Onzekerheid houdt aan

Fernando Luque 23 oktober, 2002 | 17:00
Facebook Twitter LinkedIn
De Latijns Amerikaanse markten behoorden tot de slechtst presterende markten in September met een verlies van 19% (in euro’s). De koersdalingen in Brazilië waren dramatisch met verliezen van meer dan 30%. Gedurende de eerste heft van oktober, profiteerde deze regio nauwelijks van de rally op de grotere markten in de wereld.

De reden van de geweldige daling van de Braziliaanse aandelenmarkt in september en het geringe herstel daarna (de MSCI Brazilië daalde in euro’s 0.4% tot en met 16 oktober terwijl de MSCI Wereldindex 5% steeg) kan toegeschreven worden aan de onzekerheid gepaard gaande met de verkiezingen. Uiteindelijk won Lula da Silva, de kandidaat van de linkse arbeiderspartij, de verkiezingen (met 47% van de stemmen). De zege was niet voldoende om een tweede ronde te voorko

men (27 oktober). Ook na de uitslag zal er onzekerheid blijven bestaan hoe Lula de schuldenproblematiek zal aanpakken.

Gedurende September verloor de Braziliaanse real meer dan 20% van zijn waarde ten opzichte van de dollar en in oktober verloor de munt tot en met de 16e een additionele 2%. De Braziliaanse Centrale Bank zag zich genoodzaakt om de rente te verhogen tot 21% om de munt te verdedigen.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de regio zijn niet bemoedigend. Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Verenigde Naties (VN) verwachten een daling van het BBP met respectievelijk 0.5% en 1%.

Volgens de beroemde belegger George Soros is het probleem van Brazilië niet wie het land zal regeren, maar hoe het enorme schuldenprobleem opgelost zal worden. Volgens hem is het land gedwongen om over zijn schulden te heronderhandelen, onafhankelijk van wie de verkiezingen zal winnen. Er is een groeiend aantal analisten dat denkt dat de regio afstevent op een herhaling van de schuldencrisis van de jaren tachtig.

De regio is de minst favoriete volgens fondsmanagers en zal dit blijven totdat de onduidelijkheden blijven bestaan. Momenteel lijken Azië en Centraal-Europa interessantere opkomende markten om in te beleggen.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten