“Geen recessie in de VS”

Volgens chef econoom Jean-Pierre Béguelin van Pictet is het niet waarschijnlijk dat de VS afzakt naar een recessie zoals veel economen en beleggers vrezen. Sterker nog, de groei in de VS zal in de tweede jaarhelft van 2007 weer versnellen en de Amerikaanse consument staat er ondanks wat lagere huizenprijzen niet slecht voor.

Freddy van Mulligen 12 december, 2006 | 17:24
Facebook Twitter LinkedIn
De vraag die economen wereldwijd bezig houdt bij het formuleren van vooruitzichten voor 2007 is of de VS in een recessie zal belanden. De vraag die daarop volgt is of dat van invloed zal zijn op Europa en de rest van de wereld.

Van een ontkoppelingscenario - waar sommige economen vanuit lijken te gaan en waarbij economische groei in Japan en Europa niet wordt beïnvloed door de gang van zaken in de VS - moet Béguelin niets weten. “Met een vertraging tot maximaal 12 maanden heeft de economische groei in de VS nog steeds grote invloed. De correlaties zijn afgezien van bepaalde specifieke perioden als vlak na de Duitse eenwording zeer hoog. Het is waar dat China en India onafhankelijker bewegen, maar ook zij worden gevoeliger voor Amerikaanse invloeden.”

Béguelin ziet de VS

niet in een recessie schieten, er is volgens hem sprake van een tijdelijke groeivertraging. “Als altijd laten economische indicatoren een gemengd beeld zien, vooral de aanvraag van bouwvergunningen is in rap tempo verslechterd. Maar dit duidt niet op een recessie want andere indicatoren als werkloosheidsuitkeringen, geldgroei en de aandelenmarkt geven juist optimistische signalen terwijl cijfers als de inkoopmanagersindex op een groeivertraging maar niet op een recessie duiden.”

Amerikaanse consument leent niet veel

De financiële situatie van de Amerikaanse huishoudens is volgens de chef econoom zeer goed. Het beeld dat wij van de Amerikaanse consument hebben als zou deze zwaar gebukt gaan onder de schuldenlast op zijn tientallen credit cards, wordt niet gestaafd door cijfers. “Het totale netto vermogen van de huishoudens is vijf maal zo groot als het Amerikaanse BBP.” Weliswaar bestaat een groot deel van het vermogen uit vastgoed, maar minder dan de helft daarvan is gefinancierd met hypothecaire leningen. De consument kan tegen een stootje en komt pas in problemen als huizenprijzen met 30% of meer zullen dalen, wat volgens Béguelin zeer onwaarschijnlijk is.

Al met al kan de economische groei in de VS volgens Béguelin in de tweede jaarhelft van 2007 weer versnellen en hij voorziet dan ook dat de FED in de tweede jaarhelft al weer genoodzaakt zal zijn om de federal funds rate verder te verhogen “De economische groei zal dan aantrekken als de huizenmarkt weer uit een correctieperiode komt. Daarbij blijft de situatie op de arbeidsmarkt krap omdat de participatiegraad niet omhoog kan.” De ECB daarentegen zal in de eerste jaarhelft zijn tarieven verhogen om in de tweede helft van 2007 pas op de plaats te maken. De dollar zal nog wat moeilijke maanden tegemoet kunnen gaan, maar kan daarna ook weer sterker worden. Uiteindelijk ziet Béguelin de Eurozone volgend jaar met 2,2% groeien (tegen 2,6% voor dit jaar) en zal de groei in de VS 2,8% kunnen bedragen (verwachting voor 2006:3,6%).

Winsten twee maal zo hoog als in 2000, koersen gelijk

Een sterke voorkeur voor beleggen in de VS of Europa heeft Béguelin niet, maar hij is optimistisch over aandelenbeleggingen. “Zowel historisch als ten opzichte van obligaties zijn aandelen aantrekkelijk gewaardeerd. De winsten zijn twee maal zo hoog als in het jaar 2000 terwijl de koersen op hetzelfde punt staan.”

Voor emerging markets is Béguelin conservatief omdat de risico’s hoog blijven: “Een gemiddeld huishouden moet er niet veel meer dan vijf procent van zijn belegd vermogen in stoppen. “China blijft een mysterie, een dergelijk groeiend land zou een tekort moeten hebben op de lopende rekening met het buitenland.” Een en ander zou kunnen duiden op zwakte van de binnenlandse Chinese economie, wat ook het lage inflatiepercentage verklaart. Béguelin verwacht een groei in China van 9 tot 10% in 2007. Nog steeds heel hoog, maar ook China ontkomt daarmee niet aan een groeivertraging.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten