel actief als passief, lopen Europese beleggers desondanks nog niet massaal warm voor het thema. Desondanks lijkt er de afgelopen jaren wel sprake van een toenemende belangstelling. Zo stroomde er in 2016 iets meer dan 1 miljard euro aan nieuw geld naar de fondsen en in 2017 bedroeg dat bijna 2 miljard euro.

De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende fondsen in de categorie sector water (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement dit jaar tot en met eind september.

Parvest Aqua op 1
Op de eerste plek treffen we Parvest Aqua aan. Het beheer van het fonds wordt door BNP Paribas uitbesteed aan Impax, een in duurzaam beleggen gespecialiseerde beheerder.

Hoofdbeheerder is de ervaren Hubert Aarts. Dit fonds belegt in bedrijven uit de watersector of daaraan gelieerde sectoren. Bij de selectie van de bedrijven wordt gekeken naar hun prestaties op het vlak van duurzame ontwikkeling en de kwaliteit van hun financiële structuur en/of potentieel voor winstgroei. De keuzes van Aarts leiden tot een lichte overweging versus categoriegenoten voor de regio’s Europa en Azië, terwijl Amerika licht wordt onderwogen.

RobecoSAM op twee
Op de tweede plaats staat het waterfonds van RobecoSAM, de duurzaamheids specialist binnen Robeco. Het fonds staat al sinds introductie in 2001 onder het beheer van Dieter Küffer. Hij richt zich op bedrijven die minimaal 20% blootstelling bieden aan het water thema. Die aandelen worden vervolgens met ondersteuning van aandelen- en duurzaamheidsanalisten verder onderzocht. Op portefeuille niveau dient die blootstelling echter uiteindelijk 50% te zijn. Küffer heeft een vrij sterke overweging naar Azië in vergelijk tot concurrenten. Hij vind zowel in Japan, Hong Kong en China aantrekkelijk aandelen.

iShares Global Water ETF op drie
Op de derde plaats staat de door Morningstar analisten met Bronze beoordeelde iShares Global Water ETF. De ETF volgt de S&P Global Water index, dat met 50 posities redelijk in lijn met actieve fondsen lijkt te zijn gespreid. Echter, de index bevat een aantal zwaargewichten, waardoor er een hoge concentratie is in de tien grootste posities die gezamenlijk goed zijn voor iets meer dan 51% van de totale portefeuille. Desalniettemin biedt de ETF efficiente en relatief goedkope blootstelling aan het water thema.

 

Top 5 Aandelen Sector Water

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Sector Water NL tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten