Dock...wise

Is manager Wendy Veelenturf van ING Dutch Fund veel wijzer geworden van haar positie in Dockwise? En Skagen, Schroders, KBC, Degroof, BNP Paribas, Sparinvest en Monolith ook?

San Lie 29 november, 2012 | 9:35

Het kan verkeren. Je bent beheerder van een beleggingsfonds gericht op Nederlandse aandelen en je doet aardig mee ten opzichte van concurrenten. Je besluit op een gegeven moment wat meer afstand van de benchmark te nemen, maar achteraf misschien op een wat ongelukkig moment. En dan...dan blijk je het aandeel Dockwise in portefeuille te hebben, waarvan de koers afgelopen maandag met 61,2 procent de lucht in spoot na het overnamebod van Boskalis.

Het overkwam Wendy Veelenturf, fondsbeheerder van het ING Dutch Fund. Een fonds dat in het verleden nogal vastzat aan de AEX-index, maar waarvan de beheerder met fondshuis ING Investment Management in 2010 besloot dat het wel wat meer afstand mocht nemen van deze index. Dit betekende onder andere meer posities in kleinere bedrijven die genoteerd staan aan de Nederlandse beurs.

Volgens onze gegevens werd Dockwise in mei 2010 voor het eerst in de portefeuille van ING Dutch Fund opgenomen. In eerste instantie met een plukje van circa 13.000 aandelen, toen nog op een koers van rond de EUR 19,00. De weging in het fonds was daarmee dan ook slechts 0,05 procent. Sindsdien is de positie verder opgebouwd. Per 30 september 2012 had het fonds 416.946 aandelen Dockwise in portefeuille, met een waarde van EUR 5.503.684 en goed voor een positie van 1.22 in de portefeuille. INGIM was daarmee een van de grootste aandeelhouders in Dockwise. Nu was de koers van Dockwise sinds 30 september al wel wat afgenomen: van EUR 13,20 naar EUR 10,67 op vrijdagmiddag 23 november.

Zowel in absolute als in relatieve termen (bijvoorbeeld in vergelijking tot de AEX-index) was Dockwise niet de beste belegging. Toch is er een klein lichtpuntje voor de performance over 2012: Dockwise sloot kalenderjaar 2011 af op een koers van EUR 12,27. Na het bod van afgelopen maandag sloot de koers die dag op EUR 17,20, toch een stijging van 40 procent sinds begin van het jaar!

Veronderstellend dat het aantal aandelen Dockwise in portefeuille gelijk is gebleven sinds 30 september 2012 en de veel te simpele veronderstelling makend dat de rest van de portefeuille ongewijzigd is gebleven, kun je de schatting maken dat de 30 procent koersstijging van Dockwise sindsdien circa 0,3 procent aan extra rendement heeft opgeleverd voor het fonds. Een kleine felicitatie waard!

De felicitaties gaan uiteraard ook naar partijen als Skagen, Schroders, KBC, Degroof, BNP Paribas, Sparinvest en Monolith (om er een paar te noemen). Ook zij hadden aanzienlijke belangen in Dockwise.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux