Fondsevent met Freddy: moeven met de keultjur

Beleggingsadviseurs werden maandag vermaakt met paneldiscussies, power speeches, af en toe een hapje en een drankje en veel master classes.

Freddy van Mulligen 28 september, 2010 | 14:35
Facebook Twitter LinkedIn

Zelf mocht ik op het Fondsevent 2010 in het openingspanel zitten en samen met de zeer geleerde heren Bob Homan (ING), Evert Waterlander (ABN Amro) en Han Dieperink (Rabobank) discussiëren over waar het heen gaat met de wereld en zijn beleggingen. Het bleek interessant om te discussiëren of het economisch herstel er wel is en of het nu V-vormig, W-vormig, √-vormig of toch U-vormig  is. Gelukkig waren we het er over eens dat er wel sprake is van herstel. En gelukkig hoeven beleggers met een goede adviseur ook niet dagelijks na te denken over het laatste werkloosheidcijfer in de VS.

Han Dieperink ontpopte zich tot een echte intellectueel. Als iedereen in trackers gaat beleggen, dan is het einde van het kapitalisme volgens hem nabij. En hij heeft natuurlijk gelijk. Als iedereen zijn portefeuille conform de index belegt, dan wordt het een doodse boel zonder dynamiek.

Bij al het nadenken over de nieuwste trends, schoot mij te binnen dat behalve wat nieuwe modedingetjes er niet zoveel nieuws is onder de zon. Ondanks pensioenperikelen en lage rentes is het maar heel moeilijk om Nederlanders te overtuigen dat hun gedrag van veel consumeren en een beetje sparen omgebogen kan worden richting iets minder consumeren, beetje sparen en flink beleggen. Vermogensadviseur is echt geen gemakkelijk beroep.

Leuk
Maar wel een leuk beroep en dat bleek uit het interview met de gewone adviseur van de ING Bank en de Rabobank. Als klant moet je een paar ton meebrengen, maar dan kun je ook op hun volle aandacht rekenen. De adviseurs Carl van Noppen (ING Bank) en Marc Trein (Rabobank) ontpopten zich als ware mensenvrienden. Het onthouden van de namen van de kinderen van hun klanten en met hen fietsen is minstens zo belangrijk als het toepassen van de nieuwste beleggingstechnieken. De heren adviseurs bleken vooral op de dag geleerd te hebben dat emerging markets een plaats horen te krijgen in iedere portefeuille en dan door middel van fondsen. Emerging markets bleken sowieso de ultieme hoop van de aanwezigen te zijn op een goed rendement. Emerging markets zijn oké, is dan ook mijn samenvatting van een ander paneldiscussie.

Haakje 
Naast het plenaire programma waren master classes georganiseerd en die waren in verschillende mate leerzaam. Vermogensbeheerders hebben fondsen die altijd zeer sterk op elkaar lijken en moeten zich dan ook uitsloven om te laten zien dat ze toch heel anders en vooral beter zijn. Bij BlackRock leerde ik, dat je met trackers (die niet zo simpel te maken zijn als je denkt) een efficiënte grenslijn kan samenstellen, maar dat je aan die lijn nog een haakje kan toevoegen als je ook nog actief belegt! Als actief beleggen wat oplevert, verbetert je rendement. Dat is logisch. Maar wat veel beleggers vergeten is dat je risico slechts marginaal hoger wordt.

In de workshop van mijn collega John Rekenthaler konden adviseurs leren dat iedereen praat over kosten, maar dat beroerde timing door beleggers, hun adviseurs en fondsen nog veel meer kost.

Acceptabel
Om het zware programma acceptabel te maken waren er vermakelijke en/of inspirerende onderwerpen toegevoegd. Annemarie van Gaal mocht vertellen over haar ervaringen om de Playboy en de Cosmopolitan in Rusland aan de man/vrouw te brengen door het inzetten van jonge jongetjes die voorheen bananen verkochten.
Er was ook nog een trendwachter, Reinier Evers, waarvan ik enkel heb onthouden dat je moet ‘moeven met de keultjur’. Leuk was de afsluitende peptalk van Matt Weinstein. Je had er bij moeten zijn. Weinstein verloor alles aan Bernie Madoff terwijl hij op Antarctica pinguïns aan het spotten was. Toen hij noodgedwongen besefte dat geld alleen niet gelukkig maakt, en dat er andere dingen in het leven zijn zoals vla en stroopwafels die het waardevol maken, werd hij pas echt een gelukkig mens. En stroomde het geld in nog grotere golven naar hem toe. Dat zijn nog eens geruststellende gedachten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten