Top-5 instroom eerste jaarhelft 2019: PIMCO hoogste instroom

Woelige tijden op de beurzen in 2019 tot dusver. De eerste jaarhelft van 2019 kenmerkt zich door aanvankelijk herstel na de correctie van eind 2018, maar vervolgens sloeg de nervositeit weer toe door de handelsoorlog en Brexit-zorgen. Die grilligheid is ook van invloed geweest op de fondsstromen over de eerste helft van 2019. De Top-5 van deze week toont welke fondshuizen het meeste vermogen wisten op te halen.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 augustus, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

In het beursjaar 2019 is aan actie vooralsnog geen gebrek. Na de forse correctie in het vierde kwartaal van 2018 die de financiële markten over een breed front trof, toonden de graadmeters fors herstel in het eerste kwartaal. Het tweede kwartaal was per saldo ook positief, gemeten naar de prestaties van de MSCI World Index, maar beleggers werden in mei nerveus van de ontwikkelingen omtrent het handelsgeschil tussen de VS en China, de Brexit en de afnemende economische groei.

De eerste renteverlaging van de Fed sinds de financiële crisis en de bereidheid van de Europese Centrale Bank om de beleidsrente te verlagen ten spijt, de recente koersduikeling in augustus is illustratief voor de grilligheid die de markt kenmerkt zodra een van de zorgendossiers volop in de spotlights komt te staan.

Grilligheid
Die grilligheid is ook van invloed geweest als we kijken naar de fondsstromen voor Europese beleggingsfondsen over de eerste jaarhelft van 2019. Als we kijken naar de verschillende asset classes, dan is er duidelijk een dominante asset class en dat zijn obligatiefondsen. In iedere maand werd er een netto instroom gerealiseerd, waarbij de 41 miljard euro aan netto instroom in juni de hoogst gemeten maandelijkse instroom was sinds Morningstar in 2007 begon met het verzamelen van fondsstroomdata. Het zorgt voor een totale instroom voor obligatiefondsen in de eerste zes maanden van 147 miljard euro, die daarmee afgetekend koploper zijn.

Hiermee lijken de minder rooskleurige economische indicatoren, de inverse yield curve in de Verenigde Staten en de (potentiële) renteverlaging(en) van centrale banken beleggers naar veiliger geachte havens te hebben gedirigeerd.

Corporate bonds gewild
Binnen de asset class zijn het de bedrijfsobligatiefondsen die beleggers kunnen bekoren. Een netto-instroom van ruim 17 miljard euro, waarvan ruim zeven miljard in juni alleen, is een welkome kentering in de structurele uitstroom die de categorie in 2018 teisterde. Actief beheerde fondsen eisten met een netto instroom van 11,5 miljard euro het leeuwendeel van de gelden op, maar opvallend is dat op fondsniveau diverse iShare ETFs de topposities pakten.

Zo staat de iShares Core € Corporate Bond ETF met een netto-instroom van 3,3 miljard euro bovenaan, vinden we de iShares ESG Screened Euro Corporate Bond ETF op de vierde plaats met 920 miljoen en is de iShares € Corporate Bond Large Cap ETF terug te vinden op de achtste plaats met 477 miljoen.

Andere obligatiecategorieën die veel instroom zagen zijn flexibele en alternatieve obligatiefondsen, net als Emerging Market Debt fondsen.

Vastgoed ook in trek
Een andere asset class die nieuw vermogen wist aan te trekken, was vastgoed. Beleggers alloceerden ruim zeven miljard euro naar beleggingsfondsen die direct in vastgoed beleggen. We zien dezelfde trend onder beleggers die indirecte vastgoedbeleggingen prefereren via beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Deze categorieën hadden qua instroom ook een prominente plek binnen de aandelenfondsen. Vooral fondsen die beleggen in Europees vastgoed waren in trek.

Wat betreft aandelenfondsen is er een grote dispersie in fondsstromen. Aan de positieve kant vinden we daar Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd en Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, terwijl wereldwijde small caps op een opvallende vijfde plaats staan. Ook sommige sectoren doen het qua instroom goed, waaronder ecologie, consumentengoederen en infrastructuur.

De Top-5
Als we op fondshuisniveau kijken naar de asset managers die het sterkst hebben geprofiteerd van de trends in het eerste half jaar van 2019, dan komen we tot de volgende top-5 op basis van netto instroom, waarbij we de flows voor actief en passief combineren.

PIMCO boekt hoogste instroom
PIMCO, een van ’s werelds meest gerenommeerde obligatiebeleggers, voert de lijst aan met een netto instroom van 23,6 miljard euro. PIMCO GIS Income, met een Silver Morningstar Analyst Rating, is de grote drijfveer achter het succes. Met een netto instroom van 13,5 miljard euro in de eerste zes maanden van het jaar is het fonds verantwoordelijk voor meer dan de helft van de netto instroom voor het fondshuis. Het fonds profiteert van een voortreffelijk team onder leiding van Dan Ivascyn en Alfred Murata en een beleggingsproces dat vele top-down en bottom-up kansen doeltreffend combineert. Het heeft geleid tot een bewonderenswaardig track record, ondanks de hoge kosten die het fonds beleggers in rekening brengt.

iShares op plek twee
Nummer twee is iShares, dat ruim 21 miljard euro zag binnenstromen. Ook hier waren de fixed income strategieën de grote gangmaker, want de aandelenfondsen zagen per saldo een netto uitstroom. Bedrijfsobligatie ETFs deden het goed, maar ook US Dollar staatsobligatie ETFs waren in trek, net als high yield.

Credit Suisse is derde
Credit Suisse staat op een verdienstelijke derde plaats, maar wel op gepaste afstand met een netto instroom van 9,3 miljard euro. Hiervan kwam acht miljard voor rekening van obligatiestrategieën, maar wisten aandelenfondsen per saldo ook nieuw geld aan te trekken. Hier zien we dat de meer alternatieve strategieën de voorkeur van beleggers hadden, terwijl ook EMD-fondsen hier een van de lichtpuntjes waren.

 

Top-5 instroom eerste jaarhelft 2019

Top 5 instroom 1H 2019 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten