HSBC blijft aanbevolen aandeel

Morningstar is onder de indruk van de resultaten van HSBC, maar heeft ook een zorg over de omvang van de bank.

Maarten van der Pas 28 februari, 2012 | 9:23
Facebook Twitter LinkedIn

“De resultaten van HSBC waren in lijn met onze verwachtingen, maar we zijn niettemin onder de indruk van de prestaties in het licht van de tegenwind die Europese banken ondervinden.” Dat zegt Morningstar-analist Erin Davis als reactie op de jaarcijfers over 2011 die de Britse bank maandag bekendmaakte.

HSBC boekte een nettowinst van 16,8 miljard dollar (12,5 miljard euro). Dat is een stijging met 28 procent ten opzichte van 2010, toen de bank onder de streep 13,2 miljard dollar overhield. De grootste bank van Europa profiteerde van sterke groei in Azië en andere opkomende markten. Davis: “Dat sterkt onze mening dat de diversificatie van HSBC zijn vruchten afwerpt. Wereldwijde groei komt van expansie in Azië en Latijns-Amerika. Dat compenseert de vertragende groei in Europa, die was scherp negatief op een onderliggende basis, en Hong Kong en de kleine winst in Noord-Amerika.”

Analist Davis handhaaft de fair value van HSBC en de bank blijft een aanbevolen aandeel van Morningstar. Davis schat de fair value van de bank (de waarde van een onderneming gebaseerd op de toekomstige kasstroom) op 750 pence. Met een huidige koers van 561 pence is het aandeel HSBC dus ondergewaardeerd.

Verdienkracht
Davis vindt dat HSBC vorderingen maakt het terugdringen van de kosten. Vorig jaar kondigde het maatregelen aan om de kosten met 3,5 miljard dollar te beperken. “Maar er moet duidelijk nog werk worden verzet voordat de bank weer terug is op zijn eerdere verdienkracht”, aldus Davis. “In de opkomende markten daalde HSBC’s efficiëntieratio (de verhouding kosten/inkomsten), maar het feit dat de omzet harder groeide dan de kosten nam onze angst weg dat looninflatie in snelgroeiende markten te veel van de omzetgroei opeet.” De totale efficiëntieratio nam toe van 55,6 procent in 2010 naar 61 procent vorig jaar en absorbeerde hogere kosten en lagere omzet in Europa en Noord-Amerika.

Slechte leningen
Ondanks haar overwegend positieve mening over HSBC heeft Davis wel één grote zorg en dat is wellicht te groot is om goed te leiden. “De bank heeft de manier waarop het slechte leningen in de boeken opneemt aangepast. Deze meer conservatieve berekening stemt tevreden, maar de uitslag is verontrustend. Zo zijn de slechte leningen in Noord-Amerika meer dan verdubbeld.” Davis vraagt zich af of het topmanagement van HSBC pas na zes jaar crisis erachter kwam dat haar tak in Noord-Amerika heronderhandelde leningen als niet-slecht meetelde, of erger dat het management wist dat deze divisie een liberale boekhoudmethode toepaste.”

De reserves dekken nu 32 procent van de slechte leningen tegenover 74 procent onder de oude methode. Davis: “Dat kan te laag zijn. Maar met een vermogen van 158,7 miljard dollar heeft HSBC voldoende om meer re reserveren voor de portefeuille van slechte leningen van 22,7 miljard dollar, indien nodig.”


Lees ook de analyse van het aandeel HSBC en bekijk de koersontwikkeling en financiële gegevens van Europa's grootste bank.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten