Gemengd beeld in Latijns Amerika

De Latijns Amerikaanse markten presteerden in augustus beter dan het wereldwijde gemiddelde.

Fernando Luque 10 september, 2003 | 15:40
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI Latijns Amerika index steeg 4,1% gemeten in dollars door de goede prestaties van Brazilië (10%) maar werd negatief beïnvloed door Mexico (-1,7%). De MSCI Wereld index daarentegen steeg met 2,0% in deze maand.

De Latijns Amerikaanse prestaties zijn veel minder indrukwekkend vergeleken met andere opkomende markten. In augustus steeg de MSCI Oost Europa met 13% terwijl de MSCI Azië 6,7% steeg. Maar wel is het waar dat sinds begin van dit jaar Latijns Amerikaanse aandelenmarkten (32,4%) beter presteerden dan opkomende markten in het algemeen (28,6%).

Brazilië wist flink te stijgen in de laatste maand dankzij de recente daling van de rente. Het comité dat over de rente beslist heeft deze in de laatste twee maanden verlaagd van 26% naar 22%. Het goede nieuws is dat de i

nflatie langzamerhand richting de doelstelling van 8,5% beweegt. Dit jaar is de MSCI Brazilië index 54,2% gestegen tot 4 september. De best presterende landenindex is die van Venezuela met een stijging van 75,1%.

De Mexicaanse aandelenmarkt daarentegen daalde met 1,7% in augustus. Alhoewel deze markt over het gehele jaar tot nu toe wel met 20,2% steeg, blijven de prestaties toch achter bij andere opkomende markten.

Een belangrijke karakteristiek van opkomende markten in het algemeen is het belang van het valuta-effect. Een goed voorbeeld is Brazilië. In de eigen valuta gemeten steeg de beurs 28%, maar in dollars was deze stijging tot en met 4 september 54%. De helft van het rendement op de Braziliaanse aandelenmarkt wordt verklaard door het valuta-effect.

Een ander verhaal

Mexico is een ander verhaal doordat het sterk verbonden is met Amerika. Hierdoor is het valuta-effect niet zo groot. Tot en met 4 september verloor de Mexicaanse peso 4% ten opzichte van de dollar dit jaar.

Volgens de meeste analisten blijft Brazilië aantrekkelijke waarderingen bieden (sommige experts becijferen een koerswinstverhouding van zes voor de Braziliaanse markt) en is de valuta ook goedkoop. Velen verwachten verdere rentedalingen nu de economische hervormingen aanslaan. De belangrijkste taak voor de overheid is nu het hervormen van de sociale zekerheid. Progressie op dit gebied zou de aandelenmarkt zeker verder helpen.

De Mexicaanse economie begint te herstellen en volgt het herstel in de VS. Maar ook in Mexico zijn structurele hervormingen noodzakelijk, in het bijzonder een hervorming van het belastingstelsel. Volgens de laatste voorspellingen van de wereldbank zal Latijns Amerika de snelst groeiende regio van de wereld zijn volgend jaar. De BBP-groei zal een sprong maken van 1,8% in 2003 naar 3,7% in 2004.

In de context van een wereldwijd groeiherstel zullen de goede prestaties van opkomende markten waarschijnlijk aanhouden. Hierdoor kunnen Latijns Amerkaanse aandelen mogelijk een goede belegging zijn in de komende tijd. Wel is het belangrijk om te herinneren dat de risico’s van fondsen die in deze regio beleggen traditioneel hoger zijn dan in andere emerging markets. De volatiliteit van Latijns Amerikaanse fondsen (29,5% per jaar over de laatste drie jaar) is hoger dan voor Azië excl. Japan (22,8%) of emerging Europa (25,1%). Dit betekent ook dat de kans op bovengemiddelde rendementen aanwezig is.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten