Continuous Click: gedeeltelijke bescherming

Gwennaele Bruning, manager van de Continuous Click Funds van ING Asset Management, legt aan Morningstar uit wat de voordelen en werkwijze van de fondsen zijn die als doelstelling hebben een gedeelte van het belegde kapitaal te beschermen.

Fernando Luque 12 november, 2001 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn


Kunnen we een Continuous Click Fund als een garantiefonds beschouwen? Hoe werkt het fonds vanuit het oogpunt van de belegger?

Nee. Je kan deze fondsen niet als traditioneel garantiefondsen beschouwen omdat ze juridisch gesproken geen garanties bieden. Ze voorzien daarentegen wel in veiligheid doordat de doelstelling van het fonds is om een gedeelte van het ingelegde kapitaal te beschermen.

Bij dit soort fondsen is 90% van de portefeuille belegd in obligaties met een korte duration en een hoge debiteurenkwaliteit (AA of AAA). Het risico op dit gedeelte van de portefeuille is zeer klein. De

overblijvende 10% is belegd in meer risicovolle beleggingen zoals indexopties. Met dit gedeelte van de portefeuille kunnen we profiteren van de marktbewegingen.

Wanneer markten stijgen, zal het gedeelte van de portefeuille dat is belegd in opties in waarde stijgen (tot boven het niveau van 10%) en daarmee stijgt ook het risico van de portefeuille. In dit geval is dat we een gedeelte van de winst nemen –we clicken het fonds- en we brengen een nieuwe, hogere, vloer aan in het fonds. De vloer van het fonds is de waarde waaronder het vermogen niet zal dalen; de vloer stijgt geleidelijk als we clicks realiseren.

Wanneer markten dalen, doen we niets. Het fonds heeft dan nog steeds minstens 90% van zijn portefeuille belegd in vastrentende waarden, alhoewel het gewicht in opties wel kan zijn gedaald tot onder de 10%.

Betekent dit dat een belegger nooit meer dan 10% kan verliezen als hij belegt in een fonds dat klikt op 90%?

Voor beleggers die het fonds tijdens de introductie hebben gekocht, is het antwoord ja. Maar voor anderen hangt het maximale verlies af van het moment waarop zij het fonds kochten. Als de koers van het fonds 100 euro was en het vervolgens nog 5% stijgt (naar 105) maar de vloer op 90 blijft liggen, is het maximale verlies van de belegger die dan instapt niet 10 euro maar 15 euro (17%). Aan de andere kant is het zo dat als de waarde daalt van 100 naar 95 euro, de belegger die dan instapt maximaal 5 euro (6%) zal verliezen als de vloer op 90 in tact wordt gehouden.

Is het zo dat het beste moment van aankoop is als de waarde van het fonds dicht bij de waarde van de vloer ligt?

Nee, je kan niet zeggen dat er gunstige of minder gunstige aankoopmomenten zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat de waarde van het fonds daalt van 100 naar 95, en dat de vloer op 90 ligt. Als je op dat moment instapt, koop je een zeer veilig fonds omdat het verlies beperkt blijft tot 5 euro. Maar je zult in dit geval veel minder profiteren van een mogelijke marktstijging omdat het opwaarts potentieel ook beperkt is doordat het percentage in de portefeuille dat in opties is belegd, is gedaald.

Het is waar dat als je begint met een laag niveau van risico, het risico zal stijgen als aandelenmarkten omhoog gaan. Maar het is niet correct om te zeggen dat er gunstige instapmomenten zijn bij dit fonds. Op ieder moment heeft het fonds een ander rendement-risico profiel.

Wanneer verhoog je de vloerwaarde van het fonds?

Dat is vrij simpel. We klikken het fonds maandelijks iedere keer als de waarde van het fonds de waarde bij de laatste click overschrijdt. Laat ik het verduidelijken met een voorbeeld. Stel dat we de laatste keer hebben geklikt toen het fonds een waarde had van 105 euro. In dit geval zullen we pas een nieuwe click realiseren als de koers van het fonds boven dit niveau stijgt. Daarbij klikken we -indien nodig- maximaal eens per maand op een vast moment.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van deze fondsen ten opzichte van de traditionele garantiefondsen?

Allereerst, zijn de Continous Click Funds “open-ended” fondsen met een dagelijks berekend intrinsieke waarde. In een traditioneel garantiefonds kan een belegger alleen de garantie verkrijgen als hij zich inschrijft tijdens de introductieperiode. In dit opzicht bieden Continuous Click Funds meer flexibiliteit dan de garantiefondsen. Ook is de beleggingsdoelstelling meer dynamisch met betrekking tot het optiegedeelte van de portefeuille. Ik bedoel dat als markten dalen, we de structuur van de optieportefeuille kunnen wijzigen.

Aan de ander kant is de huidige situatie met dalende rentes niet erg gunstig voor de traditionele garantiefondsen omdat hun exposure naar de markt wordt gereduceerd. De Continous Click Funds hebben geen vaste afloopdatum en kunnen zich daarom snel aanpassen aan alle marktomstandigheden.

En tenslotte, heeft een Continuous Click Fund de mogelijkheid om ongelimiteerd te klikken. Wij doen het op een maandelijkse basis (als het nodig is) en niet bij een bepaald niveau van de onderliggende index.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten