De rol van liquiditeit in de ontwikkeling van de Europese ETF-markt

Waarom is liquiditeit bij ETFs eigenlijk belangrijk?

Morningstar ETF Analysts 07 mei, 2010 | 13:56
Facebook Twitter LinkedIn

In de dagen na het 10-jarig jubileum van de lancering van eerste ETF in Europa, ging een groot deel van de discussie tijdens de Inside ETFs Europe Conference van IndexUniverse.eu over de vraag ‘Waar gaan we nu heen?’ De groei van de van de Europese ETF-markt is niets minder dan fenomenaal geweest sinds de eerste EURO STOXX 50 ETF in Duitsland in april 2000 van start ging, maar de Europese markt is nog steeds een fractie van de grootte van de Amerikaanse markt en ETFs moeten nog op gang komen qua advies- en retailkanalen. Misschien wel het grootste debat ging over de rol van liquiditeit voor het ontstaan van dit gat.

Waarom is liquiditeit belangrijk?
Omdat ETFs over het algemeen passieve beleggingsproducten zijn, bedoeld om de prestatie van een index te repliceren, zijn hun kosten waarschijnlijk de meest belangrijke factor voor beleggers. Hoewel de prijs van liquiditeit minder zichtbaar is dan management fees, schatte Alain Dubois, president van Lyxor Asset Management, dat liquiditeitskosten twee derde van de totale kosten van het ETF-bezit uitmaken. Het verbeteren van liquiditeit in de Europese ETF-markt zou verreweg de beste manier zijn om de totale kosten van het ETF-bezit te verminderen, omdat een verhoogde omzet zou leiden tot nauwere bied-laat spreidingen.


Fragmentatie van ETF-handel belemmert de liquiditeit
Dus hoe is de liquiditeit in de Europese ETF-markt in vergelijking met die in de VS? Gedurende het eerste onderdeel van de conferentie, ‘The Past, Present and Future of Exchange-Traded Funds’, liet Dubois zien dat waar de Europese markt qua grootte in vermogen onder beheer nog een derde van de van de Amerikaanse markt is, is het qua omzet maar een achtste. Ondanks de veel kleinere grootte, zijn er zelfs meer ETFs op de Europese markt dan in de VS en deze fragmentatie belemmert een grotere liquiditeit. Jan de Bolle van Flow Trader (een ETF-marktmaker) stelde de vraag: “Waarom hebben we 55 aparte Europese registraties van ETFs die dezelfde EURO STOXX 50 index volgen?” Hoewel de banken die deze ETFs uitgeven het ermee oneens kunnen zijn, vinden wij dat beleggers geen voordeel halen uit deze overvloed aan opties.

Er zijn een paar trends die aantonen dat de liquiditeit aan het verbeteren ondanks de hoge mate van fragmentatie. Vele institutionele beleggers binnen Europa vervangen swaps voor ETFs om hun tegenpartijblootstelling te verminderen. Deze trend heeft geleid tot grotere liquiditeit, aangezien meer volume wordt gegenereerd door deze groei in de vraag. De verbeterde liquiditeit laat ook de kosten dalen. Tijdens de presentatie ‘Understanding ETF Liquidity and Trading’, onthulde Keshava Shastry, hoofd van Secundaire Markten bij iShares, een kaart die de recente evolutie van spreidingen op de FTSE 100 ETF van iShares in vergelijking met de totale spreiding van de onderliggende aandelen van de index toonde. Om kort te gaan: de spreidingen op deze ETF zijn afgenomen over de laatste twee jaar en hebben een niveau bereikt dat lager is dan de gezamenlijke spreiding van de onderliggende aandelen, een overtuigend bewijs van de voordelen van een toegenomen liquiditeit. Aangezien deze FTSE 100 een van de meest actieve indexen in Europa is, hebben minder populaire delen van de markt nog steeds ruimte voor verbeterde liquiditeit en kunnen ook gebruik maken van de hiermee samengaande vermindering van de handelskosten. Peter Thompson, de directeur van strategie bij Source, vatte de gevoelens van veel deelnemers samen: “De liquiditeit is aan het vergroten, maar we hebben een fundamenteel liquiditeitsgat in Europa.”

Maar niet alle aanwezigen waren het erover eens dat de liquiditeit een van belangrijkste voorwaarden voor groei van de Europese ETF-markt is. Hoewel de officiële statistieken aantonen dat de beursomzet veel lager is dan de Amerikaanse markt, vindt het grootste deel van de ETF-handel plaats buiten de beurs. Wanneer deze handel meegerekend wordt, verdwijnt een deel van het liquiditeitsgat. Daarnaast is voor veel grote institutionele beleggers, die het grootste deel van de Europese ETF-markt uitmaken, de prijsontdekking een belangrijker issue geweest dan de beursliquiditeit. Deze beleggers kunnen vaak betere prijzen buiten de beurs vinden, met name voor ETFs die meer obscure indexen volgen, terwijl populaire indexen zoals CAC 40 goedkoper op de beurs zijn. Toch zijn de meesten het erover eens dat de gehele markt uiteindelijk voordeel zou halen uit een vermindering van de fragmentatie van de ETF-handel.


Hoe kan de markt verder groeien?
Er komen mogelijk veranderingen in de regulering, waaronder updates van bestaande instanties als UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) en MiFID (Market in Financial Instruments Directive), die verdere groei in de markt mogelijk dienen te maken. UCITS IV wordt in juli 2011 ingesteld, en dit moet de marktgroei helpen door de beleggerzorgen over de vraag of hun makelaar de beste prijs voor hun deal vindt, weg te nemen. Lyxor’s Dubois heeft ook goede hoop dat ‘MiFID een goede kans heeft om te over te gaan op overkoepelend, dwingend post-handel rapporteren’, wat momenteel niet het geval is. Een grotere transparantie op het absolute niveau van het handelen op de Europese ETF-markt kanverlegen beleggers alsnog overtuigen mee te doen.

Hoewel veel conferentiedeelnemers het oneens waren over de voornaamste voorwaarden voor verdere groei van de Europese ETF-markt, zijn de meeste het erover eens dat het een kwestie van tijd is voordat de markt een stuk van het omzet- en activagat met de VS zal sluiten. Zoals Matthew Holden van marktmaker Knight Capital zei: “We staan aan de vooravond van een explosie van de ETF-handel in Europa.”

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten