10 jaar beleggen, 2 diepe crises

Wie zoals ik tien jaar geleden begon met beleggen, maakte twee diepe crises mee. Toch bleek het zonder speculatieve hoogstandjes mogelijk om positieve rendementen te behalen.

Freddy van Mulligen 12 april, 2010 | 12:36
Facebook Twitter LinkedIn

Hoewel ik een beetje ervaring opdeed tijdens middelbare schooltijd (jaren tachtig) en midden jaren negentig, begon ik ongeveer 10 jaar geleden wat serieuzer te beleggen. Ik hoop dat de komende periode wat beter wordt, want een pretje voor de belegger waren de afgelopen tien jaren niet. Het begon met het uiteenspatten van de internetbubble en de hele lange nasleep daarvan en in 2008 had de kredietcrisis de aandelenmarkt in zijn greep. Terugrekenend daalde de AEX gemiddeld per jaar met 6,3%! Rekening houdend met (herbelegging van) dividenden worden de verliezen gehalveerd en daalde de AEX index “slechts” 3,2% per jaar. Les: dividenden doen ertoe en zijn een belangrijk onderdeel van het rendement.

Hoewel ik wel wat extra Nederlandse posities heb, zijn mijn beleggingen gelukkig niet beperkt tot Nederland maar behoorlijk gespreid. De wereldindex (met bruto dividenden herbelegd) deed het over de afgelopen tien jaar in euro’s gemeten ietsje beter dan een belegging in Nederlandse large caps. Les: internationale spreiding reduceert het risico, en kan het rendement helpen.

De beste rendementen in procenten in mijn portefeuille zijn behaald in fondsen die beleggen in opkomende markten en dan vooral in Azië. De slechtste rendementen in procenten zijn behaald met fondsen die beleggen in opkomende markten en dan in Oost-Europa en aanverwante streken. In euro’s gezien werd door mij de meeste winst geboekt in gespreide wereldwijd beleggende fondsen in ontwikkelde als ook emerging markets. Les: het is moeilijk om de landen, regio’s en segmenten op de juiste tijd toe te voegen aan de portefeuille maar met gespreide beleggingen kun je ook goede rendementen behalen.

Winst geboekt met gespreide beleggingen? Wacht even, de laatste tien jaar gingen de indices toch (per saldo) naar beneden? Hoe je dan toch winst kan maken? Het hoogste rendement wordt behaald door goede timing: kopen op dieptepunt en verkopen op het hoogtepunt. Helaas kan bijna niemand dit (ik ook niet) en het toch proberen loopt vaak uit op een drama: hoog kopen en laag verkopen. Door gewoon maandelijks een vast bedrag in gespreide fondsen met lage kosten te storten kan je ook als markten moeilijk zijn uiteindelijk een positief beleggingsrendement overhouden. Een heel belangrijke les: periodiek beleggen brengt discipline en acceptabele resultaten, ook tijdens diepe crises.

Voor de komende tien jaar lijkt mij een diepe crisis meer dan voldoende. De zenuwen van beleggers zijn de laatste tien jaar behoorlijk op de proef gesteld. Wie weet, misschien kijken we over tien jaar wel met plezier terug op deze periode toen je zo fijn vanwege twee crises tegen redelijke waarderingen een portefeuille kon opbouwen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten