Aandelen Azië

De meeste Aziatische beurzen kenden een weinig bijzonder 2010, maar de zwakke euro hielp fondsen in deze categorie aan een mooi rendement.

Han de Vries 10 februari, 2011 | 15:40
Facebook Twitter LinkedIn

In het geheel genomen waren aandelen uit de regio Azië-Pacific in 2010 wederom een goede belegging. Door de sterke lokale munteenheden ten opzichte van de verzwakte euro zagen de prestaties van veel aandelen er beter uit dan werkelijk het geval was. De Japanse Nikkei 225 daalde bijvoorbeeld met 4%, maar door de sterke yen ten opzichte van de euro wist het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie Aandelen Japan toch een winst van 23% te boeken.  Japan was in 2010 overigens niet het beste land om in te beleggen.  De Morningstar categorie Azië-Pacific inclusief Japan steeg met 23%, terwijl de Morningstar categorie Azië-Pacific exclusief Japan met 27% steeg. Dat de drie fondsen die genomineerd zijn voor een Award binnen de laatste, beter presterende, categorie vallen is dus niet verrassend.

Het genomineerde JF Asia Alpha Plus rekent Australië niet tot zijn beleggingsuniversum. De twee andere genomineerden, Aberdeen Asia Pacific  en Fidelity Asian Special Situations, zijn sterk onderwogen in dit land. Dit was in 2010 een belangrijke bijdrage aan de goede prestaties van de fondsen. Australische aandelen kenden een moeizaam jaar. De dure Australische dollar zorgde voor achterblijvende binnenlandse vraag. Dit drukte de winstverwachtingen voor menig onderneming down under.

Het is niet alleen de landenallocatie die de goede prestaties van de genomineerden verklaart. Al jaren blinken de beheerders van de drie fondsen uit in aandelenselectie. Op zich is dit niet vreemd. Fondshuis JF Asset Management is bijvoorbeeld al sinds 1969 actief in Azië en heeft ervaren beheerders in dienst die bijgestaan worden door diverse specialisten in de regio. De beheerders van JF Asia Alpha Plus, Mayur Nallamala en Victor Lee, hebben een uitgesproken actief beheer. Het fonds is daardoor niet zonder risico, maar de rendementen op zowel korte termijn als over vijf jaar wegen daar wel tegen op.

Stermanager
De reden achter de goede prestaties van Fidelity Funds Asian Special Situations is beheerder Joseph Tse. Hij is  sinds 2001 zeer succesvol met dit fonds, en we rekenen hem tot de beste beheerders in de regio. Zijn risicobeheer is op orde: in 2008 verloor het fonds weliswaar 46% waarde, maar dit was nog altijd beter dan 90% van de andere fondsen in de categorie. Een ander knap feit is dat hij in 2010 het fonds in de bovenste helft van de categorie wist te behouden, ondanks zijn grote positie in Chinese aandelen. De Chinese aandelenmarkt kende namelijk een teleurstellend jaar, ondanks de grote rol die het land speelde in het economisch herstel voor andere landen. Het inflatiespook en een wat restrictiever beleid van de overheid zorgden voor een verlies van de Shanghai Composite Index van 14%. Hoewel de Morningstar categorie Aandelen China, dankzij de aansterkende valuta ten opzichte van  de euro, met bijna 13% steeg, bleef het hiermee nog steeds achter in de Azië-regio.

Jarenlange ervaring
Aberdeen Asia Pacicfic zag medio 2010 fondsveteraan  Peter Hames vertrekken. Dit vertrek heeft Morningstar’s mening over de sterkte van het team niet veranderd. Zijn opvolger Hugh Young is al sinds 1985 betrokken bij het fonds, woont en werkt vanuit Singapore en heeft de beschikking over een groot en getalenteerd team. Daarnaast zet Aberdeen in op samen werking binnen een groot team in plaats van één sterbeheerder die de meeste beslissingen maakt. Hierdoor wordt het fonds al jaren op een consistente en gedisciplineerde manier beheerd. Zo was Young in zijn beleggingsbeleid ten aanzien van China zeer behoedzaam: de underperformance van de Chinese aandelenmarkt gaf hem gelijk dat jaar. Mede door deze goede inschatting presteerde het fonds in 2010 voor het derde jaar op rij beter  dan het gemiddelde fonds in de categorie. In 2010 had het managementteam een goede hand met de keuze van onder andere de selectie van Thaise aandelen. Thailand was een van de toppers in de regio. Beleggers negeerden de politieke onrust in het begin van het jaar en richtten zich op de verbeterende fundamentals van de Thaise economie. De MSCI Thailand steeg met 67% (in euro’s). Overigens  is de instroom in het fonds  in de afgelopen jaren zo sterk geweest dat er is besloten tot een zogenoemde 'soft closure': er wordt  geen actieve sales en marketing  meer op het Aberdeen Asia Pacific Fund gedaan.

Genomineerden
Fidelity Funds Asian Special Situations
Elite / *****
Fondsmanager: Joseph Tse
Rendement 2010: 28,9% 


JF Asia Alpha Plus
(geen kwalitatieve rating) / ****
Fondsmanager: Victor Lee en Mayur Nallamala
Rendement 2010: 32,9%


Aberdeen Asia Pacicfic
Superior / *****
Fondsmanager: managementteam onder leiding van Hugh Young
Rendement 2010: 36,2% 






Lees ook de speciale bijlage 'Outperformers' vandaag bij het FD met meer informatie over de genomineerde fondsen en hun managers en artikelen over de benchmark als fictie, kenmerken van de alpha-managers en gatekeepers over fondsselectie.

Terug naar overzichtspagina >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Han de Vries  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten