Morningstar verandert benaming Kwalitatieve Rating

Bij zijn kwalitatieve waardering van fondsen komt Morningstar met een nieuwe waarderingschaal: Gold, Silver, Bronze, Neutral, and Negative.

Maarten van der Pas 27 september, 2011 | 12:51

Deze nieuwe kwalificaties gaan in het vierde kwartaal van dit jaar de huidige kwalitatieve ratings Elite, Superior, Standard, Inferior en Impaired vervangen. Morningstar had eerder dit jaar al aangekondigd, dat het de verschillende rating-methodologieën die het wereldwijd gebruikt wilde uniformeren.

In de nieuwe systematiek komt Neutral overeen met het oude Standard. In de lagere regionen van de waardering zijn Inferior en Impaired samengevoegd tot Negative. Voor de betere fondsen -alles boven Neutral/Standard- is er een waarderingsniveau bijgekomen zodat de beoordeling van de kwaliteit van een fonds nog nauwkeuriger is.

Het doel van de nieuwe waarderingsterminologie is een wereldwijde standaard voor Morningstar's Kwalitatieve Rating van fondsen die overal voor beleggers herkenbaar is. De waarderingsmethodologie blijft hetzelfde en Morningstar blijft zijn waardering van fondsen baseren op de overtuiging van onze analisten van de bekwaamheid van een fonds om zijn concurrenten in de categorie en/of relevante benchmark te verslaan met oog voor risico op de lange termijn.

In eerste instantie had Morningstar het plan om over te stappen op een schaal waarbij AAA, AA en A zouden staan voor de hoogste waarderingen, maar dat zou verwarring kunnen opleveren met de credit ratings.

Lees ook de methodologie achter de Kwalitatieve Rating.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux