Top-5 Aandelen wereldwijd: Kames aan kop

De aandelenmarkten hebben zich in het tweede kwartaal van 2019 volledig hersteld van de correctie die de markten eind 2018 trof. In het afgelopen kwartaal werden de recordstanden van de Amerikaanse beursgraadmeters verder aangescherpt. In de Top-5 van deze week kijken we naar de prestaties van beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 juli, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

De schok die beleggers midscheeps raakte in het vierde kwartaal van 2018 is volledig goedgemaakt. De MSCI World Index dikte 2,5% aan in het tweede kwartaal, waarmee het year-to-date rendement uitkomt op een fraaie 17,4%. In het afgelopen kwartaal werden de recordstanden van de Amerikaanse graadmeters verder aangescherpt, waar de S&P 500 index de sterkste junimaand sinds 1955 beleefde en daarmee met een rendement van 18,6% de beste eerste jaarhelft sinds 1997 achter de rug heeft.

Deze euforie is vooral te danken aan de berichtgeving van de Amerikaanse en Europese centrale bank, die meer genegen lijken te zijn om over te gaan tot het verlagen van de beleidsrente, mocht dat nodig worden geacht om de economische groei op peil te houden.

Zware maand mei
Het bereiken van nieuwe recordstanden zal beleggers goed doen, maar daarvoor moesten ze zich nog wel door een zware mei maand worstelen. De daling van 5,2% voor de MSCI World Index in mei laat zien dat de grilligheid nog steeds aanwezig is. Want economisch gezien zijn er nog steeds de nodige (donkere) wolken aan de horizon. In april gaf Christine Lagarde bijvoorbeeld nog aan dat het IMF haar groeiverwachtingen zou bijstellen.

De geschillen over handel en technologie tussen Amerika en China, die zich met ups en downs voortslepen, zijn een belangrijke reden voor economische zorgen, maar ook de geringe inflatie en de nog onzekerdere situatie omtrent Brexit na het opstappen van Premier Theresa May voeden de volatiliteit in de markt.

Rally in risicovolle assets
De draai in het beleid van centrale banken zorgde voor een daling van obligatierentes en een rally in risicovolle assets. Groei-aandelen kennen tot op heden een sterk 2019 en laten waarde-aandelen wederom fors achter zich. Het verschil tussen de MSCI World Growth index en de MSCI World Value index is na de eerste jaarhelft opgelopen tot maar liefst 8,3%. De goudprijs profiteerde eveneens van de dalende rentes, terwijl de olieprijs juist de daling inzette als gevolg van zorgen aan de vraagzijde in combinatie met de oplopende Amerikaanse schalieolieproductie.

Op sectorniveau waren financials en de IT sector de sterkst presterende sectoren in het tweede kwartaal, terwijl vastgoed en energie de enige twee sectoren waren die het tweede kwartaal in het rood eindigden. Op industrieniveau vallen de prestaties van verzekeraars in positieve zin op, terwijl tabaksaandelen een moeilijk kwartaal kenden en ruim 15% achteruit gingen.

Kames Global Sustainable Equity Fund op 1
De top-5 beste beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, gebaseerd op het rendement over 2019 tot en met eind juni, wordt aangevoerd door Kames Global Sustainable Equity Fund met een rendement van maar liefst 28,55%. Het fonds, dat wordt beheerd door Craig Bonthron en Neil Goddin, belegt zonder beperkingen in een geconcentreerde portefeuille van 35-45 aandelen. Een ESG screening sluit ongeveer 10% van het belegbare universum uit, waardoor de blootstelling aan kapitaal-intensieve, cyclische en volwassen sectoren zoals mijnbouw, defensie en tabak gering zijn.

Een screening op fundamentele factoren moet leiden tot een selectie van high conviction ideeën, die vervolgens op ESG criteria geanalyseerd en beoordeeld worden. Het fonds kent een sterke blootstelling aan de IT-sector, via bijvoorbeeld Everbridge en Keyence. De sectoren energie, nutsbedrijven en vastgoed zijn volledig absent.

CPR Invest Global Disruptive Opportunities op 2
Op de tweede plaats treffen we CPR Invest Global Disruptive Opportunities. CPR Asset Management is een zelfstandig opererend onderdeel van Amundi, en lanceerde dit fonds in 2016. De strategie richt zich op het beleggen in bedrijven die het vermogen hebben om met hun product of dienstverlening een bestaande industrie of standaard te transformeren of een hele nieuwe industrie te creëren.

Het fonds heeft het universum verdeeld naar vier disruptieve thema’s, namelijk de digital economy, industry 4.0, healthcare & lifescience en earth. Vanuit het universum van 600 namen construeren beheerders Estelle Ménard en Wesley Lebeau een portefeuille van ongeveer 80 aandelen, waar Alphabet, Umicore en Merck belangrijke posities zijn. Met een allocatie van ongeveer 50 procent naar de IT sector is duidelijk waar het duo de meeste disruptieve krachten ziet.

Fundsmith Equity Fund Feeder op 5
Op de vijfde plaats staat Fundsmith Equity Fund Feeder, het beleggingsfonds dat niet alleen een Gold Morningstar Analyst Rating heeft, maar in 2018 in Nederland de Morningstar Award voor beste wereldwijde aandelenfonds won. Daarnaast werd beheerder Terry Smith door de analisten van Morningstar verkozen tot European Fund Manager of the Year in de categorie aandelen wereldwijd.

Een fonds van formaat dus, wat aan de hand van Smith ongekende successen boekte. Het fonds richt zich op kwaliteits-groeiaandelen, waarbij Smith een zeer geconcentreerde portefeuille hanteert waarbij de turnover op jaarbasis doorgaans niet hoger dan 5 procent is.

Top-5 Aandelen wereldwijd

Top 5 aandelen wereldwijd Q2 2019 tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten