Risico-aversie treft Europese beleggingsfondsen

De aanhoudende crisis in de eurozone blijft beleggers naar veiliger vermogenscategorieën drijven. Aandelefondsen boekten een forse uitstroom waar money market fondsen een instroom noteerden.

Maarten van der Pas 28 juni, 2012 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Europese langetermijnbeleggingsfondsen zagen in mei een netto uitstroom van bijna EUR 9 miljard. Aandelenfondsen waren de grootste verliezer met een uitstroom van EUR 12,5 miljard. Alternatieve fondsen stonden aan het einde van de maand op een uitstroom van EUR 1 miljard. Ook grondstoffondsen en fondsen in converteerbare obligaties zagen meer geld uit- dan instromen. Dat blijkt uit Morningstar’s laatste in- en uitstroomgegevens van beleggingsfondsen.


Veel van dit geld werd geheralloceerd naar money market fondsen, waarbij kortetermijnfondsen EUR 15 miljard wisten aan te trekken in mei. De categorie ‘USD money market – korte termijn’ was de populairste money market categorie van Morningstar met een instroom van EUR 11 miljard. Maar fondsen in de euro money market haalden EUR 7 miljard binnen. Fondsen in ‘GBP money market - korte termijn’ zagen daarentegen EUR 4 miljard wegstromen. Deze ontwikkeling staat in contrast met de tweede helft van 2011 toen beleggers naar in Amerikaanse dollars en Britse ponden genoteerde fondsen trokken en wegvluchtten van het risico dat ze in de euro zagen.


Aantrekkingskracht

Obligatiefondsen profiteerden ook van de risico-aversie die vorige maand de markten beheerste. Ze zagen EUR 5 miljard binnenstromen. Maar mei was ook de slechtste maand in 2012 voor deze vermogensklasse.


Allocatiefondsen, die vanwege hun multi-assett karakter aan aantrekkingskracht winnen in onzekere tijden, genoten wederom van een sterke maand wat hun netto-instroom voor dit jaar al op EUR 9 miljard brengt. Ook deze trend staat in tegenstelling tot de periode augustus-december 2011 toen opschudding op de financiële markten ervoor zorgde dat beleggers meer dan EUR 7 miljard onttrokken aan allocatiefondsen.


Niet uitgesproken

"Onrust op de markt veroorzaakte een daadwerkelijke risico-aversie in mei met geld van Europese beleggers dat van aandelen uit opkomende markten en obligaties naar geldmarktfondsen stroomde”, licht Dan Lefkovitz van Moringstar’s Europese fondsanalistenteam toe. “Toch is de vlucht naar veiligheid niet zo uitgesproken als in augustus 2011, toen Europese beleggers EUR 25 miljard wegtrokken uit de bredere vermogenscategorieën. Of als in september 2011 toen er een uitstroom was van EUR 13 miljard. De uitstroom in mei zorgde er echter wel voor dat de licht positieve instroom van aandelenfondsen in de eerste vier maanden van het jaar geheel verdween."


Lees ook
Opkomende markten geraakt door risicomijdende belegger

"Europese aandelen bieden koopmogelijkheid"


TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten