Beleggingsfondsen 2.11 - Wat zoekt u?

"de meeste beleggers hebben betere dingen te doen dan het geroddel te volgen in fondsenindustrie..."

Morningstar 24 juni, 2011 | 18:26
Facebook Twitter LinkedIn

In alle eerlijkheid: slechts weinig beleggers zijn even obsessief bezig als de beleggingsfondsanalisten van Morningstar. De meeste mensen hebben geen tijd om het land rond te reizen om beleggingsconferenties bij te wonen en verspillen hun tijd niet aan geroddel over de fondsenindustrie. Bovendien hebben de meeste beleggers wel betere dingen te doen dan tientallen fondsen in de gaten houden. Beginnende beleggers hebben waarschijnlijk toch niet genoeg geld ter beschikking om meer dan één fonds te kopen.

Ziehier, ons advies voor hen die op zoek zijn naar hun eerste en misschien wel enige beleggingsfonds.

*Indexfondsen
Indexfondsen zijn de eenvoud zelve. U herinnert zich van paragraaf2.9 misschien het volgende: ken uw fondsbeheerder en win. Indexfondsbeheerders selecteren aandelen niet op de traditionele manier. Zij kopen daarentegen dezelfde aandelen in dezelfde verhouding als deze voorkomen in een bepaalde index. Met andere woorden: een aandeel wordt niet gekocht omdat het bedrijf goede vooruitzichten kan voorleggen of verkocht omdat de toekomst van een onderneming er minder rooskleurig uit is gaan zien. Ze hebben gewoonweg de index in pacht. Het zijn passieve beleggers.

Indexfondsen bieden legio voordelen. Het belangrijkste van al is dat ze doorgaans goedkoop zijn. De kostenratio van het Vanguard 500 Index VFINX is bijvoorbeeld amper 0,18 procent, tegenover 1,02 procent voor het typische “gemengd”-fonds. Aangezien de indexfondsbeheerders hun fondsen niet actief beheren (er vinden geen koop- en verkooptransacties plaats omdat de index gewoon gekopieerd wordt), zijn de beheervergoedingen meestal laag.

Indexfondsen zijn ook interessant vanwege hun grote mate van voorspelbaarheid. Ten eerste loopt hun rendement parallel met dat van de index, minus de onkosten. Ten tweede houden zij altijd aan wat de index aanhoudt, wat erop neerkomt dat ze zich aan een bepaalde stijl houden. Volgt een fonds bijvoorbeeld de S&P 500, dan houdt het “gemengd”-aandelen aan die vandaag, morgen en overmorgen in de portefeuille zullen zitten. Een indexfonds gedraagt zich naar de verwachtingen. Niet-geïndexeerde fondsen, ook wel actief beheerde fondsen genoemd, houden niet noodzakelijk constant dezelfde types van fondsen aan. Alles hangt af van de beheerder en diens stijl. Hij of zij kan vandaag van grote bedrijven houden om vervolgens waarde te besp en in kleinere ondernemingen en daar morgen in beleggen.

Ten slotte hebben indexfondsen geen stress als het op beheerwissels aankomt. Vertrekt de beheerder, dan doet de volgende het naar alle waarschijnlijkheid net zo goed, zolang de middelen van het beleggingsfondshuis ongewijzigd zijn gebleven. De omvang van de activa speelt al evenmin een rol. Indexfondsen kunnen met tal van activa overweg omdat ze doorgaans geen gebruikmaken van “fast trading”-strategieën.

Bent u van plan uw ene indexfonds een tijdlang aan te houden, zorg er dan voor dat het op grote bedrijven is gericht. Sommige fondsen, waaronder het Vanguard Total Stock Market Index VTSMX, houden aandelen van alle maten en gewichten aan, maar de grotere bedrijven blijven het best vertegenwoordigd. Die fondsen zijn wellicht een uitstekend keuze voor wie één fonds bezit.

Fonds van fondsen
Fondsen van fondsen (ook wel paraplufondsen genoemd) zijn beleggingsfondsen die in andere beleggingsfondsen beleggen. Dat mag als overbodige informatie klinken, maar het is wel correct.

Waar een gewoon beleggingsfonds de vaardigheden van een professionele beheerder aanbiedt die een portefeuille van aandelen of andere effecten samenstelt, selecteert de beheerder van een fonds van fondsen een portefeuille van fondsen, beheerd door andere beheerders.

Als u maandelijks slechts een klein bedrag belegt, geeft een fonds van fondsen u de kans om meer fondsen aan te boren dan u zich normaliter zou kunnen veroorloven. Het stelt beleggers ook in staat om het papier- en administratiewerk te vermijden dat gepaard gaat met een assortiment van fondsen.

Geen addertje onder het gras? Het addertje luistert doorgaans naar de naam “onkosten”. Het fonds van fondsen verdubbelt via zijn structuur de kosten. Eerst zijn er de onkosten die met het fondsbeheer zelf gepaard gaan: beheervergoedingen, administratiekosten enz. Ten tweede zijn er de kosten die met de onderliggende fondsen verbonden zijn (eveneens beheervergoedingen, administratiekosten enz.) Een fonds van fondsen legt mogelijk een kostenratio van slechts 1 procent voor, maar vergeet niet dat u ook voor elk afzonderlijk door het fonds van fondsen aangehouden fonds nog de kostenratio's dient te betalen.

Enkele aantrekkelijke fondsen van fondsen ontdoen zich van die dubbele kostenstructuur. Families als T. Rowe Price en Vanguard bieden fondsen van fondsen aan die uitsluitend in eigen fondsen beleggen. Deze families schelden vervolgens de kostenstructuur van de fondsen van fondsen kwijt (hun gemelde kostenratio’s bedragen 0 procent), zodat u alleen de kosten voor de onderliggende fondsen betaalt. Het hoeft geen betoog dat deze fondsen een veel goedkopere optie zijn.

Gemengde fondsen
De levenscyclusfondsen, die begin jaren 1990 het daglicht zagen, bieden beleggers vooraf gemengde doses van aandelen, obligaties en liquiditeiten aan, afhankelijk van hun leeftijd en risicotolerantie. De meeste fondsfamilies bieden levenscyclusfondsen aan in de vorm van drie formules: agressief, gematigd en conservatief. Die formules kunt u vervolgens gebruiken op uw pad van jonge, agressieve belegger naar wat oudere, conservatieve belegger. Sommige levenscyclusfondsen zijn fondsen van fondsen, terwijl andere rechtstreeks afzonderlijke effecten aanhouden.

Alle levenscyclusproducten hebben hetzelfde doel gemeen: eerst groeien en dan pas streven naar portefeuillebehoud, maar hun methodes verschillen. Sommige levenscyclusproducten volgen indices, andere houden het bij een min of meer statische mix van activa. De meeste levenscyclusfondsen beleggen echter actief. Zelfs Vanguard, dat in zijn Lifestrategy-brochure een passieve indexeringsstrategie promoot, belegt 25 procent van elke levenscyclusportefeuille in het actief beheerde Vanguard Asset Allocation VAAPX-fonds.

In handen van de juiste beheerder kan dergelijk actief beheer met goede resultaten voor de dag komen. Focust een actieve beheerder echter op het verkeerde moment op een bepaalde activaklasse, dan kunnen tactische verschuivingen weleens dodelijk zijn. Als dergelijke manoeuvers u op de zenuwen werken, dan past een passieve index beter bij uw profiel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten