Fusies en boekhoudschandalen

Fernando Luque 15 augustus, 2002 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn
Na 11.2% in euro’s te hebben verloren in juni, verloor de MSCI Health Care index in juli ‘slechts’ 4.1% vergeleken met een verlies van 7.1% op de MSCI Wereldindex.

Beurssentiment

Financiële schandalen zijn niet exclusief voor de technologie- of telecomsector. Sommige grotere farmacie- en biotechbedrijven (zoals Merck, Bristol Myers en ImClone) zijn ook beschuldigd van boekhoudfraude. Merck zou USD 14.1 miljard als omzet hebben geboekt, maar dit nooit hebben ontvangen in de laatste drie jaar. Het andere nieuws dat de sector bezig hield in de afgelopen weken was de aankondiging van Pfizer dat het Ph

armacia Corporation voor 60 miljard dollar in aandelen zal overnemen, een premie van bijna 40% boven de aandelenkoers. Door deze fusie zal Pfizer de grootste medicijnenfabrikant in de wereld worden met een marktaandeel van 11%. De dag na de aankondiging daalde de koers van Pfizer meer dan 15%.

Vooruitzichten

Zelfs als de onderliggende groeifactoren (vergrijzing en de zoektocht naar nieuwe medicijnen voor nieuwe ziekten) langetermijnvooruitzichten blijven steunen, is het duidelijk dat de sector op korte termijn onder de druk zal blijven van de concurrentie op het gebied van generieke medicijnen en een langzame ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Het resultaat kan zijn dat de winsten binnen de sector voor het eerst in tien jaar zullen dalen. Daarnaast is er ook het risico dat beleggers, als het wereldwijde herstel zich aandient, over zullen stappen naar economisch gevoelige sectoren en uit de defensieve health care sector.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten