Rusland is geen Westerse democratie

Morningstar vroeg Kees Verbaas van het ABN Amro Eastern Europe Equity fund naar de vooruitzichten en de aantrekkelijkheid van beleggen in Oost-Europa.

Fernando Luque 27 november, 2003 | 17:56
Facebook Twitter LinkedIn
Wat zijn volgens u de voordelen van de Oost-Europese markten vergeleken met de andere opkomende markten (Azië en Latijns Amerika)?

Centraal Europa is interessant vanwege zijn defensieve kwaliteiten. Daarbij verwachten we dat deze markt op lange termijn van het convergentieproces zal profiteren. We hebben gezien dat de inflatie en de kapitaalmarktrente scherp zijn gedaald in de laatste jaren, alhoewel ze recentelijk weer wat opliepen. De inflatie ligt onder de 5% in de belangrijkste markten (Polen, Hongarije en Tsjechië) en lag een paar jaar geleden nog op 20% of meer. Het convergentieproces leidt tot een sterke groei van buitenlandse investeringen, wat de economische groei goed zal doen. De verwachtingen met betrekking tot de langetermijngroei van

het BBP zijn goed. Op korte termijn zijn we wel wat bezorgd over de stijgende overheidstekorten en –schulden, alhoewel de staatschuld wel lager is dan de EU-norm van 60% van het BBP.

Ziet u zich meer als waardemanager of als een groeimanager? Welk type ondernemingen vindt men in uw portefeuille?

We spreken liever over onze voorkeur voor kwaliteitsondernemingen, waarbij we zoeken naar bedrijven die consistent waarde toevoegen boven hun cost of capital. Op de scorecards die we bij houden kijken we in het bijzonder naar goede corporate governance, een sterke financiële positie en goed management. Doorgaans laten dergelijke ondernemingen een hogere groei zien.

Gebruikt u in de samenstelling van de portefeuille regels voor landen- of sectorallocatie? Volgt u een benchmarkindex? Indien ja, waarom juist deze?

In principe volgen we een bottom-up benadering. We selecteren de beste aandelen. Voor Rusland passen we een meer top-down benadering. De Russische markt heeft zulke specifieke karakteristieken: politiek speelt een belangrijke rol, de macro-economie is zeer belangrijk, grondstoffenondernemingen zijn zeer groot zodat we de grondstoffenprijzen niet kunnen negeren en Rusland is gevoelig voor externe gebeurtenissen. In ons proces kennen we formeel geen beperkingen met betrekking tot landen of sectoren.

Met betrekking tot de benchmark hebben we gekozen om de MSCI Eastern Europe index niet te volgen omdat Rusland 60% van deze graadmeter uitmaakt, de energiesector 60% voor zijn rekening neemt en slechts 6 ondernemingen goed zijn voor 60% van deze index. Een dergelijk risicoprofiel willen we niet aanbieden aan onze klanten.

We hebben daarom een index geconstrueerd die bestaat uit 4 x 25% van de belangrijkste markten (Polen, Hongarije, Rusland en Tsjechië). Dit leidt tot een meer gebalanceerde portefeuille en een beter risicoprofiel.

Heeft u uw visie op beleggen in Rusland aangepast na de Yukos-affaire? Heeft u uw positie in Rusland vergroot of verkleind?

Allereerst denken we dat in aanloop naar de verkiezingen in December de volatiliteit kan stijgen. Rusland blijft wel een mooie beleggingsmogelijkheid omdat de langetermijnvooruitzichten goed zijn. Politieke stabiliteit, macro-economische ontwikkelingen en de positieve veranderingen bij bedrijven, zijn de belangrijkste redenen hiervoor. De Yukos-affaire laat wel zien dat Rusland nog steeds een emerging market is en geen Westerse democratie.

Zeer selectief hebben we onze positie in Rusland uitgebreid.

Welke invloed hebben de recente terroristische aanslagen in Turkije? Denkt u dat Oost-Europese markten hier meer gevolgen van zullen ondervinden dan andere opkomende markten?

Doorgaans reageert Rusland relatief sterk op externe gebeurtenissen. Voor de rest zijn Centraal-Europese markten doorgaans defensief in tijden van crisis. Onder de gegeven omstandigheden verwachten we dat de gang van zaken in Rusland meer zal afhangen van binnenlandse ontwikkelingen en in het bijzonder van de parlementaire verkiezingen begin december.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten