Nieuwe ratingwijzigingen bij Morningstar

Volop nieuwe Morningstar Analyst Ratings door onze fondsanalisten. Bekijk in het overzicht van deze week alle nieuwe ratings op de beleggingsfondsen die vanaf nu worden gevolgd door onze fondsanalisten. En er is ook een ratingverhoging bij.

Robert van den Oever 02 januari, 2019 | 11:07

Nieuwe rating

Franklin Technology - Neutral

Morningstar-fondsanalist Fatima Khizou start met het volgen van Franklin Technology en kent het fonds een Neutral-rating toe. Hoofdbeheerder J.P. Scandalios was de enige beheerder op dit fonds van december 2003 tot juni 2016 toen hij ondersteuning kreeg van co-beheerders James Cross en Jonathan Curtis. In de periode daarna heeft Scandalios geleidelijk een stapje terug gedaan in verband met zijn aanvullende portefeuilleverantwoordelijkheden op de Franklin Small-Mid-Cap Growth strategie.

Sinds september 2018 ligt de dagelijkse verantwoordelijkheid voor het portefeuillebeheer bij Curtis. Met de ondersteuning van een ervaren club analisten zet hij dezelfde, succesvolle aanpak van zijn voorganger voort. Hoewel Curtis al veel ervaring in de sector heeft, is dit de eerste keer dat hij daadwerkelijk beheerd vermogen onder zijn verantwoordelijkheid heeft. De Neutral-rating weerspiegelt zijn gebrek aan ervaring in portefeuillebeheer en het gebrek aan bewijs dat Curtis in staat is om de strategie met succes toe te passen.

 

MFS Meridien US Concentrated Growth - Bronze

Het fonds MFS Meridien US Concentrated Growth krijgt van analist Jeffrey Schumacher een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Het fonds profiteert van de ervaring van hoofdbeheerder Jeff Constantino en het analistenteam dat hem terzijde staat. Het fonds past een filosofie en proces toe die zijn opgebouwd rond kwaliteit, groei op lange termijn en waardering.

De geconcentreerde portefeuille van 30-40 aandelen bestaat uit blue-chip bedrijven en de strategie doet het goed in neergaande markten terwijl die achterblijft in sterke rally's. De prestaties onder leieing van Constantino worden gekenmerkt door een bescheiden groeiprofiel, maar de rendementen werden wel getemperd door hoge kosten.

 

T. Rowe Price Japanese Equity - Bronze

In navolging van het zusterfonds T. Rowe Price Japan krijgt de Europese UCITS-variant T. Rowe Price Japanese Equity eveneens een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Fondsanalist Ronald van Genderen wijst op de wissel in december 2013 toen hoofdbeheerder Archibald Ciganer aan het roer kwam te staan. Sindsdien heeft Ciganer de focus op kwaliteit versterkt en heeft hij de portefeuille verder opgeschoven richting kleinere marktkapitalisaties.

Hoewel dit zijn eerstr ol als portefeuillebeheerder is, heeft hij solide ervaring in Japanse aandelen en kan hij leunen op aanzienlijke steun van analisten in de vorm van het Global Equity Research Team, dat zeven analisten omvat die Japanse aandelen volgen. Die brengen heel wat ervaring mee, maar aan de andere kant heeft dit team veel verloop gekend.

Ciganer past een research-gedreven, bottom-up aanpak toe die zoekt naar bedrijven die groei van de aandeelhouderswaarde creëren maar waarvan de markt het potentieel nog onderschat. Sinds hij aan de leiding kwam, heeft het fonds zijn Morningstar Categorie gemiddelde en zijn Topix benchmark verslagen. Ook is het fonds redelijk geprijsd.

 

Upgrade

Robeco European High Yield Bonds - van Bronze naar Silver

Obligatiefondsanalist Jeroen Siecker verhoogt de Morningstar Analyst Rating op Robeco European High Yield Bonds van Bronze naar Silver. Dit fonds profiteert van een stabiel en ervaren beheerdersduo: Roeland Moraal en Sander Bus werken al sinds de oprichting samen op dit fonds en hebben de prudente aanpak van dit fonds goed toegepast. Tevens is het fonds aantrekkelijk geprijsd binenn zijn Morningstar Categorie.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 26 november t/m 9 december 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam