'Er is geen Chinese vastgoedbubbel en die komt er ook niet'

Carmignac Gestion focust op China en Sandra Crowl, lid van het investeringscomité, vertelt waarom er in China geen sprake is van een vastgoedzeepbel.

Maarten van der Pas 02 februari, 2012 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

Opkomende markten hebben dit jaar nog steeds betere groeiperspectieven dan ontwikkelde markten. En van de opkomende markten zal China de grootste groei noteren. Carmignac Gestion rekent voor 2012 voor ontwikkelde landen op een groei van het BBP van 1 procent tegenover 4,6 procent voor opkomende landen en 8,3 procent voor China. Carmignac focust op China en op het Fundsevent afgelopen dinsdag in Luxemburg zette Sandra Crowl, lid van het investeringscomité van het fondshuis, uiteen waarom.

Volgens Crowl voert de Chinese overheid met haar proactieve politiek echte structurele hervormingen door. “Die politiek is erop gericht om China minder afhankelijk te maken van de export en meer van de interne vraag”, licht Crowl toe. “De monetaire politiek leidt tot kleinere kapitaaleisen aan banken zodat deze meer leningen kunnen verstrekken. De economie wordt geherbalanceerd met een verlaging van de BTW in bepaalde sectoren en nieuwe maatregelen om de consumptie te stimuleren. China ontwikkelt ook een kapitaalmarkt door deze te openen voor buitenlandse investeerders en het is bepaalde lokale overheden nu toegestaan om obligaties uit te geven.”

Vastgoedzeepbel
Crowl stelt ook vast dat de monetaire politiek zijn vruchten begint af te werpen en de inflatie in China is afgenomen. Dat geldt voor alle belangrijke zaken als voedsel, vastgoed, gezondheidszorg, transport en kleding. In China is het aantal huishoudens met een besteedbaar inkomen van meer dan 10 duizend Amerikaanse dollar sinds 2006 fors gestegen en zit nu op 250 miljoen huishoudens. In de Verenigde Staten is dat aantaal 125 miljoen huishoudens. “Consumentenbestedingen zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de Chinese groei”, aldus Crowl.

Bang voor een Chinese vastgoedzeepbel is Crowl niet. Dan moet er volgens haar sprake zijn van financiële excessen en die zijn er niet. “Er is het land geen excessieve groei van kredieten, geen excessieve hefboom en geen excessieve speculatie. Er zijn in China nauwelijks hypotheekleningen en de zogenaamde non performing loans bedraagt bij Chinese banken maar 1 tot 2 procent. De vraag naar vastgoed wordt in China vooral gedreven door een werkelijk tekort aan woningen. Er zal een structureel grote behoefte aan woningen zijn omdat China’s urbanisatiegraad nog slechts 50 procent is, waar dat in een land als Frankrijk op 85 procent ligt. Er is geen vastgoedbubble en die komt er ook niet aan.”

Beleggen in opkomende markten
Gebruik Morningstars Fondsscreener om de beleggingsfondsen te selecteren die investeren in opkomende markten. De selectie kan worden verfijnd op onder meer rendement over verschillende periodes, kosten of Morningstar Rating. Beleggingsfondsen in emerging markets met een Gold rating zijn Aberdeen Global Emerging Markets Equity, Comgest Growth Emerging MarketsFirst State Globbal Emerging Markets LeadersFirst State Global Emerging MarketsMagellan, en SKAGEN Kon-Tiki. Meer specifieke fondsen zijn East Capital Osteuropa dat in opkomend Europa belegt en First State Greater China Growth dat in Chinese aandelen investeert.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten