Politieke en economische onrust

Fernando Luque 12 augustus, 2002 | 17:57
Facebook Twitter LinkedIn
De situatie in Latijns Amerika is snel verslechterd; de Argentijnse crisis is nog lang niet achter de rug, Brazilië verkeert in de problemen en ook Urugay is besmet.

Beurssentiment

De Latijns Amerikaanse markten lieten in juni en juli forse verliezen zien. De MSCI Latijns Amerika-index daalde 18.3% in juni en 15% in juli (in euro’s gemeten). De verliezen in deze regio waren veel groter dan de daling van wereldwijde emerging markets. De MSCI Emerging Markets Free index verloor 2% en 7% respectievelijk.

Zowel de politieke als de economische situatie in Argentinië is niet veelbelovend. Het l

and wacht op een IMF beslissing over het herstructureren van zijn schulden. Ondanks deze situatie hebben beursindices zich weten te stabiliseren, de MSCI Argentinië-index slaagde erin om respectievelijk 2% en 7% te stijgen in juni en juli.

In Brazilië is de nationale munt in een val geraakt totdat het land overeenstemming met het IMF bereikte begin augustus. Het land is in afwachting van de komende presidentverkiezing in oktober. Beleggers zijn bezorgd dat de linkse kandidaat Lula, die in de opiniepeilingen aan kop ligt, de verkiezingen zal winnen.

Ook Uruguay is besmet geraakt door zijn buren. Om een massale toeloop op de banken te voorkomen, heeft de regering besloten om alle banken in het land te sluiten tot nadere order. Ondanks de maatregelen is het aantal deposito’s sinds begin dit jaar 40% gedaald.

Vooruitzichten

Politieke en economische onzekerheden zullen voorlopig blijven bestaan op de korte termijn. De focus van iedereen is op de uitkomst van de presidentiële verkiezingen in oktober. Er is geen garantie dat Brazilië niet verder in de problemen raakt, beleggers moeten voorzichtig zijn en hun gezonde verstand gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten