Life sciences sector – minder defensief dan in het verleden

Fernando Luque 14 juni, 2002 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn
De strengere regels voor het deponeren van patenten gecombineerd met het aflopen van patenten en de concurrentie van generieke medicijnen leggen druk op de grote farmaceutische ondernemingen en verklaren de koersdalingen in mei.

Beurssentiment

De life sciences sector (gemeten door de MSCI Health Care Index) is in mei met 2.5% gedaald in dollars versus een 0.9% daling van de S&P 500. Voor een groot deel is dit toe te schrijven aan de biotechnologie. De Nasdaq Biotech Index verloor 11.1% tijdens deze periode. De koers van Amgen, ‘s werelds grootste biotechnologiebedrijf, daalde met 9.9% in mei.


Het koersgedrag van de grote farmacieondernemingen verschilde sterk van aandeel tot aandeel. Het Britse GlaxoSmithKline kreeg een fors koersverlies voor de kiezen (-15.4% vanwege het verliezen van het patent op antibiotica Augmentine) terwijl het Amerikaanse Merck sterk steeg (5.1%).

Vooruitzichten

Veel beleggers zien de life sciences sector als een defensieve sector die profiteert van de vergrijzing en de vraag voor nieuwe producten. Deze elementen dragen nog steeds positief bij aan de prestaties, maar de sector heeft ook problemen als het verlies van belangrijke patenten, de toenemende concurrentie van generieke medicijnen en de steeds strengere regels van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Dit heeft gevolgen voor de volatiliteit van de rendementen, speciaal voor fondsen met grote belangen in de biotechnologie.

Een ander element dat de sector zal beïnvloeden is de mogelijke concentratie bij de grote spelers. Recente geruchten wijzen op een mogelijke fusie tussen GlaxoSmithKline en Bristol Myers Squibb.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten