China: beurzen dalen, fondsen stijgen

In China is een verkoopgolf uitgebroken op de beurzen en koersen staan tientallen procenten in de min. Als u in een China-fonds belegt zal deze in de afgelopen week waarschijnlijk juist in waarde zijn gestegen. Wat is er aan de hand met deze groeimotor? Waar liggen de risico’s voor beleggers?

Freddy van Mulligen 07 juni, 2007 | 17:17
Facebook Twitter LinkedIn
Voor op
komende markten was mei wederom een goede maand. De beste rendementen werden behaald in Latijns Amerika. Maar ook de Aziatische markten lieten aardige rendementen zien.

Toch schrokken de Chinese aandelenmarkten eind mei op door de grootste daling sinds februari. Na een week volgde er nog een daling waarna de beurzen 16% lager stonden dan op hun piek. Er kan gesproken worden van een meer dan fikse correctie.

Opmerkelijk was dat de daling voor de meeste internationale beleggers nauwelijks of geen directe gevolgen had, zelfs voor de beleggingsfondsen die enkel in Chinese aandelen beleggen!

Nu is het ene Chinese aande

el het andere niet. De correcties vonden plaats op de lokale beurzen van Sjanghai en Shenzhen waar de zogenoemde A-aandelen worden verhandeld. Dat zijn lokale aandelen, genoteerd in yuan, waarin hoofdzakelijk Chinezen zelf beleggen. Buitenlandse beleggers hebben in deze markt die enkele triljoenen dollars groot is ‘slechts’ posities van enkele miljarden in totaal. Internationale aangeboden China-fondsen beleggen het grootste deel van hun vermogen in zogenoemde H-aandelen, dat zijn aandelen van Chinese ondernemingen met een notering in Hongkong.

De aanleiding voor de koersdaling was dat de Chinese autoriteiten de belasting op aandelentransacties hebben verdrievoudigd van 0,1 naar 0,3%. Dat doet zij niet alleen om een graantje mee te pikken van de successen op de beurs, maar vooral om het enthousiasme van de Chinese particuliere belegger te temperen. De Chinese autoriteiten gaven in de week na de belastingverhoging aan zeker niet van zins te zijn om in te grijpen bij koersdalingen.

De angst voor een speculatieve bel is niet onterecht en de correctie van de afgelopen weken en die van februari laten zien dat er een nerveuze sfeer aan het ontstaan is. De Chinese beurzen op het vasteland zijn in anderhalf jaar tijd meer dan 250% gestegen en staan nu nog tientallen procenten hoger dan bij het begin van het jaar. De waarderingen zijn met koerswinstverhoudingen van boven de vijftig ook zeer pittig, zeker vergeleken met de H-aandelen waar waarderingen van twintig normaal zijn.

De vraag is waar het heen gaat met de diverse segmenten van de Chinese aandelenmarkt. Daarbij zijn de economische vooruitzichten prima, zo niet te goed. De Chinese overheden zijn er veel aan gelegen om de koortsachtige activiteit op de aandelenmarkt in wat rustiger banen te leiden. Verdere duikelingen op de binnenlandse beurzen kunnen dan ook zeker niet worden uitgesloten. Zoals we nu gezien hebben hoeft de invloed van een correctie van A-aandelen op de andere beurzen in Azië, inclusief Hongkong, niet groot te zijn. Maar we zijn wel weer met de neus op de grote risico’s gedrukt. Als de Chinese beleggers massaal besluiten dat het genoeg is en de markt voor A-aandelen helemaal in elkaar zakt, zal dat gevolgen hebben voor de Chinese economie en ook voor andere Aziatische aandelenmarkten. Maar zover is het nog niet.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten