Nieuw: de in- en uitstroom van Europese ETF’s

Het volgen van de maandelijkese kapitaalstromen naar en uit ETFs kan een licht werpen op actuele en komende beleggingstrends.

Ben Johnson 17 oktober, 2010 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn

Dit is de eerst aflevering van een nieuw maandelijks onderdeel in ons ETF-centrum: Morningstar’s gegevens over in- en uitstroom bij ETF’s op de Europese markt. Wij halen deze ramingen van de maandelijkse kapitaalstromen uit Morningstar Direct -een softwareplatform waarin onze wereldwijde gegevens over beleggingen worden gekoppeld aan instrumenten om analyses op maat mee te maken. Het is belangrijk op te merken dat dit ramingen zijn van de middelenstroom naar en uit deze fondsen en dat deze dus niet mogen worden beschouwd als exacte cijfers.
De gegevens betreffen het universum van Europese exchange-traded funds (ETF’s of indexfondsen) en niet het bredere universum van exchange-traded products (ETP’s).  Andere ETP-structuren (met een paar uitzonderingen) zijn dus niet opgenomen in deze gegevens: de meeste beursverhandelde grondstoffen (ETC’s), de meeste beursverhandelde notes (ETN’s) en verschillende andere juridische structuren die vallen onder de bredere ETP-paraplu.

Stromen per brede categorie
Aandelen-ETF’s haalden opnieuw geld binnen en wel een instroom van ongeveer 2,1 miljard euro in de maand augustus, Hiermee bedraagt de netto instroom in deze categorie in het jaar tot nu toe bijna 11,1 miljard euro. Geldmarkt-ETF’s behaalden in augustus de op een na sterkste instroom met 394 miljoen euro. Dat is een sterke ommekeer van de trend in het jaar tot nu toe, dat tot en met eind augustus een netto uitstroom vanuit geldmarkt-ETF’s toonde van 995 miljoen euro.

Maandelijkse ETF-stromen per brede categorie in het jaar tot nu





Kapitaalstromen per ETF-categorie van Morningstar
De aandelen-ETF’s voor opkomende markten toonden ook in augustus een sterke instroom en trokken ongeveer 654 miljoen euro aan nieuw kapitaal aan. Deze categorie heeft in 2010 tot nu toe de grootste netto instroom van alle Morningstar-categorieën getoond met een totaal van bijna 3 miljard euro. Fondsen voor edelmetalen trokken ook nieuwe middelen aan en toonden in augustus een netto instroom van 334 miljoen euro. In het jaar tot nu toe zijn edelmetaalfondsen de op een na populairste categorie, na de opkomende markten, met 3,2 miljard euro aan nieuwe activa tot en met eind augustus. De grootste uitstroom in augustus kwam voor rekening van ETF’s in large-capaandelen en Euro-staatsleningen.

ETF-categorieën van Morningstar met de hoogste netto instroom in augustus



ETF-categorieën van Morningstar met de hoogste netto uitstroom in augustus



Fondsstromen per aandelenklasse
Veel van de bovenstaande trends in de in- en uitstroom van ETF’s gelden ook op niveau van de afzonderlijke fondsen. Tezamen hadden de iShares MSCI Emerging Markets ETF’s in augustus de grootste instroom, op korte afstand gevolgd door iPath’s “angst-index”-volgende ETN (lees voor meer informatie over volatiliteitsgekoppelde ETP’s dit artikel). ETF’s die de large-cap aandelenbenchmarks volgen, toonden in augustus de grootste uitstroom. SPDR Dow Jones Industrial Average eindigde de maand met 502 miljoen euro minder.

Fondsaandelenklassen met de grootste instroom



Fondsaandelenklassen met de grootste uitstroom

 

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten