Morningstar Revenue Atlas: zoveel invloed hebben de VS en eurozone

De Morningstar Revenue Atlas maakt duidelijk in welke landen bedrijven hun omzet halen. Eerder kreeg u al de belangrijkste inzichten en deze keer kijken we in detail naar de invloed van de Verenigde Staten en de eurozone.

Robert van den Oever 12 juni, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

De vestigingsplaats van een bedrijf zegt lang niet alles over waar de resultaten werkelijk behaald worden. Bedrijven waarvan de aandelen genoteerd staan aan de beurs in een bepaald land, halen vaak een groot deel van hun resultaten uit andere landen en regio's. De Morningstar Revenue Atlas geeft inzicht in waar de omzet van bedrijven die zijn opgenomen in een landenindex van Morningstar, nu werkelijk vandaan komt. In een eerder artikel gaven we u al de belangrijkste conclusies van de Morningstar Revenue Atlas. Dat leest u hier:

 

In dit tweede artikel kijken we meer in detail naar de blootstelling die landen hebben naar de eurozone en naar de Verenigde Staten. Met andere woorden: hoeveel procent van de omzet van een landenindex komt uit de eurozone en hoeveel uit de Verenigde Staten.

Eurozone
Om met de eurozone te beginnen, een van de successen van de Europese gezamenlijke markt is de sterke onderlinge verbondenheid van de Europese landen en hun gezamenlijke munt, de euro. Onderstaande wereldkaart laat zien welk percentage van de omzet van een land afkomstig is uit de eurozone:

MRevenue Atlas May 2019 Exhibit 3

(klik op afbeelding voor vergroting)

Bij de Europese landen is duidelijk dat Griekenland, Portugal en Italië een relatief groot deel van hun omzet uit de eurozone halen. Ze zijn dus nogal afhankelijk van hun euro-partners. Het tegendeel is het geval bij Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Die zijn juist meer wereldwijd georienteerd, maar halen nog wel een significant deel van hun omzet uit de eurozone.

Europese landen die niet meedoen in de euro, zoals de Scandinavische landen en Zwitserland, hebben minder, maar nog altijd significante blootstelling aan de eurozone. Het Verenigd Koninkrijk haalt 13,8% van zijn omzet uit de eurozone, en de aanstaande Brexit kan van invloed zijn op dat percentage.

Verenigde Staten
'Als de Verenigde Staten een griepje krijgen, dan zijn een boel andere landen meteen verkouden', luidt de gevleugelde uitdrukking. Maar het is ook gewoon de waarheid voor een reeks landen waar de bedrijven een groot deel van hun omzet in de Verenigde Staten halen.

Onderstaande wereldkaart laat zien welk percentage van de omzet van een land afkomstig is uit de Verenigde Staten:

MRevenue Atlas May 2019 Exhibit 4

(klik op afbeelding voor vergroting) 

Zo boeken Denemarken, Zwitserland, Canada, Ierland, Israel, Taiwan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk allemaal meer dan 20% van hun omzet in de VS.

In het geval van Denemarken komt dat met name door Novo Nordisk, wiens geneesmiddelen tegen diabetes heel groot zijn op de Amerikaanse markt. Wat Zwitserland betreft halen Nestle, Roche en Novartis een flink stuk van hun omzetten in de VS.

Canada is groot in de VS dankzij zijn energiebedrijven, maar ook financiële dienstverleners, zoals Royal Bank of Canada en Bank of Montreal. Wat Israel betreft speelt Teva Pharmaceuticals een grote rol; voor Taiwan is dat Taiwan Semiconductor; in Duitsland zijn dat namen als SAP, Siemens en Daimler; in het Verenigd Koninkrijk zijn het BP, Shell, GlaxoSmithKline en AstraZeneca.

Verrassend genoeg is Mexico lang niet zo afhankelijk van de VS als wellicht gedacht. De blootstelling is 11,3% en dat is tamelijk laag, lager dan die van Colombia.

India en Japan halen beide ongeveer 13% van hun omzet uit de VS, in India door de technologbedrijven en in het geval van Japan dankzij bedrijven als Toyota en Sony.

 

Lees meer:

Ultimate Stock Pickers slaan kwaliteitsnamen in

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten