Top-5 Aandelen VS Small-Cap: Alger aan kop

Amerikaanse aandelen presteerden het afgelopen jaar relatief goed. Desondanks verloren Amerikaanse small-caps meer dan large-caps. Daarmee behaalden zij voor het tweede jaar op rij een underperformance. Beleggers hielden vertrouwen en in beide jaren stroomde er nieuw beleggersgeld naar fondsen die in kleinere ondernemingen beleggen.

Ronald van Genderen 01 april, 2019 | 8:54

Het overgrote deel van het vermogen onder beheer in deze fondsen is actief belegd. Niet zonder reden, want de kans op outperformance is hier nog relatief hoog, zo wijst de recent gepubliceerde Morningstar European Active/Passive Barometer uit.

Amerikaanse aandelen wisten afgelopen jaar de voeten redelijk droog te houden in een jaar dat de nodige turbulentie kende voor aandelen wereldwijd. Met een rendement van -0,15% (in euro’s) wisten de aandelen in de S&P 500, de toonaangevende index voor de grootste Amerikaanse aandelen, zich positief te onderscheiden.

Behoorlijk anders was dat voor het segment met kleinere ondernemingen. Zo leverde de Russell 2000 in het afgelopen jaar ruim 6% in, terwijl over 2017 ook al een achterstand was opgelopen met rendementen van respectievelijk 6,37% en 0,32%.

Ondanks deze ondermaatse prestaties van small-caps in vergelijking met large-caps, stroomde er in 2018 per saldo Europees beleggersgeld naar de categorie Aandelen VS Small-Cap. In het afgelopen jaar was er sprake van een netto instroom van 595 miljoen euro, wat volgde op een instroom van 521 miljoen euro in 2017. Beleggers lijken daarmee vertrouwen te houden in Amerikaanse small-caps.

Merendeel in actief
Daarbij blijft het merendeel van het geld belegd in actief beheerde fondsen. Van een totaal belegd vermogen in de categorie van bijna 14 miljard euro wordt 79% belegd in actief beheerde fondsen, terwijl 21% in passieve producten, zoals ETFs en indexfondsen, zit.

Niet ten onrechte, want actieve beheerders blijken een redelijk goede kans te maken om hun benchmark te verslaan in het small-cap segment. De verklaring daarvoor ligt in het feit dat kleinere ondernemingen veel minder worden gevolgd door analisten en beleggers. Daarmee blijven zij onder de radar en bestaat er een gerede kans dat de aandelen van dergelijke bedrijven niet juist worden geprijsd door de markt.

De in februari van dit jaar gepubliceerde Morningstar European Active/Passive Barometer toont dit ook aan. Binnen de categorie Aandelen VS Small-Cap behaalde 42,1% van de actieve beheerders, gemeten over de afgelopen 5 jaar, een outperformance in vergelijking met de passieve competitie. Ter vergelijking, dit succespercentage lag voor actieve beheerders in de categorie Aandelen VS Large-Cap Gemengd op slechts 21,2%.

De Top-5
De top-5 van deze week bevat de best presterende VS small-cap aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met februari 2019.

Alger Small Cap Focus Fund
De top-5 staat onder aanvoering van een fonds uit de stal van Alger: het Alger Small Cap Focus Fund. Dit onafhankelijke New Yorkse fondshuis staat bekend om zijn focus op groei-beleggingen. De portefeuille van dit fonds heeft dan ook niet verwonderlijk een zeer sterke groei-stijl en is met 50 aandelen bovendien behoorlijk geconcentreerd. Analisten van Morningstar volgen het identiek beheerde fonds in de VS en hebben het een Silver rating toegekend.

Een deel van die hoge convictie is gebaseerd op Amy Zhang die aan het roer staat van deze strategie. Zij kwam pas in 2015 aan boord bij Alger, maar kan bogen op een schat aan ervaring in small-cap beleggingen. Voor deze strategie ligt haar focus op ondernemingen met een jaaromzet van minder dan 500 miljoen dollar, met sterke balansen, duurzame bedrijfsmodellen en goede vooruitzichten op lange termijn groei.

Heptagon Driehaus US Micro Cap Equity Fund
Op de tweede plaats staat een fonds van Heptagon Capital uit Londen. Dit fonds wordt feitelijk beheerd door Driehaus Capital Management, een beleggingsboutique uit Chicago. De strategie richt zich meer op micro-caps dan op small-caps, wat wel blijkt uit het feit dat het merendeel van de aandelen in portefeuille een marktkapitalisatie heeft van minder dan 2 miljard euro. Ook hier gaat het om een portefeuille die met name belegd is in groeibedrijven. Met een totaal van 113 posities kiest de beheerder voor een redelijk gespreide portefeuille.

DIM PV Buyback USA
De derde plaats is voor DIM PV Buyback USA. Het fonds wordt beheerd volgens een systematische benadering die zoekt naar bedrijven die eigen aandelen inkopen. De benadering richt zich daarbij alleen op die gevallen waar onderwaardering van de aandelen de veronderstelde reden van de aandeleninkoop vormt. De portefeuille heeft een lichte bias naar groeibedrijven, maar sterker is de hang naar de allerkleinste aandelen in het universum dat wordt gevormd door de Russell 2000 index.

Top-5 Aandelen VS Small-Cap

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux