Nieuwe fysiek gedekte edelmetaal-ETFs

iShares heeft onlangs een reeks fysiek gedekte edelmetaalproducten geïntroduceerd.

Ben Johnson 27 april, 2011 | 13:34
Facebook Twitter LinkedIn

iShares Physical Gold ETC (LSE ticker: SGLN), iShares Physical Silver ETC (SSLN), iShares Physical Platinum ETC (SPLT) en iShares Physical Palladium ETC (SPDM) zijn allemaal genoteerd op de London Stock Exchange. De producten zijn gestructureerd als beursverhandelde commodity's (Exchange Traded Commodities – ETC's), die de vorm hebben van schuldverplichtingen met beperkt verhaal die worden zekergesteld door hun respectieve fysieke metalen.

De nieuwe door goud gedekte ETC van iShares heeft met 0,25% de laagste totale kostenratio (Total Expense Ratio - TER) van alle fysiek gedekte goud-ETP's. Dit is 4 basispunten beter dan de jaarlijkse vergoeding die in rekening wordt gebracht door de db Physical Gold ETC (0,29%), die vorig jaar aan de LSE genoteerd werd, en 15 basispunten lager dan de vergoeding die in rekening wordt gebracht door de meest populaire fysiek gedekte goud-ETC in het VK, Physical Gold ETC (PHAU van ETF Securities) —die een TER heeft van 0,39%. Gezien de aard van de fysiek gedekte ETC's, is de TER een cruciale onderscheidende factor vanuit het standpunt van een buy-en-hold-belegger op lange termijn, aangezien schijnbaar geringe verschillen in financieringskosten na verloop van tijd aanzienlijk toenemen.

iShares’ beslissing om onder de vergoedingen van zijn concurrenten te blijven, is precies wat het bedrijf vorig jaar in juli ook deed met zijn in de VS gedomicilieerde iShares Gold Trust ETF (IAU). 's Werelds grootste ETF-provider verlaagde vorig jaar de TER van IAU aanzienlijk, van 0,40% tot 0,25%, tot flink onder het tarief van zijn grotere rivaal SPDR Gold Shares (GLD), dat een expense ratio heeft van 0,40%. Op basis van gegevens van Morningstars Estimated Fund Flows heeft deze beslissing weinig vermogen weggehaald bij GLD in de VS, en wij verwachten dat beleggers in het VK even gematigd zullen reageren op de pas bekroonde leider van de lage TER's in een reeds verzadigde markt voor fysiek gedekte goudfondsen.

De iShares Physical Silver ETC sleept ook de prijs in de wacht voor de laagste TER van alle bestaande fysiek gedekte zilver-ETP's in Europa, met een TER van 0,40%. De iShares Physical Platinum ETC en de iShares Physical Palladium ETC hebben dan weer de laagste TER (0,40%) van vergelijkbare in Londen genoteerde ETP's.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten