Analyse aandeel Reckitt Benckiser

Reckitt Benckiser verscherpt zijn productportefeuille. De onderneming heeft een stabiel aandeel met groeipotentie.

Lauren DeSanto 01 juni, 2011 | 9:31
Visie Morningstar        (20 maart 2012)                                    Reckitt

Uitgaven en investeringen worden bij Reckitt Benckiser (RB) geleid naar het uitbouwen van de positie van de onderneming in de productcategorieën gezondheid en hygiëne in opkomende markten. Deze herpositionering moet de komende vier jaar zijn beslag krijgen. Morningstar vindt dat RB deze uitdaging aankan en is blij dat er een scherpere focus is op het uitbouwen van zijn merken. Maar de concurrentie heeft deze plannen ook.


Reckitt opereert slim en het rendement op investeringen is sterk, maar als de investeringen te snel komen dan kunnen de ambitieuze plannen ontsporen. Ondertussen heeft het management van RB de farmaceutische divisie (RBP) zo gepositioneerd dat het bovenmatige winst blijft genereren voordat een generieke concurrent op de markt komt. Met 14,5 keer de verwachte winst per aandeel in 2012 is het aandeel Reckitt aantrekkelijker geprijsd dan dat van concurrenten in de categorie huishoudelijke producten.

Waardering, groei en winstgevendheid (20 maart 2012) 

Economic Moat   Fair value   Stewardship Rating   Power brands
Narrow   GBX 4.046   Standard  
Moat Trend   Uncertainty   Sector  
Stable   Medium  

Defensieve consumptiegoederen
verpakte goederen


Belangrijke beleggingsoverweging
 

 • SSL voegt een aantal sterke merken toe aan Reckitt's portefeuille, maar de productpijplijn moet nog wel versterkt worden. Morningstar vindt dat Reckitt teveel betaald heeft. Als hogere investeringen nodig zijn, heeft Reckitt misschien meer tijd nodig om de voordelen van de overname te verwezenlijken.
 • Reckitt’s introductie van de sublinguale film is een zeer slimme zet geweest. Hoewel deze toedieningsvorm een lagere marge biedt dan de pil, geeft deze de onderneming wel een goede positie om de generieke concurrentie van Suboxone te bestrijden.
 • CEO Bart Becht vertrekt rond het midden van het jaar en de nieuwe CEO Rakesh Kapoor neemt het roer op een kritiek tijdstip over. Reckitt is bezig overnames te integreren en de basisactiviteiten in volwassen markten ondervinden wat tegenwind.

Bulls    

 • Reckitt Benckiser's huishoudproducten hebben een sterk markaandeel in hun categorieën en genereren stabiele, consistente kasstromen. Het bedrijf is in staat geweest om zijn merken consistent te laten groeien in een bovengemiddeld tempo ten opzichte van de categorie. Met de overname van SSL International beschikt de onderneming over 19 powerbrands.
 • Machinevaatwasmiddelen zijn in mindere mate een standaardproduct dan wasmiddelen, omdat afwasmachines slechts een penetratiegraad van 60 procent hebben in ontwikkelde markten, in vergelijking met  90 procent voor wasmachines. Reckitt Benckiser’s merk Finish heeft het hoogste wereldwijde marktaandeel in de categorie vaatwasmiddelen.
 • De overname van Paras Pharmaceutical geeft Reckitt een bruggenhoofd in India. Dit kleine bedrijf heeft zijn omzet de afgelopen vier jaar gemiddeld met om en nabij vijftien procent zien toenemen.
 • Reckitt Benckiser is zeer voorzichtig voor wat betreft hefboomwerking. Het gebruikte commercieel schuldpapier om Adams te kopen en maakte gebruik van een doorlopend krediet en een nieuwe faciliteit om voor SSL te betalen.

Bears 

 • SSL verhoogde zijn belang in een Russisch dochterbedrijf en kocht een condoomfabriek in de Oekraïne. Deze acquisities, evenals de SAP-uitrol waar SSL mee bezig is, voegen uitdagingen toe aan de integratie van de onderneming door Reckitt Benckiser.
 • In Europa is de penetratiegraad van huismerken in de meeste categorieën van Reckitt Benckiser veel hoger dan in de Verenigde Staten. Morningstar meent dat dit in de loop van de tijd het verhogingspotentieel van het marktaandeel op deze markten zal beperken.
 • De wisselingen in de top van het bedrijf baren Morningstar zorgen. Binnen een jaar zal Reckitt een nieuwe CFO en CEO aan het roer hebben. Erg veel verandering voor een managementteam dat twee overnames moet integreren.
 • Vanuit productstandpunt lijkt het erop dat Reckitt bij SSL de nodige opruimwerkzaamheden moet verrichten en -belangrijker- dat het zal moeten investeren in versterking van de productpijplijn.
 • Er lopen momenteel rechtszaken over de patentbescherming van Mucinex, dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de omzet- en winstgroei sinds de overname in 2008. Morningstar weet niet of de juridische procedures in het voordeel van Reckitt Benckiser zullen uitvallen, maar in ieder geval vergen ze de aandacht van het management in deze cruciale periode.

_________________________________________________________

Alle Aandelen Analyses
Aandelen Analyse Overzicht

Aanbevolen Aandelen
Aanbevolen Aandelen Overzicht

Tips voor het beleggen in aandelen
20 Tips voor het beleggen in aandelen

Tips voor het beleggen in aandelen
20 Tips voor het beleggen in aandelen


Meer weten over de methodologie achter Morningstar's beoordeling en waardering van ondernemingen en aandelen?
Hoe Morningstar aandelen onderzoekt en waardeert

Morningstar's sterrenrating voor aandelen

Vragen en antwoorden bij Morningstar's aandelenonderzoek


Het uitgebreide researchrapport van dit aandeel is beschikbaar voor institutionele beleggers, vermogensbeheerders en private bankers. Voor meer informatie over de ruim 1500 wereldwijde aandelen- en creditresearchrapporten kunt u contact opnemen met Morningstar via equitysales@morningstar.com.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Lauren DeSanto  Lauren DeSanto is Morningstar's chief operating officer for equity research.