6 Elite-fondsen die uw aandacht verdienen

Zes fondsen die de beste zijn in hun soort en op lange termijn betere resultaten boeken dan hun soortgenoten.

Pieter Bailleul 20 september, 2011 | 11:32
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers in grondstoffen hebben de afgelopen jaren een woelige rit achter de rug met hoge pieken en diepe dalen. En de toekomst ziet er niet meteen rooskleurig uit. Robert Johnson, Morningstar’s macro-econoom, kijkt met argwaan naar de grondstofkoersen die het laatste jaar over de volle breedte zijn gestegen en waarschuwde eerder al voor een bubbel. Volgens hem zijn de prijzen van grondstoffen door meer dan alleen fundamentals opgestuwd. Er zijn enerzijds wel fundamentele redenen voor de stijgingen: zoals oorlog, storm en vraag uit China, maar anderzijds lijken de prijsstijgingen erg hoog in vergelijking tot relatief kleine problemen bij de aanbodzijde van grondstoffen. Johnson verwacht dat een groot aantal grondstoffen de komende tijd in prijs daalt.

Naam

ISIN

YTD

3 Yr

5 Yr

TER

Carmignac Patrimoine

FR0010135103

-1,95

8,34

6,83

1,77

BlackRock Global Allocation

LU0171283459

-7,54

3,78

2,06

1,78

Carmignac Investissement

FR0010148981

-8,57

6,37

6,64

2,57

BlackRock World Gold

LU0171305526

-4,61

20,11

11,25

2,08

Blackrock World Mining

LU0172157280

-18,60

-0,36

5,71

2,07

Petercam Bonds EUR

BE0943876665

2,22

4,23

3,57

0,42

EUR, Rendementen berekend tot 31/08/2011

Bron © 2011 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden

Twee van de hierboven genoemde Elite-fondsen –BlackRock World Mining en BlackRock World Gold - beleggen zeer specifiek in ondernemingen die te maken hebben met het ontginnen van grondstoffen zoals goud. Beide fondsen worden door Evy Hambro beheerd. Hij leidt World Mining sinds de start van het fonnds in maart 1997 en werd in januari 2002 co-manager van het goudfonds. Hambro beschikt over een team van maar liefst 16 beleggingsprofessionals en houdt er een zeer robuust beleggingsproces op na: het steunt op een fundamentele analyse van de ondernemingen en focust op mijnbouwbedrijven met een sterk management.

De aandelen die in beide fondsen worden aangehouden, worden weliswaar beïnvloed door de grondstoffenprijzen, maar ze bieden er geen directe blootstelling aan. Het koersverloop van het fonds hoeft daarom niet gelijk te lopen met de bewegingen op de grondstoffenmarkt of in de goudprijs. Dat is goed te zien bij het rendement sinds het begin van dit jaar (YTD) dat erg ver afligt van de gestegen goudprijs. Volgens Morningstar zijn het twee uitstekende fondsen voor beleggers die willen beleggen in aandelenfondsen in de categorie “grondstoffen”.

Griekenland
De problemen rond de Griekse staatsschuld blijven maar rondspoken op de financiële markten. Beleggers zijn ongerust over het uitblijven van een structurele oplossing. Die onrust wordt groter nu duidelijk is dat de verschillende spelers in de Eurozone niet in staat zijn om in te grijpen indien naast Griekenland ook Italië of Spanje het laten afweten. In de bovenstaande selectie van fondsen heeft obligatiefonds Petercam Bonds Eur ruim 6,5 procent van de activa belegd in Griekenland (eind juli) en heeft daarmee aanzienlijke portie van het vrijwel failliete land in portefeuille.

Hoewel de twee mixfondsen van Carmignac en BlackRock’s Global Allocation fonds geen directe Griekse beleggingen aanhouden, volgens de gegevens van Morningstar, voelen zij natuurlijk wel de invloed van het verslechterde economische klimaat in de Europese Unie. Hun breed gespreide portefeuille helpt echter wel om de schokken op te vangen, al zorgde het aandelengedeelte ervoor dat zij recentelijk niet in positieve wateren konden blijven. Ondanks de slechte resultaten over de afgelopen 12 maanden blijven de Morningstar-fondsanalisten positief over de langere termijn en hielden zij recentelijk hun Elite-beoordelingen aan.

De drie fondsen profiteren van een kwalitatief team, en ze hebben een degelijk, consistent en weldoordacht beleggingsproces dat aan de basis ligt van hun goede track record over de afgelopen 5 jaar.

Wat is een Elite rating?
Beleggingsfondsen die een Elite-rating krijgen van de fondsanalisten van Morningstar worden beschouwd als de beste in hun soort. De analisten verwachten dat deze fondsen het beter zullen doen dan soortgelijke fondsen op de lange termijn. Aan de basis daarvan liggen een sterk en getalenteerd beheersteam, een goed doordachte strategie die met kennis van zaken wordt uitgeoefend, redelijke kosten en een focus op de aandeelhouders van het fonds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten