Active-Passive Barometer 2018: actieve obligatiefondsen blijven achter bij passieve

Actief beheerde fondsen in Europa blijken meestal niet in staat om hun passieve concurrenten binnen de categorie te verslaan, is de conclusie van Morningstar's Active-Passive Barometer over 2018. Na de aandelencategorieën kijken we deze keer naar de obligatiecategorieën. Daar is het beeld eveneens in het voordeel van de passieve fondsen.

Robert van den Oever 25 februari, 2019 | 9:15

De Active-Passive Barometer van Morningstar meet de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen ten opzichte van hun passieve concurrenten in hun respectievelijke Morningstar Categorieën. Eerder hebben we belicht hoe aandelenfondsen uit de Barometer komen. Het artikel daarover leest u hier:

 

Obligatiefondsen laten eenzelfde beeld zien: het succespercentage van actieve obligatiefondsen is laag, net als in eerdere onderzochte periodes. Over de afgelopen 10 jaar is minder dan een kwart van de actieve obligatiebeheerders erin geslaagd om de gemiddelde passieve concurrent te verslaan en te overleven in negen van de 12 categorieën die Morningstar heeft onderzocht. 

Methodologie
Het onderzoek voor de Active-Passive Barometer vindt elk halfjaar plaats. De actieve fondsen worden afgezet tegen een maatstaf die is samengesteld uit daadwerkelijk verkrijgbare passieve fondsen met hun bijbehorende kosten. De vergelijking van de actieve fondsen gebeurt dus niet ten opzichte van één enkele theoretische benchmark, maar ten opzichte van de echte prestaties van passieve fondsen, inclusief de invloed van hun kostenplaatje.

De vergelijking wordt gemaakt over meerdere tijdsperiodes: 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar, alle eindigend met de data per ultimo 2018. Het onderzoek bestrijkt 10.200 actieve en passieve fondsen die in Europa gevestigd zijn en die samen zo'n 2,8 biljoen (2.800 miljard) euro aan vermogen onder beheer hebben.

De Active-Passive Barometer helpt beleggers bij hun beleggingsbeslissingen en de keuze voor actief of passief. De vergelijking geeft inzicht in de mate van succes van actieve fondsen in verschillende categorieën over de lange termijn.

Obligatiecategorieën
Om een beeld te krijgen van hoe de actieve obligatiefondsen presteren ten opzichte van hun passieve concurrenten, geven we hier enkele voorbeelden van obligatiecategorieën weer. Om te beginnen de categorieën in dollar-obligaties:

En vervolgens de tabellen voor de drie vergelijkbare euro-obligatiecategorieën:

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer:

Zoveel actieve aandelenfondsen verslaan hun benchmark

Waarom de opkomst van passief goed is voor beleggers in actieve fondsen

 

 

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam