Gestreken jeans

Over dat Mitt Romney de verkiezingen verloor omdat hij zijn jeans laat strijken en dat het begrotingsravijn wel overbrugd zal worden.

San Lie 08 november, 2012 | 9:55

Het duurde even... maar toen president Obama met zijn gezin het podium besteeg, kreeg ik toch echt kippevel. Ook tijdens zijn overwinningsspeech waren er momenten dat ik een brok in mijn keel kreeg. Het moet gezegd, ook Romney zette een waardig verhaal neer.

Vaak wordt gezegd dat het schetsen van vergezichten, zoals dat in Amerikaanse toespraken gebeurt, in Nederland en België niet zou werken... daar zouden wij te nuchter voor zijn. Ik vind dat echt onzin! Uiteraard moeten er ook concrete zaken worden gedaan die u en mij aangaan (daarover straks meer), maar als je niet weet waar je naar toe gaat als samenleving en het grotere plaatje niet wordt geschetst, dan is het soms moeilijk te begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.

Dan naar de vraag wat deze herverkiezing nu voor u en mij betekent.

Zoals ik afgelopen zaterdag schreef in mijn column in De Telegraaf is beleggen op basis van de presidentiele cyclus lastiger dan gedacht: ten tijde van de Democraat Carter deden de aandelenmarkten het slecht, terwijl onder Republikein Reagan de aandelenkoersen fors stegen. De Democraat Clinton had de aandelenmarkten echter ook mee, terwijl zijn opvolger Republikein George W. Bush zowel de dot-com crisis als de subprime-crisis meemaakte.

Een van de grootste uitdagingen waar Obama op dit moment voor staat is het voorkomen dat de Amerikaanse economie (en daarmee ook de wereldeconomie) het begrotingsravijn indondert. We hebben het dan over de zogenaamde ‘fiscal cliff’: als het de Republikeinen en Democraten niet vooor 31 december lukt een overeenstemming te bereiken over het terugdringen van het begrotingstekort, dan zal een aantal belastingvoordelen ter waarde van USD 475 miljard, ofwel 3 procenty van het BBP, per 1 januari 2013 worden teruggedraaid.

Eerder deze week had ik het genoegen een presentatie bij te wonen van Robert C. Pozen, voor intimi ook wel ‘Bob’. Pozen, onder andere verbonden aan gerenommeerde instituten als de Harvard Business School en de Brookings Institution, legde haarfijn uit hoe de hazen in Washington lopen en waarom het de dames en heren politici maar niet lukt om tot een overeenkomst te komen: “the US Congress is good at doing nothing” en de “Democrates and Republicans really hate eachother”. Dat belooft niet veel goeds.

Toch zag Pozen ook een aantal mogelijkheden en redenen waarom het Amerikaanse Congress het niet zover zal laten komen. Geen van beide partijen wil uiteindelijk verantwoordelijk worden gehouden voor een mogelijke recessie en met een tijdelijke ophoging van het schuldenplafond en het uitstellen van de uiterste deadline tot februari 2013 zou er in zijn ogen toch nog een deal gesloten kunnen worden.

Het blijft spannend. Toch had Pozen het bij het rechte eind toen hij zei dat Obama zou winnen. Volgens hem was het Romney niet gelukt om contact met het normale volk te krijgen. Waar hij dat uit opmaakte? Om een meer volks imago te krijgen was Romney op een gegeven moment ook jeans gaan dragen, echter anders dan de normale Amerikaan, liet hij zijn jeans strijken.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux