Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenmarkten zijn afgelopen maand iets gestegen en dat veroorzaakt weer nieuwe wijzigingen op de lijst met aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large-cap aandelen. Bekijk bij Morningstar de Large Cap Global Core Pick List voor maart.

Robert van den Oever 15 maart, 2019 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind februari op 82% van de Fair Value, hetzelfde percetage als een maand eerder.

De sector met de laagste waardering op de lijst is - net als de afgelopen maanden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 75%. De hoogste waardering zien we bij de vastgoedsector, die op 92% van zijn Fair Value noteert.

De S&P 500 index steeg in februari met 2,97% tot 2.784,49. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft is nutsbedrijven de duurste op 108% van zijn Fair Value. Energie is de goedkoopste op 92% van zijn Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren per ultimo februari samen op 99% van hun Fair Value, licht hoger dan de 98% van een maand eerder.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnt speelgoedmaker Mattel om plaats te maken voor Fiat Chrysler Automobiles. Morningstar-analist Richard Hilgert motiveert de keuze voor FCA:

'De markt waardeert de aandelen FCA al een tijdlang onterecht te laag. Het bedrijf heeft in juni 2018 een uitgebreid plan voor de komende vijf jaar gepresenteerd dat uitgaat van 7% omzetgroei tot 157 miljard euro in 2022. Wij zijn iets pessimistischer en verwachten een piek van 127 miljard euro in 2020, waarna onder invloed van de economische cyclus een daling zal optreden. Dat geldt ook voor de winstmarge. Tegenover de 9-11% die het bedrijf verwacht voor 2022 zetten wij 7,2% als top in 2020.'

In 'consumer staples' verdwijnen Philip Morris International en General Mills ten gunste van Kraft Heinz en Kellogg. Analist Erin Lash over Kraft Heinz:

'De afgelopen drie jaar heeft Kraft Heinz veel werk gemaakt van het uitbannen van inefficiencies door banen te schrappen en de productie te rationaliseren en optimaliseren. De resultaten daarvan spreken voor zich met een marge die is gestegen naar rond de 25%. Daarmee steejkt Kraft Heinz nu ver uit boven zijn concurrenten die meestal tussen de 15 en 20% marge zitten.'

Communicatie
In de communicatiesector wisselt Comcast van plek met CenturyLink.

Energie
In de energiesector moet Exxon Mobil wijken voor MPLX dat nieuw op de lijst komt.

Financials
In de financiële sector komt Mitsubishi UFJ Financial Group op de lijst en dat gaat ten koste van Westpac Banking. Een maand eerder was het nog andersom.

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Alexion Pharmaceuticals en Laboratory Corp of America van de lijst en daarvoor in de plaats komen AbbVie en Gilead Sciences. Analist Karen Andersen over AbbVie:

'AbbVie heeft een Narrow Moat vanwege zijn assortiment gepatenteerde geneesmiddelen intellectueel eigendom en sterk verkoopapparaat. Het aanbod aan door patent beschermde producten is bij veel van AbbVie's concurrenten reden tot een Wide Moat. AbbVie krijgt die niet omdat het nogal afhankelijk is van één geneesmiddel. Humira brengt de helft van de omzet en 70% van de winst binnen. Dat gaat nu goed, maar als over een jaar of tien het patent afloopt en er plots flinke concurrentie uit de hoek van de generieke producenten opduikt, dan is het businessmodel een stuk wankeler. Wel zien we over het geheel van de bedrijfsvoering momenteel iets geleidelijker terugloop in de omzetontwikkeling dan bij concurrenten.'

Industrie
In de sector industrie maken Raytheon en Rolls-Royce Holdings plaats voor Fluor en General Dynamics.

'Technologische kennis en vernuft hebben ervoor gezorgd dat General Dynamics consistent een hoger rendement maakt dan de kapitaalkosten bedragen. Het rendement op geënvesteerd vermogen was gemiddeld 17% in de periode 2009-2017 en dat was ver boven de kapitaalkosten, zodat het bedrijf een Wide Moat rating verdient. In die periode viel een reductie van 25% van de Amerikaanse defensie-uitgaven en een daling in de markt voor zakenvliegtuigen, het aantal nieuw uitgeleverde toestellen daalde van 1.315 in 2008 tot 696 in 2011.'

Informatietechnologie
In de IT-sector vinden we drie wisselingen: Microsoft, Qorvo en Western Digital moeten het veld ruimen ten faveure van Alliance Data Systems, Nokia en Applied Materials. Analist Abhinav Davuluri over Applied Materials:

'Onze Fair Value calculatie van 49 dollar per aandeel gaat uit van een te verwachten omzetdaling van meer dan 10% in 2019. toch behoudt het bedrijf zijn Wide Moat rating. De kapitaalintensiteit in de chipindustrie neemt toe; de investeringen verschuiven meer ind e richting van de nieuwe extreem-ultraviolet licht technologie.'

Grondstoffen
In de sector grondstoffen moet Martin Marietta Materials wijken voor WRKCo.

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor maart:

LCGCPL 2019 03 tabel 1
LCGCPL 2019 03 tabel 2

LCGCPL 2019 03 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Aankopen door Ultimate Stock Pickers zijn zeer geconcentreerd

- Deze 8 aandelen zijn gekocht door top fondsbeheerders

- Europese aandelen lijden onder onrust: value trap of koopkans?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten