Het blijft doormodderen

De aanhoudende macro-economische spanningen, en dan met name de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, remmen de economische groei wereldwijd. Het lijkt erop dat we in een periode van lage groei zitten die voorlopig blijft voortduren.

Robert van den Oever 13 juni, 2019 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

Dat wordt onderstreept door de verwachting die voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) uitsprak. Nog tot halverwege 2020 zullen we in een klimaat van lage rente blijven. Eerder was die verwachting tot eind 2019. En hoe kort geleden is het nog dat de markt rekende op een geleidelijke verdere renteverhoging vanaf 2019.

Renteverhoging is vooralsnog ver uit het zicht verdwenen. Daarvoor is de wereldwijde economische groei niet sterk genoeg. Daarom blijft stimulerend beleid nodig. Dat duurt nu al zo lang dat het idee van cycliciteit zowat geweld aangedaan wordt. De bewegingen van groei en neergang worden gedempt tot langdurige perioden van lage groei, waarbij stimulering geen significante boost geeft, maar er evenmin een recessie optreedt.

Daar hebben we een goed Nederlands woord voor: doormodderen. Het gaat niet buitengewoon goed, maar ook niet echt slecht. Grote veranderingen zijn er niet, en de factoren die van invloed zouden kunnen zijn om verandering in gang te zetten, houden zich koest. De ECB ziet zelf ook geen ruimte cq noodzaak om het beleid te wijzigen en de stimulering los te laten.

Intussen daalt de werkloosheid, komen er volop nieuwe banen bij en stijgt aantal vacatures nog steeds. Dat zijn tekenen van economische groei. Maar die blijft in Nederland en in de rest van Europa steken rond de 0,5%. Tegelijk loopt de inflatie niet echt op.

Over het geheel genomen vertoont de economische groei geen gestaag stijgende lijn, op weg naar een onvermijdelijke top in de cyclus waarna een correctie volgt. En de dreigende taal waarmee diverse wereldleiders elkaar om de oren slaan, met miljarden aan mogelijke importheffingen over en weer, maakt beleggers huiverig voor het uitbreken van een echte handelsoorlog. Echt optimisme wordt afgeremd. En dus is het vooralsnog doormodderen.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten