Morningstar gereedschappen: ratings

De unieke Morningstar rating is wereldwijd standaard als het gaat om de beoordeling van beleggingsfondsen. Het idee achter de introductie van de rating ongeveer 10 jaar geleden was en is dat het een betrouwbare maatstaf moet zijn voor de prestaties van beleggingsfondsen, waarbij rekening wordt gehouden met risico en kosten.

Freddy van Mulligen 07 augustus, 2001 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

De rating wordt door miljoenen particuliere en professionele gebruikers gewaardeerd vanwege de transparantie en objectiviteit. Alhoewel het idee achter de rating altijd hetzelfde is gebleven, wordt er voordurend gewaakt over de methodologie van de rating. In de VS stroomt 80% van het ‘nieuwe’ geld in beleggingsfondsen met vier of vijf sterren.

De rating werkt als volgt

Morningstar berekent iedere maand opnieuw de ratings. Allereerst worden alle fondsen aan de hand van hun portefeuilles zorgvuldig ingedeeld in categorieën. Morningstar hanteert in Europa ruim zestig verschillende categorieën. Hierbinnen berekent Morningstar voor ieder fonds de Stutzer index over een periode van drie jaar. De Stutzer index geeft aan hoe goed een fonds erin slaagde risico te transformeren in rendement. Met andere woorden: het rendement wordt gecorrigeerd voor risico. Morningstar neemt daarbij het rendement gecorrigeerd voor aankoopkosten. Overigens lijkt de Stutzer index veel op de bekende maatstaf van Nobelprijswinnaar Sharpe. De Stutzer index gaat echter beter om met situaties waarin extreem hoge en lage rendementen, of beide of apart relatief vaak voorkomen.

Nadat voor ieder fonds in een bepaalde categorie de Stutzer index is berekend, worden de uitkomsten gesorteerd. De beste 10% fondsen krijgt vijf sterren, de daarop volgende 22.5% krijgt 4 sterren, de middelste 35% krijgt 3 sterren, de daarop volgende 22.5% 2 sterren en de laatste 10% krijgt één ster.

Niet ieder fonds krijgt een rating. Soms is het track record niet lang genoeg, soms leent de categorie zich niet voor een rating. Het aantal ratings wordt iedere maand opnieuw uitgebreid.

Wat kunt u met de rating

De Morningstar rating geeft u in één oogopslag een betrouwbare indruk hoe een beleggingsfonds gepresteerd heeft binnen zijn categorie, rekening houdend met rendement, risico en kosten.

Daarmee is de rating een krachtige tool die u goed kunt gebruiken bij de selectie van een beleggingsfonds. Vooral aan het begin en aan het eind van de selectie van een goed beleggingsfonds komt de Morningstar rating van pas.

Voordat u een fonds selecteert dient u een beeld te hebben van hoe uw portefeuille eruit zou moeten zien. U bepaalt aan de hand van uw voorkeuren en risicoprofiel hoe u uw middelen over de diverse vermogensklasses (zoals aandelen en obligaties) en categorieën (zoals aandelen wereldwijd en obligaties euro) verdeeld moeten worden.

Vervolgens dient u de fondsen in de categorie van uw keuze aan een studie te onderwerpen. De meest gebruikelijke categorieën bestaan uit zeer veel fondsen. U kunt met behulp van de Morningstar rating een voorselectie maken. Een criterium zou kunnen zijn dat u alleen de fondsen met vier of vijf sterren in uw nadere analyse meeneemt. Op die manier bent u ervan verzekerd dat alleen die fondsen voor opname in uw portefeuille in aanmerking komen die in het verleden solide resultaten hebben laten zien ten opzichte van andere fondsen in dezelfde categorie. De op deze manier geselecteerde fondsen kunt u aan een nadere beschouwing onderwerpen alvorens er een te kiezen.

U kunt de fondsen nader analyseren op zaken als rendement, risico, kosten, management en beleggingsstijl. Als u uw selectieproces eindigt met een lijstje van enkele fondsen die u verder om het even zijn, kunt u het fonds kiezen met de hoogste rating, de rating is een objectief criterium.

Alhoewel de rating bij de selectie een zeer krachtig en nuttig gereedschap is, komt bij beleggen meer kijken. De risicokarakteristieken van een fonds moeten bij een belegger en zijn al bestaande portefeuille passen. Dat betekent dat het onverstandig is om een fonds te kopen enkel en alleen omdat het vijf sterren heeft. Er zijn fondsen met een hoge rating die niet in uw portefeuille thuis horen.

Het is ook belangrijk te benadrukken dat de rating onworpen is om de prestaties in het verleden te beoordelen, niet in de eerste plaats om voorspellingen te doen. Dat neemt niet weg dat de rating een objectieve uitspraak doet over de kwaliteit van het beleggingsfonds en als zodanig zeer bruikbaar is bij de selectie van een fonds.

Niet alle fondsen hebben een rating

Niet alle fondsen krijgen een Morningstar rating. Soms zijn bepaalde categorieën te klein of te specifiek om tot een zinvolle rating te komen. Ook kan het zijn dat het track record nog niet uitgebreid genoeg is om een fonds een rating toe te kennen.

De Morningstar Rating geeft beleggers in één oogopslag een objectieve indruk van de prestaties van een beleggingsfonds en houdt rekening met rendement, risico en kosten.

Dit artikel is de eerste aflevering uit de serie ‘Morningstar gereedschappen’. In deze serie zullen we uitleggen hoe de Morningstar gereedschappen tot stand komen en hoe u ze kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten