Top-5 Wereldwijde obligaties: Templeton aan kop

Obligatiebeleggers zijn de afgelopen maanden geconfronteerd met forse rentestijgingen van landen over de hele wereld. Opgestuwd door de rentestappen van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, bereikte de 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie een renteniveau van 3,23%, een stand die in 2011 voor het laatst te zien was. Aan het eind van 2018, toen het gevaar van een mogelijke aanstaande recessie in de VS duidelijk werd, daalde de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie naar een renteniveau van 2,65%.

Jeroen Siecker 28 januari, 2019 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Fed-president Jerome Powell was zeer duidelijk in december 2018 toen hij aankondigde dat hij de rente ook in 2019 zal blijven verhogen. Wel liet hij doorschemeren dat het aantal renteverhogingen dat voorzien is voor 2019, mogelijk lager zal gaan uitvallen dan eerder aangegeven.

Deze opmerkingen van Powell komen voort uit kenmerken van oververhitting die de Amerikaanse economie in de loop van 2018 begon te vertonen. Die signalen blijken onder meer uit de groei van de Amerikaanse economie met 4,2% over het tweede kwartaal. Ook de werkgelegenheidscijfers over oktober wezen daar op: 185.000 banen erbij en salarissen die met 3% gestegen waren.

Forse rente-uitslagen
Een van de landen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, waar de rente forse uitslagen liet zien was Turkije. Dit land had te maken met een forse daling van zijn valuta door de rol van de overheid om meer macht uit te oefenen op de centrale bank van Turkije, terwijl die juist altijd onafhankelijk haar beslissingen moet kunnen nemen om te zorgen voor economische stabiliteit. De rente liep in enkele maanden fors op van 12% naar ruim 15% in augustus.

Ook de politieke onzekerheid in Italië hield de secundaire markt voor Italiaans schuldpapier flink bezig. In maart van vorig jaar werd een brede coalitie uitgesloten door de centrum-linkse alliantie waardoor de Italiaanse rente in maart vorig jaar een record bereikte van 4,7%. Uiteindelijk eindigde de rente aan het einde van jaar op een niveau van 2,68%, lager dan de 2,74% waar het begonnen was.

Dat alles was olie op het vuur voor wereldwijde obligatiebeleggers. Achteraf bezien, met de wijsheid van nu, was het dieptepunt een mooi koopmoment. Fondsmanagers die hun posities toen fors veranderden, zijn de verliezers van vandaag.

De Top-5
De Top-5 beleggingsfondsen voor de Morningstar Categorie Wereldwijde Obligaties in op basis van het rendement over 2018 bestaat uit:

Templeton Global Bond Fund
De absolute nummer 1 binnen de Morningstar categorie Global Bond is het met een Morningstar Analyst Rating van Silver beoordeelde Templeton Global Bond Fund van beheerder Michael Hasenstab, en het fonds bezet ook de eerste plek in de Top-5 van deze week. Dit fonds heeft een benchmark-agnostische benadering. Hasenstab bouwt de portefeuille op basis van fundamenteel onderzoek naar staatsobligaties en de valuta van het betreffende land.

Het fonds onderscheidt zich in zijn categorie door het vermijden van laagrentende schuld van ontwikkelde landen. In plaats daarvan concentreert het team zich meer op opkomende landen waar het betere fiscale vooruitzichten ziet. Hasenstab heeft ook ruime bereidheid getoond om staatspapier te kopen van landen die de rest van de markt schuwt, bijvoorbeeld Ierland in de eurozone crisis van 2011, Oekraïne in 2015 terwijl de schuld van het land werd geherstructureerd en Argentinië te midden van de recente politieke onrust.

Het fonds onderscheidt zich ook door zijn lange-termijnbeleggingen tegen de yen en de euro. Met het oplopen van de rente maakt het fonds winst doordat het een negatieve rentegevoeligheid heeft van 1,4 jaar. Deze strategie is sinds juli 2018 ingezet.

Candriam Bonds Global Government
De tweede plek is voor Candriam Bonds Global Government. Dit fonds belegt in obligaties en gerelateerde effecten met vaste of variabele rente, index-gelieerde effecten, achtergestelde effecten of door activa gedekte effecten.

De geselecteerde obligaties worden uitgegeven door overheden, internationale en supranationale entiteiten en entiteiten uit de overheidssector en ze beschikken over een rating van goede kwaliteit van ten minste BBB-/Baa3 volgens een van de drie belangrijkste kredietbeoordelaars. Het fonds kan wisselkoerstransacties uitvoeren in de valuta van ontwikkelde landen en gebruik maken van valuta-, volatiliteits-, rente- of kredietderivaten om de portefeuille efficiënt te beheren.

Top-5 Wereldwijde obligaties

FN Top 5 week 5 tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten