Winnaars Morningstar Awards 2012 (beleggingsfondsen)

Robeco neemt twee Awards mee naar huis voor Robeco Hollands Bezit en Robeco Safe Mix.

Maarten van der Pas 04 april, 2012 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

Met zijn awards erkent Morningstar beleggingsfondsen die over het afgelopen jaar beter presteerden dan hun concurrenten. De winnende fondsen werden woensdagavond voor het oog van enkele honderden gasten door Morningstar in samenwerking met het FD en Fondsnieuws in het zonnetje gezet.

Omdat de prijzen elk jaar worden uitgereikt, ligt de nadruk in de eerste plaats op het rendement over het afgelopen jaar, al moeten de winnende fondsen ook een sterk drie- en vijfjarig rendement laten zien (voor risico gecorrigeerd). Naast de prestaties uit het verleden is er ook een kwalitatieve controle door de analisten van Morningstar. Deze combinatie zorgt ervoor, dat fondsen die een Morningstar Award ontvangen over de afgelopen jaren beter presteerden dan gelijksoortige fondsen, met een duidelijke focus op het verleden.
Zoals eerder al aangegeven is een Morningstar Award geen koopsignaal, maar zijn de winnende fondsen wel een nadere bestudering van uw kant waard.

Veel activaklassen en Morningstar-categorieën eindigden 2011 onder water. Dan lijkt het lastig om een award toe te kennen. Dit wordt echter deels ondervangen door ook de prestaties over 3 en 5 jaar(gecorrigeerd voor risico) mee te laten wegen in de uiteindelijke berekening van de winnaar. Daarnaast geldt dat we een fonds ten opzichte van andere fondsen in dezelfde categorie vergelijken. Wie geïnteresseerd is in de achterliggende methodologie leest de International Fund Awards Methodology Paper.

Opvallend
De winaars van de Morningstar Awards 2012 komen uit een grote, brede groep van fondshuizen. Robeco ging naar huis met twee Awards voor Robeco Hollands Bezit en Robeco Safe Mix. Hieronder staan alle winnende beleggingsfondsen per categorie met een toelichting van de jury.

Beste Aandelenfonds Nederland
Robeco Hollands Bezit
Fondshuis: Robeco
Uit het juryrapport:
Dit fonds – met een Bronze-rating – had in 2011 een negatief rendement van -9.71 procent, maar de rest van de categorie verloor echter gemiddeld ruim 3 procent meer. Sinds Christian Vondenbusch en Henk Grootveld dit fonds – dat overigens ook in 2008 een Morningstar Award won - beheren, heeft het elk kalenderjaar in de bovenste helft van de vergelijkingsgroep afgesloten.


Beste Aandelenfonds Wereldwijd
Vontobel Global Value Equity
Fondshuis: Vontobel
Uit het juryrapport:
Anders dan de naam doet vermoeden belegt manager Rajiv Jain van dit met een Bronze-rating beloonde fonds grotendeels in groei-aandelen. De non-benchmarked aanpak heeft beleggers sinds de start van het fonds geen windeieren gelegd (+7.41 procent in 2011) en heeft vooral in ‘bearmarkets’ voor bescherming gezorgd.


Beste Aandelenfonds Europa Large Cap
MFS Meridian European Value
Fondshuis: MFS
Uit het juryrapport:
Dit fonds, dat zich richt op ondergewaardeerde aandelen, hield zich goed staande in 2011, met name geholpen door een grote allocatie naar de defensieve sector consumentengoederen.


Beste Aandelenfonds Europa Small-Mid Cap
Franklin European Growth
Fondshuis: Franklin Mutual
Uit het juryrapport:
In een categorie die in 2011 gemiddeld 15 procent in waarde verloor, hield dit fonds zich sterk staande met een verlies van ‘slechts’ 7.3 procent. Op 5-jaarsbasis heeft het fonds zijn categorie met een indrukwekkende 5 procent verslagen, tegen een lager dan gemiddeld risico.


Beste Aandelenfonds VS Large Cap
ING (L) Invest US High Dividend
Fondshuis: ING IM
Uit het juryrapport:
Beheerder Adour Sarkissian van dit 'Neutral' fonds heeft leren beleggen in Brussel. Hij belegt alleen in aandelen die minimaal 2 procent dividendrendement genereren. Zijn track record is met name gebaseerd op bottom up aandelenselectie.


Beste Aandelenfonds Azië
Aberdeen Global Asian Smaller Companies
Fondshuis: Aberdeen
Uit het juryrapport:
Dit kleine zusje van de winnaar van vorig jaar, was iets minder kwetsbaar voor de ‘risk off’ omgeving in 2011. Dit had tot gevolg dat het categoriegemiddelde met bijna 6 procent werd verslagen. Het laat ook zien dat specialisatie, een langetermijnfocus en een gedisciplineerd proces waarde toevoegen.


Beste Aandelenfonds Emerging Markets
First State Global Emerging Market Leaders
Fondshuis: First State
Uit het juryrapport:
Dit fonds, met analisten in Edinburgh, Hong Kong en Singapore, wordt beheerd door een van de meest ervaren beheerders in dit universum. Door de focus op duurzame kwaliteitsaandelen, die ook nog eens aantrekkelijk gewaardeerd zijn, blijft het fonds misschien achter in crap rally’s als 2009, maar over de lange termijn heeft de strategie duidelijk zijn waarde bewezen. Onze collega’s in Londen geven dit fonds de Gold-rating.


Beste Obligatiefonds Euro Overheid
iShares Barclays Capital Euro Government Bond 3-5
Fondshuis: iShares
Uit het juryrapport:
Alhoewel er fondsen waren die over 2011 beter presteerden dan dit fonds, heeft dit fonds over de langere termijn laten zien dat hoger dan gemiddelde rendementen gepaard kunnen gaan met lager dan gemiddeld risico.


Beste Obligatiefonds Wereldwijd
Legg Mason Brandywine Global Fixed Income
Fondshuis: Legg Mason
Uit het juryrapport:
Dit wereldwijd beleggende obligatiefonds met de rating Bronze behaalde over 2011 een rendement (in EUR) van 11.5 procent. In termen van risico kijkt het meer naar absoluut dan naar relatief risico. De beheerder David F. Hoffman trekt zich weinig aan van de benchmark en beleggen met convictie.


Beste Obligatiefonds Bedrijven EUR
Delta Lloyd Euro Credit
Fondshuis: Delta Lloyd
Uit het juryrapport:
Dit fonds, waarvan de rating recentelijk werd verhoogd van 'Neutral' naar 'Bronze', heeft een ervaren en stabiel team met een sterke focus op risicomanagement. In 2011 liet het met een rendement van 3.84 procent maar liefst 90 procent van de concurrerende fondsen achter zich. Ook op de langere termijn scoort het fonds in de hoogste regionen.


Beste Obligatiefonds Euro High Yield
Pioneer Funds Euro High Yield
Fondshuis: Pioneer
Uit het juryrapport:
High Yield bonds hadden het niet gemakkelijk in 2011 en ook dit fonds eindigde in de min. Op 3 en 5 jaarsbasis behaalde het echter bovengemiddelde resultaten.


Beste Obligatiefonds Euro Gediversifieerd
AXA WF Euro 5-7
Fondshuis: AXA
Uit het juryrapport:
Ondanks het feit dat dit fonds deels was belegd in Spaanse en Italiaanse obligaties versloeg het het categoriegemiddelde met ruim 2 procent in 2011. Sinds de oprichting in 2006 heeft het altijd in de top kwartielen gepresteerd.


Beste Mixfonds EUR Offensief
BL Global 75
Fondshuis: Banque de Luxembourg
Uit het juryrapport:
Dit fonds koos voor een defensieve positionering in 2011 en verkocht haar goud-positie in de loop van het jaar. Over de afgelopen jaren heeft beheerder Joël Reuland bovengemiddelde resultaten behaald, tegen lager dan gemiddeld risico.


Beste Mixfonds EUR Neutraal
AEGON Wereldwijd Mix Fonds
Fondshuis: Aegon
Uit het juryrapport:
Dit fonds, dat zowel in aandelen en obligaties als vastgoed en grondstoffen belegt, behaalde over 2011 een rendement van 1.2 procent. Dit was ruim 7 procent beter dan het gemiddelde van de categorie.


Beste Mixfonds EUR Defensief
Robeco Safe Mix
Fondshuis: Robeco
Uit het juryrapport:
Dit fonds, met een 'Neutral' rating, wordt beheerd door Artino Janssen, een manager die zijn sporen verdiende bij Aegon Asset Management. Met een rendement van 1.2 procent over 2011 liet het ruim 90 procent van zijn categoriegenoten achter zich.


Lees ook
Winnende fondshuizen Morningstar Awards 2012

Genomineerde beleggingsfondsen Morningstar Awards 2012

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten