Het belang van de politiek

Fernando Luque 16 december, 2002 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn
Zoals te verwachten viel, presteerde de defensieve farmacie & gezondheidssector minder goed dan de brede markt. Beleggers die zijn geïnteresseerd in deze sector moeten niet allen fundamentele maar ook politieke factoren in ogenschouw nemen.

De MSCI Health Care-index behaalde een slecht rendement gedurende November en steeg slechts 1,2% (in dollars) vergeleken met een rendement van 5,3% voor de MSCI Wereldindex. Als we naar de verschillende onderdelen van de index kijken zien we eveneens grote verschillen. De index die medische toeleveranciers van instrumenten en supplies bevat steeg bijna 4%, terwijl medische dienstverleners gemiddeld 10% in koers daalden.

De belangrijkste component van de MSCI Health Care index, farmaciebedrijven, steeg 2,1% in deze periode. Ook hier zi

en we grote verschillen tussen de afzonderlijke ondernemingen. Eli Lilly bijvoorbeeld steeg een indrukwekkende 23% maar Johnson & Johnson verloor 3% in november.

De prestaties van de sector weerspiegelen de sectorrotatie in de defensieve gedeelten van de markt. Als aandelenmarkten stijgen, presteert de sector meestal minder dan het marktgemiddelde. Vanaf het vorige dieptepunt in de markt (9 oktober) steeg de MSCI Health Care Index 5% in dollars, vergeleken met 14% voor de MSCI Wereldindex.

De 384 fondsen die gezamenlijk de Morningstar Categorie Farmacie & Gezondheidszorg vormen, presteerden iets beter dan de index in november. Het gemiddelde rendement was 3,4% in dollars. De outperformance kan worden verklaard doordat sommige grote biotechbedrijven een sterke koersstijging lieten zien waardoor de Nasdaq Biotech-index 9,1% steeg.

Meer concreet was Biogen een duidelijke outperformer met een stijging van 20,3% dankzij het positieve nieuws over zijn multiple sclerosis behandeling. Avonex steeg door een nieuw medicijn tegen psoriasis. In vergelijking met andere grote biotechondernemingen, boekte Amgen met een stijging van 1,4% een bescheiden winst in dezelfde periode.

De politieke factor

De republikeinse overwinning van de verkiezingen voor het Amerikaanse congres is in theorie een positieve factor voor de geneesmiddelenindustrie doordat Republikeinen doorgaans een politiek voorstaan waarin medici de vrije keus hebben in het voorschrijven van medicijnen. De democraten zijn voorstander van Medicare programma’s waarin de overheid voorschrijft welke medicijnen tegen welke prijs worden vergoed.

Aan de andere kant is er ook een voorstel van President Bush om het toelaten van generieke medicijnen in de Amerikaanse markt te versnellen. Zoals een manager van ABN Amro zei: ‘Alhoewel het voorstel een onderdeel is van de verkiezingscampagne, is het duidelijk dat gezondheidszorg voor langere tijd hoog op de politieke agenda zal blijven staan.

Vooruitzichten

Er is geen twijfel dat de fundamenten van de sector sterk zijn, dat de vooruitzichten op lange termijn goed zijn en dat de sector goedkoper is dan aan het begin van dit jaar. Er is echter ook concurrentie van de generieke medicijnen en er zullen patenten aflopen. De politieke factor is belangrijk geworden in een sector die tot voorheen bekend stond als stabiel en veilig. Aan het eind van de tunnel is er licht. Volgens ING Asset Management waren de resultaten over het derde kwartaal in lijn met de verwachtingen: ‘nadat er enkele belangrijke patenten afliepen, kan de winstgroei voor de sector als geheel nu de draad weer oppakken.’
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten