Kiezen tussen grote en kleine ondernemingen

Beleggers kunnen fondsen gebruiken om te beleggen in kleine of grote ondernemingen. Ieder type beleggingen heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Morningstar.co.uk Editors 22 mei, 2001 | 17:45
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsgroepen bieden beleggingen aan in beide einden van het spectrum. De keuze van een belegger moet worden bepaald door zijn beleggingsstrategie en risicoprofiel.

Een pluspunt voor kleine ondernemingen is dat ze gewoonlijk niet door veel analisten en professionele beleggers worden gevolgd. Dit is het geval omdat er een groot aantal kleine ondernemingen is en ze dus een kleiner marktaandeel hebben (er zijn veel minder aandelen van een kleine onderneming beschikbaar dan bijvoorbeeld van Shell). Waar een onderneming als Microsoft wel door 60 analisten van diverse banken en fondsgroepen gevolgd wordt, worden sommige kleinere ondernemingen door slechts één of geen enkele analist in de gaten gehouden.

Bij kleine ondernemingen heb je een grotere kans dat je een onbekend maar potentieel zeer succesvolle onderneming vindt. Sommige experts beredeneren dat kleinere ondernemingen het beter doen dan grotere ondernemingen omdat ze sneller en verder kunnen groeien dan grote ondernemingen. Dit is echter niet altijd het geval.

Het risico bij beleggingen in kleinere ondernemingen is wel hoger. Vanuit bedrijfseconomisch oogpunt is het voor een kleine onderneming waarschijnlijker dat ze in problemen raken dan een grote en meer gevestigd bedrijf. Kleinere ondernemingen zijn tevens minder liquide dan hun grotere tegenhangers (liquiditeit is het gemak waarmee een effect kan worden gekocht of verkocht.) Het kan moeilijk zijn om vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten en om een ongewilde of niet-succesvolle belegging te verkopen.

Grote ondernemingen zijn vaak beter bekend en behoren tot de gevestigde orde. De meeste mensen hebben wel gehoord van Koninklijke Olie, Philips, Vodafone of British Airways. In het algemeen zijn Large-Cap Funds minder risicovol omdat ze beleggen in ondernemingen met een geschiedenis en een sterke positie. Ook is de liquiditeit van grote ondernemingen een pluspunt, het is gemakkelijk voor zowel fondsmanagers als particulieren om aandelen van een grote onderneming te kopen of te verkopen.

Het zijn van een grote speler heeft eveneens zijn nadelen omdat grote ondernemingen zeer goed door de markt in de gaten worden gehouden. De kans dat je kan anticiperen op grote orders of goede vooruitzichten is klein.

Marktkapitalisatie

De term ‘marktkapitalisatie’ wordt vaak genoemd in discussies over aandelen en aandelenfondsen. Wanneer een fonds Large-Cap of Small-Cap wordt genoemd, slaat ‘Cap’ op de marktkapitalisatie, wat simpelweg de koers van een aandeel is maal het aantal uitstaande aandelen. Een onderneming met een miljoen aandelen en een koers van EUR 25 heeft een marktkapitalisatie van EUR 25 miljoen.

Beleggers kunnen direct in zowel Large-Caps of Small-Caps beleggen maar ook via een beleggingsfonds. Voorbeelden van Large-Caps vind je bijvoorbeeld in de AEX-index, terwijl je op de lokale markt veel kleine ondernemingen vindt.

Ondernemingsrisico versus beleggingsrisico

Een belangrijke voetnoot: er is een verschil tussen ondernemingsrisico en beleggingsrisico. Het ondernemingsrisico van grote ondernemingen is laag omdat grote ondernemingen terug kunnen vallen op voldoende middelen en successen in het verleden en genoeg financiële reserves hebben om moeilijke tijden door te komen. Kleine ondernemingen moeten zich vaak nog bewijzen en de kans op een mislukking is groter. Een grote onderneming kan een grote schok binnen de sector vaak wel verwerken, voor kleine ondernemingen geldt dat lang niet altijd.

Het beleggingsrisico hangt niet af van de marktkapitalisatie. Als iedereen Large-Caps wil, zullen de waarderingen omhoog schieten. Beleggers kopen dan echter tegen een te hoge prijs en kunnen veel verliezen bij een koersval.

Om door te gaan met dit voorbeeld; als de aandacht van de markt voor Small-Caps afneemt, zal de waardering van deze aandelen dalen. Dit vermindert het risico van het beleggen in Small-Caps. Small-Cap beleggers die bij een lagere waardering zijn ingestapt, zullen bij een neergaande markt minder verliezen en bij een opgaande markt meer verdienen. De meeste fondsen richten zich op Large-Caps. De uitdaging voor beleggers is om een goed gebalanceerde portefeuille samen te stellen met exposure in beide segmenten om zodoende de voordelen te combineren en het totale risico te minimaliseren. De Portefeuille X-ray op onze website onder Mijn portefeuille geeft aan hoeveel van een portefeuille is belegd in Large, Mid en Small-Cap in combinatie met de beleggingsstijl (waarde, gemengd of groei).

De verschillende beleggingsstijlen (waarde of groei) zijn in een vorige analyse behandeld. In een volgend artikel zullen we het verschil tussen actief management en passief management bespreken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten