Hoogdividend-ETFs en lage volatiliteit-ETFs met elkaar vergeleken

Beleggers tonen steeds meer belangstelling voor aandelen die hoge dividenden uitkeren en aandelen met een lage volatiliteit.

Robert Goldsborough, ETF analyst 25 september, 2012 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

In een omgeving met ultralage rentevoeten, een hoge marktvolatiliteit en consequente kapitaalstromen uit aandelenbeleggingen vertonen beleggers steeds meer belangstelling voor aandelen die hoge dividenden uitkeren en aandelen met een lage volatiliteit.

Sommigen zouden kunnen beweren dat ETFs die beleggen in aandelen met een lage volatiliteit de eerste echte succesvolle soort beleggingen vormen in het ETF-universum, vooral als we tot dat vage begrip geen beleggingen in dividendaandelen rekenen. Russell Investments, PowerShares en iShares kwamen vorig jaar allemaal met een reeks aandelen-ETFs: aandelen met een hoge bèta, een lage bèta, een hoge volatiliteit of een lage volatiliteit. PowerShares S&P 500 Low Volatility Portfolio (SPLV), iShares MSCI All Country World Minimum Volatility (ACWV), iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility (EEMV), iShares MSCI USA Minimum Volatility (USMV) en iShares MSCI EAFE Minimum Volatility (EFAV) waren bij beleggers de onbetwiste toppers.

Aandelen met een lage volatiliteit: saai is super!
Nu de rendementen op staatsobligaties zo laag liggen, is het begrijpelijk dat beleggers hun oog laten vallen op ETFs die hoge dividenden uitkeren. Maar vanwaar die plotse belangstelling voor aandelen met een lage volatiliteit? Beleggers willen duidelijk minder volatiliteit en er wordt aangenomen dat een conservatievere activaspreiding die rol niet op passende wijze heeft vervuld.
Solide in het verleden behaalde rendementen zijn eveneens welkom. Volgens sommigen hebben de minst volatiele aandelen de afgelopen 50 jaar even goed gepresteerd als de markt, maar met aanzienlijk minder risico.

De meest voor de hand liggende verklaring voor deze marktinefficiëntie – die zowel in ontwikkelde als in opkomende markten voorkomt – is aversie voor hefboomwerking: beleggers die rendementen nastreven boven het marktgemiddelde kopen daarvoor doorgaans volatiele aandelen (in plaats van een beroep te doen op hefboomwerking). Het resultaat is dat beleggers die op zoek gaan naar risico, lagere aan het risico aangepaste rendementen moeten aanvaarden. Maar let op (ja, ook u als u één van die lage-volatiliteitsbeleggers bent): Tijdens aanhoudende haussemarkten moeten beleggers in de minst volatiele aandelen zich schrap zetten voor langere perioden van mogelijk lagere rendementen.

Een ruime keuze aan dividend-ETFs
Zijn aandelen met een lage volatiliteit en aandelen die hoge dividenden uitkeren gewoon tegengestelde opties? Niet per se: er zijn duidelijke factoren die enigszins verband houden met waarde. En in tegenstelling tot het nog steeds beperkte aanbod van ETFs met een lage volatiliteit, hebben beleggers ruim de keuze als het gaat om dividend-ETFs. In de VS zijn er 43 ETFs met een dividendthema, die dit jaar al zo'n USD 7,5 miljard aan kapitaal wisten aan te trekken. Veruit de grootste dividend-ETFs zijn Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG), iShares Dow Jones Select Dividend Index (DVY) en SPDR S&P Dividend (SDY).


Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.

Facebook Twitter LinkedIn
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten